Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ


Έντονα προβληματισμένοι είναι οι ροδακινοπαραγωγοί ενώ ακόμη περιμένουν να πληρωθούν για τη φετινή παραγωγή που παρέδωσαν το καλοκαίρι. Αυτές τις ημέρες πήραν μόνο κάποιες προκαταβολές που αντιστοιχούν σε 1,5 μέχρι και 8 λεπτά το κιλό, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης.
Ενώ η συμφωνία που είχε γίνει προ πέντε μηνών προέβλεπε ότι οι παραγωγοί θα έπαιρναν καθαρά 15,5 λεπτά/κιλό, τελικά βλέπουμε πως αυτό θα τηρηθεί.
Τα εργοστάσια θα πληρώσουν..
και μάλιστα σε δόσεις 10 λεπτά/κιλό ενώ οι συνεταιριστικές βιομηχανίες παρακράτησαν τα 4-4,5 λεπτά για τα έξοδά τους. «Αυτά που τελικά βλέπουμε στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς είναι ψίχουλα. Θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα ποσά που θα μας βάλουν στις επόμενες μία-δύο δόσεις», σχολιάζει ο ίδιος και προσθέτει ότι φέτος οι περισσότεροι συνάδελφοί του αλλάζουν παραγωγή και από συμπύρηνο ροδάκινο καλλιεργούν πλέον επιτραπέζιο. Αυτό σημαίνει, ότι εντός της επόμενης τετραετίας θα υπάρχει σημαντική έλλειψη στο πρώτο είδος και αφθονία στο δεύτερο.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) επισημαίνει πως "έχει καταβληθεί στους παραγωγούς το 50% της αξίας των ροδακίνων που μεταποιήθηκαν σε κομπόστα" εξηγώντας πως οι βασικές αίτιες της μη ολοσχερούς εξόφλησης είναι: η μη επιστροφή στις βιομηχανίες του οφειλόμενου από την πολιτεία Φ.Π.Α., ποσό που συνολικά σήμερα ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, και τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και ιδίως της Α.Τ.Ε. που πρώτη φορά δεν χρηματοδότησε έγκαιρα την πρώτη ύλη, τα ροδάκινα που αγοράζουν οι βιομηχανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: