Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6:00 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: « Πράσινος Τουρισμός ». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΦΕΠΑΕ , με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
Την παρουσίαση του παραπάνω επιδοτούμενου προγράμματος έκανε το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κα Γαλάτεια Κεσσανίδου.
Όπως τόνισε, η κα Κεσσανίδου, σκοπός του προγράμματος είναι:
α) η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της εταιρικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, β) η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των τουριστικών μονάδων και γ) η δημιουργία υποδομών που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης
Στόχοι του Προγράμματος είναι: α) η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, β) η εξοικονόμηση ενέργειας και γ) η σωστή διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα προϋπολογισμού από 15.000 € έως 400.000 €.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι:
• Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου.
• Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων.
• Ξενοδοχεία μικτού τύπου.
• Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά κτίρια.
• Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων .
• Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
• Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις.
• Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις(κάμπινγκ).

με ημερομηνία Έναρξης Δραστηριότητας πριν την 01.01.2009

Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος είναι 40% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Επιλέξιμες ενέργειες:
• Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίηση ΑΠΕ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας
• Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος
• Διαχείριση απορριμμάτων(στερεά, υγρά κ.λ.π.)
• Ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και ενσωμάτωση προτύπων
• Ενημέρωση - Προβολή

Η διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες από την ημερομηνία της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης Ένταξης, με δυνατότητα 3μηνης παράτασης κατόπιν σχετικού αιτήματος της επιχείρησης.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 20η Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis. Ως προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 24η ώρα της ημέρας που έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής ο υποψήφιος επενδυτής εκτυπώνει το υποβληθέν έντυπο υποβολής, το οποίο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στην Παράγραφο 4.4.2 του Οδηγού, αποτελούν το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας τον οποίο υποβάλλει/κατατεθεί σε διάστημα δέκα ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης με βάση τη γεωγραφική αρμοδιότητα του καθενός, καθώς και στους συνεργαζόμενους με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες και Αναπτυξιακούς Φορείς όπως αναλυτικά περιγράφονται στο σχετικό παράρτημα του Οδηγού του Προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται/ενημερώνονται:
α) Από τους διαδικτυακούς τόπους : www.espa,gr, www.yppo.gr, www.visitgreece.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr και www.e-kepa.gr
β) Από τον ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr).
γ) Από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-480000, ιnfo@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr).
δ) Από τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τους διαδικτυακούς τους τόπους.
ε) Από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και τους Αναπτυξιακούς Φορείς, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων, αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων σε σχέση με το πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: