Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΦΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : «ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»


Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης μίλησε στην εφημερίδα Ημερήσια που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Το ρεπορτάζ- συνέντευξη της εφημερίδας είναι:

«Συναντήσαμε το δήμαρχο της Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, στο γραφείο του, στο δημαρχείο της πόλης. Πολύ πρωί η συνάντησή μας και στους χώρους του δημαρχείου ένα «μελίσσι» εργαζομένων και πολιτών, ήταν η «προαναγγελία», τις πρώτες ημέρες του νέου δήμου, πως η δουλειά που υπάρχει μπροστά, περισσεύει. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν, ακόμη πιο πολλές οι απορίες για τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης των εντολών του «Καλλικράτη», οι «κληρονομιές» των προηγούμενων δήμων, τα νέα δεδομένα σχετικά με το προσωπικό, τις νέες αρμοδιότητες. Συνολικά πρόκειται..για ένα στοίχημα, με τις νέα δημοτικές αρχές να πρέπει να λύσουν γρίφους και να χειριστούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσες λύσεις μπορεί να διαθέτουν.
Η συνέντευξη με τον κ. Δημητριάδη εξελίχθηκε σε μορφή συζήτησης, με την παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Κούγκα ενώ συναντήσαμε και έτερο αντιδήμαρχο, τον κ. Γκαβαρδίνα.
Ο δήμαρχος, μειλίχιος και ήρεμος, δείχνει αυτοκυριαρχημένος, σίγουρος για τα βήματά του, αποφασισμένος, όχι όμως και ήσυχος. Έχει πίσω του τη μακρά και επιτυχημένη περίοδο της δημαρχειακής θητείας του στο Πλατύ, που πια αποτελεί μια δημοτική κοινότητα στο δήμο της Αλεξάνδρειας. Αυτή η προηγούμενη θητεία του, που τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους δημάρχους στην Ημαθία, με έργο πολύ και αθόρυβο, αποτελεί κομμάτι της «προίκας» του στην αυτοδιοικητική του πορεία.
Με αυτά τα εχέγγυα δείχνει έτοιμος να αποδεχθεί τις προκλήσεις του «Καλλικράτη» με τα τόσα αγκάθια που εξ’ αρχής έχουν τεθεί ή που ως νέος θεσμός παρουσιάζει και ξετυλίγει τις σκέψεις και τις δράσεις του για τον τόπο, μέσω της διοίκησης που του εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες του.
Ως προς την εικόνα που παραδίδουν οι πρώην δήμοι που συναποτελούν τον ένα, κυρίως οικονομικά, ο δήμαρχος απαντά πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, οικονομικά, τα οποία η νέα διοίκηση θα προσπαθήσει να επιλύσει γρήγορα, ώστε να μην αποτελούν εμπόδια στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
«Είναι προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν», μας λέει, ενώ αναγνωρίζει ως σημαντικό και το πρόβλημα του προσωπικού και των υπηρεσιών που, φυσικά, οφείλουν να λειτουργήσουν σε διαφορετικά πλαίσια και όχι ισχυρά αποκεντρωμένα, εκτός από περιπτώσεις στις οποίες η αποκέντρωση μπορεί να εφαρμοστεί.
Τα έργα υποδομής είναι αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε συνεχιζόμενα είναι αυτά από τους προηγούμενους δήμους είτε θα δοθεί η ευκαιρία, μέσω του ΕΣΠΑ, να ενταχθούν και να προχωρήσουν.
Τέτοια είναι τα έργα της διαχείρισης των απορριμμάτων, του βιολογικού καθαρισμού, που θα συνδεθεί ευρύτερα στις δημοτικές κοινότητες, του αγωγού αποχέτευσης Πλατέος αλλά και της ολοκλήρωσης, επιτέλους, του Πνευματικού Κέντρου της Αλεξάνδρειας.
Με την ευκαιρία, ο κ. Δημητριάδης έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος του νομού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα ζήτημα που σχεδόν επί δύο δεκαετίες ταλαιπωρεί την Ημαθία, χωρίς να επιτυγχάνεται λύση.
Ένα σοβαρό πρόβλημα, για το δήμαρχο, όπως και για όλους τους δημάρχους, είναι το ζήτημα της σχολικής στέγης, κατά το οποίο η αρμοδιότητα δόθηκε, αλλά όχι και οι χρηματοδοτήσεις. Και πρέπει ο δήμος να φροντίσει για τα σχολεία της επικράτειάς του, όταν τα περισσότερα έχουν προβλήματα, αφού είναι αρκετά παλιά. Μέσω του προϋπολογισμού, που ετοιμάζεται ταχέως, θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση στο σοβαρό ζήτημα.
Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις υποδομές αλλά και στην ανακούφιση των δημοτών από διάφορα προβλήματα, τόσο χρόνια, όσο και δημιουργούμενα. Γιατί η σκέψη του δημάρχου είναι πως ο πολίτης έχει δικαίωμα και απαίτηση στη βελτίωση των όρων της καθημερινότητάς του. Εκεί αποσκοπούν και οι προτεραιότητες στις υποδομές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου. Παρά την προβληματική χρηματοδότηση, ο πολιτισμός δεν θα στερηθεί γιατί αποτελεί την ανάγκη έκφρασης, μέσα από διάφορες δράσεις, των πολιτών.
Ο κ. Δημητριάδης δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τυχόν δράσεις του προγράμματος «Λίντερ», στο βαθμό που αφορούν το δήμο του. Ο κύριος λόγος είναι πως αν εξαιρούνται οι μεγάλοι αστικοί πληθυσμοί, δεν απομένει θελκτικός χώρος δράσης για τους επενδυτές, παρά μόνο σε ολιγοπληθυσμικούς οικισμούς και άρα ασύμφορους για επένδυση. Δεν αρνείται το πρόγραμμα, πιστεύει όμως ότι τα κοινοτικά προγράμματα είναι που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και ετοιμότητα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σύνθεση και τις «ιδιαιτερότητες» του δημοτικού συμβουλίου και με όσα συνέβησαν προεκλογικά, ο δήμαρχος έδειξε γενναιοφροσύνη. Δηλώνει πως αυτά ανήκουν ήδη στο παρελθόν και σημασία έχει στο εξής η ενότητα σε απόλυτο βαθμό, για να ανταποκριθεί ο δήμος στη μεγάλη πρόκληση των καιρών και να πετύχει στους στόχους του. Και η δύσκολη κατάσταση μόνο με σύμπνοια και ενότητα αντιμετωπίζεται. Ο δήμαρχος δηλώνει αισιόδοξος πως τελικά, με καλή διαχείριση, σύνεση και σύμπνοια, προσήλωση στο σκοπό, χωρίς παρεκκλίσεις και εφ’ όσον τα εμπόδια θα είναι βατά, ο νέος Δήμος θα επιτύχει στα πρώτα βήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: