Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Απάντηση έδωσε ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με άλλους Βουλευτές του Κόμματος αναφορικά με την : «Ανάγκη στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».
Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει τα εξής :
«Σε απάντηση της υπ’ αρίθμ.: 7801/14-12-2010 ερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σας πληροφορούμε τα εξής :
Αναφορικά με τηνπροστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, επισημαίνεται ότι όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για την περίοδο 2007-2013, τα προγράμματα της από-νιτροποίησης θα εφαρμοστούν σε 7 περιοχές της χώρας (Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας, περιλαμβανομένης και της Επαρχίας Δομοκού του Ν. Φθιώτιδας, Κωπαϊδικού πεδίου, Αργολικού πεδίου, Λεκάνης Πηνειού Ηλείας, Κάμπου Θεσσαλονίκης-Πέλλας-Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένου του Ν. Κιλκίς, Λεκάνης Στρυμόνα, πεδιάδας Άρτρας-Πρέβεζας).
Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι ο αραβόσιτος, το βαμβάκι, τα κηπευτικά και τα σακχαρότευτλα.
Η Δράση της «Προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα της Άνοιξης του 2011, με αρχικό προϋπολογισμό προσκλήσεων περίπου 70 εκ. ευρώ.
Αναφορικά με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην τευτλοκαλλιέργεια, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι συμμετέχουν σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρησης.
Συγκεκριμένα, στο Μέτρο «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα των τροφίμων» (Μέτρο 132) αποσκοπεί στη στήριξη μεθόδων παραγωγής που αποβλέπουν στη βελτίωση των γεωργικών προϊόντων, με στόχο την παροχή εγγυήσεων στους καταναλωτές ως προς την ποιότητα και τη διαδικασία παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και στην επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα και στη βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσής τους στην αγορά.
Ειδικότερα, μέσω του Μέτρου και σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 2092/91 του Συμβουλίου, ενισχύονται δράσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη φυτική παράγωγη (AGRO 2).

Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται μέχρι 1.400 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση και για διάρκεια 5 ετών. Το Μέτρο προκηρύχθηκε το 2009 και προβλέπεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η νέα προκήρυξη.
Επιπλέον, η απώλεια εισοδήματος και το κόστος συναλλαγής, που τυχόν προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα μπορούσαν να καλυφθούν από γεωργοπεριβαλλοντική δράση του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013, αφού προηγουμένως, γίνει τροποποίηση του Προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ύψους της ενίσχυσης όλων των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, γίνεται από ανεξάρτητο φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: