Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΤΣΟΥΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ


Και τη φετινή χρονιά, αναβιώνει στη Νάουσα το παραδοσιακό έθιμο του "Καρτσιούνου". Ήδη από την Πέμπτη έχει ανάψει η φωτιά στην Πλατεία Καρατάσου, ενώ τόνοι από ξύλα έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία της Νάουσας προκειμένου να αναβιώσει το έθιμο, τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πρόκειται για το παραδοσιακό άναμμα φωτιών που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του δήμου αλλά και των κατοίκων κάθε γειτονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της κάθε γειτονιάς μαζεύουν ξύλα, κορμούς και ρίζες ξερών..
δέντρων, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανάψουν μεγάλες φωτιές για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.
Το έθιμο αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια σε κεντρικά σημεία και παραδοσιακές γειτονιές της Νάουσας , όπου συγκεντρώνονται κάτοικοι και επισκέπτες και προσφέρονται τοπικά εδέσματα, μεζέδες, τσίπουρο και ξινόµαυρο κρασί της περιοχής μας. ενώ στα κάρβουνα της φωτιάς υπάρχουν ψητά κρέατα.
Το έθιμο ξεκινάει παραμονές Χριστουγέννων και συνεχίζεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι μεγαλύτερες συναθροίσεις γύρω από τον «καρτσιούνο» σημειώνονται κυρίως την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: