Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Γράφει η
Αν. Μουσκεφτάρα
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών για την Καλλικρατική τοπική αυτοδιοίκηση ήταν οι συγκροτήσεις ψηφοδελτίων με άτομα τα οποία προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Αυτό μπορεί να συνέβαινε και στο παρελθόν αλλά κυρίως για ψηφοδέλτια που θεωρούνταν ανεξάρτητα.
Το διαφορετικό αυτών των εκλογών ήταν ότι ακόμη και υποψήφιοι που στηρίζονταν από κόμματα συμπεριελάμβαναν στα ψηφοδέλτια τους πολίτες ή και πολιτικούς από άλλους κομματικούς χώρους. Μια πρώτη εξήγηση αυτών, των ανίερων για πολλούς, συμμαχιών, ήταν ότι ανέκαθεν σε ψηφοδέλτια για την τοπική αυτοδιοίκηση παρατηρούνταν τέτοια φαινόμενα, αφού παίζουν ρόλο παράγοντες μη πολιτικοί όπως κυρίως τοπικοί, συγγένειας κλπ. Αυτή η εξήγηση φαίνεται να είναι αρκετά επιφανειακή διότι αυτό το φαινόμενο πήρε πανελλαδική διάσταση και αφορούσε όχι μόνο ανεξάρτητους αλλά και στηριζόμενους από κόμματα. Ως εκ τούτου είναι προς περαιτέρω διερεύνηση το τι μπορεί να..
σημαίνει και να σηματοδοτεί ένα τέτοιο καθολικό φαινόμενο.
Τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συμβάντα των τελευταίων ετών καθώς και οι τωρινές οικονομικές συνθήκες (μνημόνιο- ΔΝΤ) έχουν οδηγήσει σταδιακά σε μια απαξίωση των πολιτικών και ίσως και των υπαρχόντων πολιτικών σχημάτων. Όλο και περισσότεροι διαβλέπουν το τέλος μιας εποχής και ότι τα σημεία των καιρών αποτελούν ενδείξεις μιας μεταβατικής περιόδου σε κάτι που θα γεννηθεί. Η «εγκυμονούσα» φάση χαρακτηρίζεται από πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις και συνδιαλλαγές. Αυτό το process της κοινωνικής δυναμικής, θεωρώ ότι βρήκε την έκφρασή του σ΄ αυτά τα πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια των πρόσφατων εκλογών.
Οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι και πολύ περισσότερο οι περιφέρειες ίσως να μπορούν να «σταθούν» αυτόνομα απέναντι στην κεντρική εξουσία της οποίας μέχρι τώρα αποτελούσαν ουρά και ήταν οικονομικά και διοικητικά υποτελείς. Αυτή η πολιτική χειραφέτηση θα μπορούσε να σημαίνει την ευκαιρία για νέα πολιτικά σχήματα χωρίς και έξω από τις υπάρχουσες κομματικές ταμπέλες.
Επομένως, τόσο ο κόσμος που με την ψήφο του επιδοκίμασε τέτοια υπερκομματικά σχήματα, αλλά όσο και για τους ίδιους τους υποψήφιους που ανενδοίαστα συμμετείχαν σε mixed ψηφοδέλτια, ενδεχομένως να υποδηλώνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κόσμος έχει ανάγκη έκφρασης άλλων πολιτικών σχημάτων, σαφώς όχι παλαιοκομματικών.
Δεύτερον, ότι τα ήδη υπάρχοντα κόμματα δεν έχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές και άρα πολιτικές. Ενώ εκ πρώτης όψεως μπορεί αυτά τα δυο συμπεράσματα να φαίνονται αντιφατικά, στην πραγματικότητα αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μιλάμε για μια απολίτικη στάση και θεώρηση της επιθυμίας του κόσμου. Τουναντίον, τόσο οι νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών, όσο και τα διαφαινόμενα πολιτικά σχήματα του μέλλοντος χρειάζονται σαφή ιδεολογικό πλαίσιο. Η διαφορά με το σήμερα έγκειται στο ότι διοικούμαστε από πολιτικά κόμματα τα οποία ενώ ευαγγελίζονται ιδεολογίες, οι πολιτικές τους πρακτικές όχι μόνο δεν τα διαχωρίζουν αλλά τα ενώνουν.
Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι είναι ακόμη σε θέση να εκφράζει τις λαϊκές ανησυχίες, αφού σ΄ αυτές τις εκλογές λειτούργησε σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν έξω από τις κηδεμονίες των πολιτικών κομμάτων, σχεδόν υπερβατικά.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όχι μόνο ανορθόδοξα δεν ήταν τα ψηφοδέλτια των περασμένων εκλογών, αλλά που ίσα ίσα μπορεί να προοιωνίζουν νέες πολιτικές εποχές, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται από συνειδητές πολιτικές επιλογές ακομμάτιστων σχημάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ευκαιριακών συνασπισμών για μικροκομματικά και προσωπικά πολιτικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: