Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ

-Η αποχώρηση είναι μονόδρομος
-Η παραμονή ταφόπλακα της παράταξης

Πολλοί είναι αυτοί που ήδη άρχισαν να ασχολούνται, να τους ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της παράταξης του Μπ. Γκιόνογλου που έχει την επωνυμία «Πορεία στο Μέλλον». Άραγε, ποιο είναι το μέλλον αυτής της δημοτικής παράταξης; Στο ερώτημα αυ-τό θα προσπαθήσουμε σήμε-ρα να δώσουμε απάντηση με βάση τα σημερινά δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας αλλά και γνωρίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εκλογές και όπως αυτή επηρεάζεται από τις παθογένειες του πα-ρελθόντος.
Εξ αρχής να δώσουμε τα χαρακτηριστικά που..
..κατά τη γνώμη μας θα καθορίσουν την πορεία της παράταξης και θα παίξουν ρόλο αν η πορεία της θα είναι προς το μέλλον ή προς το αδιέξοδο.
Το πρώτο ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοτική παράταξη Γκιόνογλου έχει ως επικεφαλή τον επί 8ετία δήμαρχο Αλεξάνδρειας που ενώ άρχισε ως ανεξάρτητος και έχοντας μαζί του την δύναμη των πολιτών κατέληξε να εκλιπαρεί το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να ρίχνει γέφυρες συνεργασίας στον βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαλκίδη.
Το δεύτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοτική ομάδα Γκιόνογλου συγκροτείται από ετερόκλητα πολιτικά στελέχη που το καθένα εξ αυτών έχει τη δική του διαδρομή στο τοπικό πολιτικό σύστημα, έχει προϊστορία και παρελθόν και ως εκ τούτου μόνο αυτοδιοικητικά στελέχη δεν είναι και ούτε ως τέτοια θα κριθούν.
Το τρίτο ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες ενός εκάστου μέλους της δημοτικής παράταξης. Φιλοδοξίες που εκ των πραγμάτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και θα πω παρακάτω τι εννοώ.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πορεία της παράταξης Γκιόνογλου θα παίξει το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή και στις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην Ημαθία.
Το γεγονός ότι η παράταξη έχει ως επικεφαλή τον Μπ. Γκιόνογλου κατά την άποψή μου είναι αρνητικός παράγων για την μελλοντική συνοχή και την ενιαία πορεία των μελών της. Ο απερχόμενος δήμαρχος ολοκλήρωσε την παρουσία του στα κοινά τηςπεριοχής και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ή του το επικοινωνήσουν οι στενοί του συνεργάτες τόσο το καλύτερο για τον ίδιο αλλά και την παράταξή του.
Η παρουσία του ως αρχηγός της παράταξης στο νέο δημο-τικό συμβούλιο θα είναι εξ ορισμού αρνητική δεδομένου ότι θα δίνει συνεχώς την ευ-καιρία στην πλειοψηφία να τον μεταχειρίζεται ως σάκο του μποξ για τα κακώς κείμε-να του κεντρικού δήμου και κατά τα φαινόμενα δεν είναι και λίγα.
Η αποχώρησή του από τα κοινά παραιτούμενος από την θέση του στο νέο συμβούλιο θα δώσει διέξοδο στην παράταξη ή κα-λύτερα σε τμήμα της παράταξης για να ανασυγκροτηθεί και να θέσει τις βάσεις μια συνεκτικής πορείας προς τις εκλογές του 2014.
Αν ο Μπ. Γκιόνογλου παραμείνει ως αρχηγός της δημοτικής παράταξης θα φρενάρει την όποια διαδικασία θα ήθελαν να ξεκινήσουν κάποιοι είτε εντός είτε εκτός της παράταξης. Και θα τη φρενάρει διότι αυτός θεσμικά θα εκπροσωπεί την παράταξη, αυτός θα μιλάει εξ ονόματος όλων στα συμβούλια, αυτός θα δίνει τον τόνο, αυτός θα τα κάνει όλα με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να ανελιχθεί κανείς εκ των συμβούλων του που θα ήθελαν ενδεχομένως να δοκιμαστούν ως ηγέτες της παράταξης στην αντιπολίτευση, να χτίσουν ένα άλλο προφίλ και έτοιμοι να διεκδικήσουν την λαϊκή εντολή στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Πιστεύω βάσιμα ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δεν θα θελήσει επ ουδενί να αποποιηθεί το νέο του ρόλο για τον απλό λόγο ότι θέλει να έχει ρόλο. Θέλει με κάτι να ασχολείται και θα δηλώσει στους συνεργάτες του ότι δε θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος… αλλά κι αυτό πάλι δεν θα πρέπει να το πάρει κανείς ότι θα ισχύσει στα σίγουρα…
Κατά την άποψή μου, η αποχώρηση του απερχόμενου δημάρχου θα πρέπει να γίνει με σοβαρό και συντεταγμένο τρόπο. Πρώτον θα πρέπει να διασφαλίσει την ηρεμία και με την δική του εμφανή ουδετερότητα να δρομολογήσει από κοινού με τους υπόλοιπους την διάδοχη κατάσταση όσο αφορά στην θεσμική εκπροσώπηση της δημοτικής παράταξης στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό θα πρέπει, κατά την άποψή μου να συμβεί σε άμεση συνεργασία με το σύνολο των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βέβαια θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν.
Αποφάσεις που δεν θα κινούνται στη λογική αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν διότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει κανέναν πόσο μάλλον έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο.
Το πιο έντιμο για όλους τους νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του Γκιόνογλου είναι να αποφασίσουν από την αρχή της νέας χρονιάς ότι θα συστήσουν μια χαλαρή ομοσπονδία που θα συνεργάζεται σε ζητήματα τρέχουσας καθημερινότητας αλλά που θα έχει η κάθε μια την δική της, διακριτή, πολιτική ταυτότητα και που θα καθορίζει από τώρα την ταυτότητα του συνδυασμού που θα διεκδικήσει τις εκλογές του 2014.
Μ΄ άλλα λόγια, οι τέσσερις Νεοδημοκράτες θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και που πιθανόν κάποια στιγμή να ενωθούν οργανικά με την παράταξη της πλειοψηφίας και η επτά σύμβουλοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσουν μια άλλη ομάδα που με οργανωμένο τρόπο θα ασκήσει αντιπολίτευση στη βάση μιας συγκεκριμένης πο-λιτικής.
Σε κάθε παράταξη είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο αλλά και δείγμα υγείας να υπάρχουν φιλοδοξίες. Είναι γνωστό σε όλους ότι στην παράταξη Γκιόνογλου δυο είναι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις να καταστούν υποψήφιοι ως επικεφαλής της παράταξης, οι Κ. Ναλμπάντης και Γ. Απατσίδης.
Οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι ειδυλλιακές δεδομένου ότι εξ ανάγκης συνεργάστηκαν ως συνυποψήφιοι το τελευταίο διάστημα και η μεταξύ τους χημεία δεν είναι καλή.
Οι δυο πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι προφανές ότι θα παίξουν ή θα θελήσουν να παίξουν ρόλο στην μετά Γκιόνογλου εποχή. Τι μπορούν να κάνουν ή πως μπορούν να καθορίσουν τα πράγματα θα το αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα μαζι σου Χαρη και συνυπογραφω ανεπιφυλακτα την αποψη σου

Ανώνυμος είπε...

μαθε πρωτα οτι οι εκλογες ειναι το 2013 και μετα πες και τα σεναρια επιστημονικης φαντασιας.....