Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ

Με αφορμή τις εξελίξεις αναφορικά με το ροδάκινο, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ιδεολογικό χάος. Μετά τις από δεκαετίες, δήθεν σοσιαλιστικές, επιδοματικές πολιτικές οι οποίες δημιούργησαν καταστροφικές στρεβλώσεις τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στη διάρθρωση της παραγωγής αλλά και πολύ περισσότερο στις προσδοκίες των αγροτών για των οποίων..
τον μόχθο σήμερα όψιμα κόπτονται, προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής οικονομίας και να δικαιολογήσουν έτσι τόσο τις χαμηλές τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί, όσο και την τεράστια απόκλιση μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στην αγορά. Αυτό είναι δείγμα μόνο της ιδεολογικής τους μετάλλαξης, αλλά δεν θα επιμείνω.

Πρέπει ωστόσο να τεθούν και να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα:
1.
Είναι αλήθεια ή όχι ότι επί Ν. Δημοκρατίας, και ύστερα ακόμη και από τις προσωπικές μου, σκληρές μεν αλλά αναγκαίες, παρεμβάσεις προς το Υπουργείο, είχαμε τροποποιήσεις Υπουργικών Αποφάσεων και αποζημιώσεις πέραν του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Θυμίζω την ακαρπία σε αχλάδια, ροδάκινα και μήλα, θυμίζω το κλαδοσπόρι, θυμίζω ακόμη την πολιτική απόφαση της τότε Κυβέρνησης για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω του ΛΑΕΚ, θυμίζω τα 2,5 λεπτά το κιλό από το πακέτο Χατζηγάκη, θυμίζω την αποζημίωση 200.000 τόνων συμπύρηνου ροδακίνου μέσω του ΕΛΓΑ το 2009.
2. Είναι αλήθεια ή όχι ότι είναι παντελώς απούσα και αδιάφορη η Κυβέρνηση για την πορεία του ροδακίνου στην Ημαθία (και την Πέλλα), όταν επί Ν. Δημοκρατίας οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν προσωπική αντίληψη για τα προβλήματα, μέσω των επισκέψεών τους στο Νομό και την επί τόπου διαβούλευσή τους με τους φορείς;
3. Είναι αλήθεια ή όχι ότι επί Ν. Δημοκρατίας δεν είχε αποκλειστεί ποτέ και κανένας, και το τονίζω αυτό, βουλευτής ή φορέας από τις απανωτές συσκέψεις στο αρμόδιο Υπουργείο; Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν Πρόεδροι Συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών, εκπρόσωποι της ΕΚΕ, βουλευτές όλων των κομμάτων και Νομάρχες. Επί ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθίζεται, οι συσκέψεις γίνονται πίσω από ερμητικά κλεισμένες, για τους «μη εκλεκτούς», πόρτες. Τι συμβαίνει στις συσκέψεις αυτές; Προσωπικά δε γνωρίζω, γιατί δεν καλούμαι.
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή τέλος πάντων όσοι από αυτούς έχουν το σθένος να τοποθετούνται δημόσια, θα πρέπει να μην αναλώνονται σε μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας σχετικά με το πώς λειτουργεί ή θα έπρεπε να λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, αλλά αντίθετα να προσπαθούν στην πράξη δια των παρεμβάσεών τους να βρίσκουν εναλλακτικές μεθόδους στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, όπως έκανε η δική μας Κυβέρνηση, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς βεβαίως να βαυκαλιζόμαστε ότι ικανοποιήσαμε στο σύνολό τους όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα.
Η αντιπαράθεσή τους με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη στιγμή που κατά τις δηλώσεις τους αναγνωρίζουν το πρόβλημα, θα πρέπει να είναι καθημερινή, δομημένη και δεδομένη, κυρίως όμως απαλλαγμένη από μικροπολιτικές παρωπίδες και εσωκομματικές ντροπές για ένα θέμα που είναι πρωτίστως διακομματικό».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία Μιχάλη έχεις δίκιο, είναι τουλάχιστον λάθος που δεν κλήθηκες μαζί με τους άλλους βουλευτές της Ημαθίας στη σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη με θέμα την τιμή του συμπύρυνου ροδακίνου.

Ανώνυμος είπε...

geia sou Michel

Ανώνυμος είπε...

Α πάαινε ρε απο δω.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μιχάλη, πόσες φορές θα το γράψουμε και θα το πούμε: άστο να πάει στο διάολο, βγάλε την τετρετία (αν είναι τετρετία) και βουρ για το σπίτι. Τέλος εποχής Μιχάλη, ήρθε η ώρα να πας σπίτι και να επιστρέψεις στη δουλειά σου, αρκετά έκανες για τον τόπο και για το κόμμα.