Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Το Νοσοκομείο Βέροιας επισκέφθηκε την Πρωτοχρονιά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, επιλέγοντας αυτό το νοσοκομείο για να ξεκινήσει τις επισκέψεις του το νέο έτος. Ο υπουργός, που είχε νοσηλευτεί το περασμένο Απρίλιο (Πάσχα) στο νοσοκομείο, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα το έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου Βέροιας. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν θα καταργηθούν σοβαρές νοσοκομειακές μονάδες όπως το Νοσοκομείο Νάουσας, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια για υποβάθμιση ή κλείσιμο του νοσοκομείου.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ακόμη ότι καμία..
συζήτηση για συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί και η οποία ασχολείται με τις αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας, τις δυνατότητες συγχωνεύσεων (νοσοκομείων, κλινικών) κ.λ.π. Ο υπουργός επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει ανάγκη συνεργατικότητας ανάμεσα σε μονάδες ακόμη και γειτονικών νομών, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων κλινικών κ.λ.π. Ενώ δεδομένη είναι πλέον η συνδιοίκηση νοσοκομείων (με διοικητή το ίδιο πρόσωπο σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία), μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που το επιτρέπει.
Σύμφωνα με όσα, κατά πληροφορίες, είπε ο υπουργός, κριτήριο για τη διατήρηση νοσοκομειακών μονάδων θα είναι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Μεγάλο «αγκάθι» για τη διατήρηση, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι το ελλιπές προσωπικό κάποιων μονάδων.
Επίσης ο υπουργός, αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, επεσήμανε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο νέο πλαίσιο συνεργασίας των νοσοκομείων και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνδράμει στην τροφοδοσία των ασθενοφόρων με καύσιμα.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας
Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Βέροιας, τον υπουργό συνόδευσε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Νίκος Χατζηδημητρίου και οι διευθυντές των κλινικών που εφημέρευαν την Πρωτοχρονιά, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής κ. Χρήστος Κούτρας και ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής κ. Χαράλαμπος Δεμερτζίδης.
Όπως μας είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η επέκταση των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου Βέροιας και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, δηλαδή την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, το υπουργείο ενέκρινε την επέκταση και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει σε 2-3 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονίζον θέμα του έργου επέκτασης, προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ περίπου, προβλέπει τη δημιουργία κτιρίου 5 ορόφων, συνολικής έκτασης 5.500 τετ. μέτρων. Το έργο έχει επικαιροποιηθεί με νέα μελέτη και είναι ώριμο προς υλοποίηση, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής και οικοδομικής αδειοδότησης και έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και καθορισμού πολεοδομικών και κτιριοδομικών όρων. Η μελέτη του έργου προβλέπει να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών σε 250 (από 178 σήμερα), με προσθήκη δύο νέων πτερύγων και ανάπλαση της ήδη υπάρχουσας.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις των διοικήσεων, ο κ. Χατζηδημητρίου εκτιμά ότι ο υπουργός δεν εννοούσε τα νοσοκομεία της Ημαθίας.
Στον υπουργό τέθηκε και το θέμα των εφημεριών και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να αυξήσει τις εφημερίες στα επαρχιακά νοσοκομεία (με μια τροποποίηση του σχετικού νόμου), ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα.

Για το Νοσοκομείο Νάουσας
Σχετικά με το Νοσοκομείο Νάουσας, ο κ. Κούτρας μας είπε ότι ήταν σαφής η δέσμευση του υπουργού ότι δεν θα κλείσει, τονίζοντας ότι είναι το μόνο νοσοκομείο που έχει ανακαινιστεί και αποκτήσει νέα χειρουργεία και, επομένως, δεν μπορεί όλα αυτά που χρηματοδότησε η πολιτεία να τα καταργήσει. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδιοίκησης, ενώ σχετικά με τις συγχωνεύσεις κλινικών μας είπε ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 20 χρόνια και θα είχε γίνει στην πολιτισμένη Ευρώπη.
Στο θέμα του Νοσοκομείου Νάουσας αναφέρθηκε το Σάββατο και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός, στη δεξίωση κοπής της βασιλόπιτας του Δήμου Νάουσας, όπως και ο Βουλευτής κ. Άγγελος Τόλκας. Ο Δήμαρχος είπε ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε από το Νοσοκομείο Βέροιας ότι δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Νάουσας, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η δημοτική αρχή θα είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων κλινικών οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν αναγκαίες. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κλείσει αυτό το στολίδι της Νάουσας που έγινε με χρήματα ευεργετών και δουλειά Ναουσαίων. Θα παλέψουμε όλοι με μπροστάρη το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τόλκας, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έλαβε ο ίδιος από τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο Νοσοκομείο Νάουσας. «Θα παλέψουμε να αναβαθμιστεί και όχι να γίνει Κέντρο Υγείας», τόνισε.
Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις υπουργικές δεσμεύσεις, νομίζουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζει η τοπική μας κοινωνία και να θωρήσουμε ότι δεν υφίσταται θέμα υποβάθμισης του Νοσοκομείου Νάουσας. Καθώς, μπορεί να ισχύει σήμερα η κυβερνητική βούληση να διατηρηθεί αλλά, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι υπό την οικονομική επίβλεψη της Τρόικας, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε υπαγορεύσεις το επόμενο διάστημα και άλλων περικοπών, ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Υπαγορεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε άρση των παραπάνω δεσμεύσεων και στην υποβάθμιση (ή και το κλείσιμο) του Νοσοκομείου Νάουσας.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: