Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"ΣΠΕΙΡΤΕ ΤΕΥΤΛΑ" ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν και φέτος τεύτλα έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου η διοίκηση της ΕΒΖ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση της ΕΒΖ κάλεσε τους δημοσιογράφους και με κύριο επιχείρημα: «σπείρτε τεύτλα», προσπάθησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.
Ο πρόεδρος Χρυσόστομος Γερούκης (φωτ.) και ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Χαραλάμπους ξεκίνησαν τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι από τις αρχές του έτους οι απολαβές τους είναι μειωμένες κατά 12%. «Στόχος μας είναι φέτος να φτάσουμε τα 150.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας. Οι αιτήσεις που έχουμε δεχτεί φτάνουν τις 130.000 στρέμματα αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει αν τελικά θα πετύχουμε το στόχο», είπε ο κ. Γερούκης.

Παράθυρο και για... «λουκέτο» στις Σέρρες
Απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την ΑΤΕ να βάζει λουκέτο στο
εργοστάσιο των Σερρών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων ο κ. Γερούκης δήλωσε ότι: «πρόθεσή μας είναι να δουλέψουν και τα τρία εργοστάσια με δύο προϋποθέσεις: να πιάσουμε το στόχο των 150.000 στρεμμάτων και να αγγίξουμε το μέσο όρο απόδοσης της τελευταίας δεκαετίας». Παραδέχθηκε ότι πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά σε ότι αφορά τα τεύτλα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Βιομηχανίας καταβλήθηκαν 26,8 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς.

«Δηλαδή, ο κάθε παραγωγός πήρε 195,6 ευρώ το στρέμμα, συν τα 34,5 ευρώ από την συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία θα δοθεί για τελευταία φορά φέτος. Αν η ποιότητα της ζάχαρης ήταν καλή, τότε οι καλλιεργητές θα έπαιρναν ακόμη 40 ευρώ το στρέμμα, το οποίο έχασαν εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας που προκλήθηκε από τις άστατες καιρικές συνθήκες», συμπλήρωσε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη στο καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης λέγοντας πως τη τετραετία 2012-2016 ο παραγωγός θα πρέπει να υπολογίζει περίπου 55-60 ευρώ το στρέμμα ως επιδότηση.


«Να μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα»
«Πέρυσι ήταν μία χάλια χρονιά. Η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Πρέπει να πείσουμε τους αγρότες να καλλιεργήσουν τεύτλα. Από του χρόνου θα υπολογίζουν και στα χρήματα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Δεν μπορεί να έχουμε στατιστικά δυο χάλια χρονιές», είπε γεμάτος αγωνία για το μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές που δόθηκαν φέτος είναι εφάμιλλες της προηγούμενης χρονιάς με τη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει κανένα μπόνους για ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12. Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας που ζητούν οι εργαζόμενοι, ζητώντας αυξήσεις 1,5% και 1,7%, σύμφωνα με τις επιταγές της ΓΣΕΕ, γέλασε. «Οι μεικτές απολαβές των εργαζομένων μειώθηκαν 10% σύμφωνα με απόφαση της ΑΤΕ. Το ίδιο έγινε και με τη διοίκηση. Η απόφαση για τον περιορισμό των απολαβών των μελών της διοίκησης καθυστέρησε καθώς έπρεπε να περάσει από γενική συνέλευση», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έξοδα διοίκησης θα μειωθούν από τις 330.000 ευρώ το χρόνο, σε περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο.

Ζημιές 33 εκατ. ευρώ το 2010
Ο ισολογισμός για το 2009 ήταν ζημιές 49,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΒΖ (41,1 εκατομμύρια ευρώ για τον Όμιλο), για το 2010 θα είναι με ζημιές 33 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΒΖ (25 εκατομμύρια για τον Όμιλο), για το 2011 προβλέπεται περαιτέρω δραστική μείωση των ζημιών, ενώ η διοίκηση ευελπιστεί να έχει τα πρώτα μικρά κέρδη στη χρήση του 2012. «Αυτό θα επιτευχθεί από τον αυξανόμενο όγκο πωλήσεων αλλά και τον ταυτόχρονο περιορισμό των λειτουργικών εξόδων», ισχυρίστηκε. Μάλιστα, είπε ότι πέρυσι 49 υπάλληλοι μετατάχθηκαν, φέτος προβλέπονται ακόμη 31 μετατάξεις, ενώ σύντομα θα αποχωρήσουν μέσω ειδικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας ακόμη 50 με 60 άτομα. Στόχος της διοίκησης είναι ο αριθμός των εργαζομένων να μη ξεπερνά τα 350 άτομα.
Όπως είπε, πέρυσι η εταιρία πούλησε 161.000 τόνους ζάχαρης αποσπώντας 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελευταίο εξάμηνο έχει πουλήσει 130.000 τόνους ζάχαρης αποσπώντας 85 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος παραμένει η πώληση 300.000 τόνων ζάχαρης το χρόνο.

Σχέδια για «λειτουργική» ζάχαρη
Σε ότι αφορά το μέλλον της ΕΒΖ ο κ. Γερούκης παρουσίασε δύο προγράμματα τα οποία σκέφτεται να υλοποιήσει. Το πρώτο αφορά τη καλλιέργεια στέβιας και το δεύτερο τη διάθεση ζάχαρης με προσθήκη βιταμίνης C και ζάχαρης με προσθήκη αντιοξειδωτικών στοιχείων. Σε ότι αφορά το πρώτο, η ΕΒΖ έχει προχωρήσει σε πιλοτική καλλιέργεια στέβιας και τώρα περιμένει τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια. Σε περίπτωση που είναι θετικά, θα καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για να αποκτήσει άδεια καλλιέργειας.
Αναφορικά με τη «βιταμινούχα ζάχαρη», η ΕΒΖ βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρίες βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ προκειμένου να παραχθεί βιταμίνη C που θα είναι λευκή, κρυσταλλική, άοσμη, άγευστη και στο μέγεθος κόκκου ζάχαρης προκειμένου να αναμιχθεί (σε ποσοστό 3%) στις συσκευασίες κιλού. Σε ότι αφορά τα αντιοξειδωτικά, η ΕΒΖ θα επιδιώξει συμφωνία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει κάνει έρευνα πάνω στα ελληνικά φυτά και θα επιχειρήσει να απομονώσει τις αντιοξειδωτικές ουσίες από τη... ρίγανη προκειμένου να την αναμείξει με τη ζάχαρη.Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΕΒΖ βγάζει και πάλι στο «σφυρί» την ημιτελή οικοδομή της, η οποία βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με έκταση ενός στρέμματος και εμβαδό άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, η ΕΒΖ προσδοκά να το πουλήσει έναν 18 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον, βέβαια, βρεθεί αγοραστής.
Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και πριν από τρία χρόνια, ζητώντας 21 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν βρέθηκε αγοραστής.

«Δεν γνωρίζουμε για πώληση και ενδιαφέρον Τούρκων»
Τέλος, ερωτηθείς αν η ΑΤΕ θέλει να πουλήσει την ΕΒΖ ο κ. Γερούκης ισχυρίστηκε πως δεν έχει πληροφόρηση και πως αν υπάρχει τέτοια πρόθεση η ΕΒΖ δεν θα ερωτηθεί. Επίσης, διέψευσε τις πληροφορίες για ενδιαφέρον τουρκικής τράπεζας να αγοράσει τις εγκαταστάσεις σε Ορεστιάδα, Ξάνθη και Σέρρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: