Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΕΙ Η "ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΗΤΤΑ

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ήταν κόλαφος για το στρατόπεδο του Μπ. Γκιόνογλου, υποψήφιου δημάρχου Αλεξάνδρειας. Ο λόγος είναι ότι στο σύνολο σχεδόν των στελεχών του συνδυασμού υπήρχε η βεβαιότητα ότι η εκλογή ήταν δεδομένη και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή!
Ναι, είχαν δεδομένο ότι η παράταξή τους θα αποσπούσε ποσοστό πάνω από το 50%.
Αυτοί που το υποστήριζαν αυτό έκαναν ένα βασικό λάθος που είναι το εξής:
Το λάθος τους ήταν ότι δεν είχαν επαφή με το σύνολο της κοινωνίας τόσο της Αλεξάνδρειας όσο και των τριών δήμων που συγκροτούν πλέον τον νέο δήμο Αλεξάνδρειας. Είχαν αυτοπεριοριστεί στον στενό ή πιο ευρύτερο κύκλο των εν δυνάμει ψηφοφόρων τους και υποστηρικτών τους κατά την προεκλογική εκστρατεία που έκανε ένας έκαστος εκ των υποψηφίων που όμως ο καθείς εξ αυτών κυνηγούσε τον σταυρό προτίμησης. Δηλαδή, αλίευε μέσα από το καζάνι των δεδομένων ψηφοφόρων και δεν πρόσθετε καινούργιους στην παράταξη.
Έτσι λοιπόν, είχαν σχηματίσει άπαντες, πλην εξαιρέσεων, μια εντελώς πλασματική εικόνα την οποία είχαν μεταβάλει σε πεποίθηση, ίσως γιατί το είχαν και ανάγκη βλέποντας ότι ο αντίπαλος δεν είναι ευκαταφρόνητος και βαυκαλίζονταν με την ιδέα της επίτευξης της αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή.
Η παραπάνω στάση των στελεχών του συνδυασμού του απερχόμενου δημάρχου Μπ. Γκιόνογλου είναι χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικών που έχουν χάσει την επαφή με την πλατιά μάζα των πολιτών, που έχουν αποκοπεί από τους κατοίκους της περιοχής και έχουν αυτοπεριοριστεί σε έναν στενό κύκλο φίλων και παρέας.
Η συμπεριφορά των διοικούντων με τον επικεφαλής τους να δίνει τον τόνο ήταν χαρακτηριστική. Αυτός που ισχυρίζεται ότι στο δημαρχείο η πόρτα του ήταν ανοιχτή και λειτουργούσε ανθρώπινα προς τους συμπολίτες του ουσιαστικά καταψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή για την συμπεριφορά του και όχι γιατί δεν παρήγαγε έργο στην οχτάχρονη διοίκησή του.
Οι συμπολίτες του τον καταδίκασαν, τον τιμώρησαν, τόσο αυτόν όσο και κάποιους στενούς συνεργάτες του, για την συμπεριφορά τους που προφανώς βρήκαν προκλητική και που δεν συνάδει με τη νόρμα τους, με αυτή που θα ήθελαν να έχει ο δήμαρχός τους και οι συνεργάτες τους. Πλήρωσαν δηλαδή την αλαζονεία τους.
Οι πολίτες της Αλεξάνδρειας είχαν σχηματίσει άποψη, είχαν αποφασίσει προ πολλού τι θα πράξουν στις εκλογές. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε να ακούσει μεγάλα λόγια και προεκλογικές υποσχέσεις για να μορφώσει άποψη. Ήταν κοινός τόπος αλλά οι διοικούντες δεν έβλεπαν ότι οδηγούνται στην .. έξοδο διότι είχαν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο.
Τώρα, εν όψει της ερχόμενης Κυριακής, η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Έχει κατασταλάξει ποιον θέλει για δήμαρχο μεταξύ των Δημητριάδη και Γκιόνογλου. Το ακούς, το νιώθεις, το αντιμετωπίζεις σε καθημερινή βάση από την επομένη της Κυριακής 7/11. Οι πολίτες ξέρουν τι θα κάνουν στην κάλπη και το λένε δυνατά αλλά φαίνεται ότι στο στρατόπεδο του Γκιόνογλου και πάλι δεν ακούνε.
Η Κυριακή θα είναι πολύ δύσκολη και το δίωρο που θα μεσολαβήσει ως την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος πολύ βασανιστικό.
Όταν όμως χαθεί ο δεσμός μεταξύ του ηγέτη και του λαού τότε η αποκαθήλωση είναι μια διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει στην δημοκρατία. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να επιδιώξει να γίνει με αξιοπρέπεια.

Χάρης Μόχλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: