Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

-ΓΙΑΤΙ Ο Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
-ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΠ. ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΗ;
Όσο περνούν οι μέρες το εσωκομματικό τοπίο στην ΝΔ στον "Καλλικράτειο" Δήμο Αλεξάνδρειας περιπλέκεται Ο λόγος για την εκλογή του Νοεμβρίου όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αργεί χαρακτηριστικά να ξεκαθαρίσει την επιλογή του αναφορικά με τις στηρίξεις ή τα χρίσματα στους ΟΤΑ ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά τις προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων του κόμματος. Εξηγούμαι.
Στην ΝΔ ως και πριν λίγες μέρες υπήρχε η αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα του Φώτη Δημητριάδη, νυν δημάρχου Πλατέος. Και λέω αδιαμφισβήτητη υπό την έννοια ότι εκτός της οκτάχρονης πετυχημένης παρουσίας του στον δήμο του είχε και την δημόσια στήριξη των περισσότερων αυτοδιοικητικών στελεχών της παράταξης.
Όμως...
...τίποτα στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδος και της Ημαθίας συνακόλουθα δεν καθιστά την λογική ως φαβορί αλλά τους προσωπικούς σχεδιασμούς ενός εκάστου των υψηλόβαθμων κομματικών και πολιτικών στελεχών.
Ο Φώτης Δημητριάδης όντας πετυχημένος δήμαρχος στον δήμο Πλατέος είχε εκ των πραγμάτων προβάδισμα έναντι του Στ Δριστά που αίφνης εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως διεκδικητής του χρίσματος της ΝΔ στον νέο δήμο Αλεξάνδρειας. Έναν Δριστά που νίκησε δυο φορές και εξ αντικειμένου ο πολιτικός του κύκλος έκλεισε οριστικά.
Ο Φώτης Δημητριάδης έχοντας δίπλα του εξ αρχής τα περισσότερα αυτοδιοικητικά στελέχη των δήμων Πλατέος, Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών και Μελίκης έπεισε τους οπαδούς και τα μέλη της παράταξης ότι δικαιωματικά παίρνει το χρίσμα ή την στήριξη του κόμματος.
Είναι αυτό που λέμε ότι μια κίνηση έχει δυναμική, έχει εκλογιμότητα έχει τις προϋποθέσεις να δώσει μια μάχη με προοπτική νίκης.
Ωστόσο, άλλαι αι βουλαί του Μιχάλη Χαλκίδη. Ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στην Ημαθία προσπάθησε να ωθήσει τον Νίκο Αλεξόπουλο να κάνει το βήμα ώστε να καταστεί υποψήφιος για το χρίσμα. Θα εξυπηρετούνταν δυο στόχοι. Ο πρώτος θα ήταν ότι η ΝΔ θα κέρδιζε το δήμο και θα πιστώνονταν πολιτικά κέρδη υπέρ του βουλευτή. Ο δεύτερος θα ήταν ότι θα αφενός θα ήταν ένας στενός του πολιτικός φίλος δήμαρχος σε έναν τεράστιο δήμο που του είναι απαραίτητος για τις βουλευτικές εκλογές και αφετέρου θα "εκδικούνταν" τον Φ. Δημητριάδη διότι δεν τον στήριξε ψυχή τε και σώματι στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Για καθαρά προσωπικούς λοιπόν λόγους ο Μιχ. Χαλκίδης είδε ως σανίδα σωτηρίας την πρόθεση του Παναγιώτη Γκυρίνη, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Αντιγονιδών, να διεκδικήσει το χρίσμα. Ο Παν. Γκυρίνης είχε προ διμήνου δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ως μαριονέτα του βουλευτή.
Αυτό που πρέπει όμως να καταγράψουμε είναι η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη και είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή η περίπτωσή του χρησιμοποιείται από τον Μ. Χαλκίδη.
Ο βουλευτής της ΝΔ όχι μόνο έχει δικαίωμα να εκφράσει την προτίμηση στο πρόσωπο που κατά την άποψή του θα νικήσει στις εκλογές αλλά έχει υποχρέωση να πάρει θέση.
Ως εκ τούτου τίποτα το μεμπτό πολιτικά δεν έχει η υποστήριξή του στο πρόσωπο του Παν. Γκυρίνη. Καλώς κάνει και παίρνει θέση και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος
Αυτό όμως που συμβαίνει είναι εντελώς διάφορο. Παρατηρούμε ότι ο ίδιος ο βουλευτής υποστηρίζει πως το χρίσμα θα το πάρει ο εκλεκτός του και ότι δεν δικαιούται να το πάρει ο Δημητριάδης διότι το 2002 υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές ότι το επιχείρημα αυτό είναι παιδαριώδες και δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Ο ίδιος ήταν που το 2006 τον είχε υποστηρίξει και μάλιστα είχε δεχτεί κριτική από την πλευρά Δριστά για την επιλογή του αυτή. Δεν αντελήφθην την επιλεκτική μνήμη του.
Να δεχτώ ότι ελλείψει επιχειρημάτων ο βουλευτής χρησιμοποιεί τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα για να προωθήσει την "δική" του υποψηφιότητα Ωστόσο γεννούνται ερωτήματα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφο που λέει ότι: "αν πάρει το χρίσμα ο Δημητριάδης τότε ας πάει να βγει δήμαρχος απέναντι στον Γκιόνογλου".
Η στάση του βουλευτή είναι φανερό ότι δεν πηγάζει από πολιτικά κίνητρα αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να περιχαρακώσει αφενός το δικό του στρατόπεδο και αφετέρου να μην δώσει την δυνατότητα να αποκτήσει κανείς εσωκομματικός του αντίπαλος ερείσματα στην περιοχή. Απλά πράγματα.
Η διάσπαση που ήδη αποκτά περιεχόμενο στην ΝΔ έχει την αιτία του όπως έχει και τον πρωταγωνιστή του. Οι δηλώσεις του Μ. Χαλκίδη προ τριών μηνών που υποστήριζε ότι θα υποστηρίξει όποιον αναδείξει δημοφιλέστερο η δημοσκόπηση που θα κάνει η ΝΔ, θα υποστηρίξει όποιον πάρει το χρίσμα, ότι θα κάνει τα πάντα για να κατέβει στις εκλογές η ΝΔ ενωμένη, πάνε περίπατο.
Η πρακτική αυτή είναι προφανές ότι δημιουργεί αντιδράσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι γύρω στα 20 στελέχη του νέου δήμου συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και παρότρυναν τον Φ. Δημητριάδη να προχωρήσει στην δημόσια ανακοίνωση της καθόδου του στις δημοτικές εκλογές και να καλέσει την ΝΔ να τον στηρίξει.
Απόφαση δεν πάρθηκε αλλά είναι φανερό ότι το βήμα θα γίνει εκ των πραγμάτων και ότι ανεστάλη προς το παρών και περιορίστηκαν σε μια επιστολή προς το τμήμα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και τον Μιχαλολιάκο και με την οποία εκθέτουν την κατάσταση.
Να δούμε τώρα ποιος ωφελείται από την κατάσταση που επικρατεί στην ΝΔ. Αυτός που δείχνει να ωφελείται είναι ο συνδυασμός του Μπ. Γκιόνογλου που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετοί θα είναι εκείνοι οι ψηφοφόροι του Μιχ. Χαλκίδη που θα ψηφίσουν την παράταξη του ΠΑΣΟΚ αφού "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου", αφού έτσι εξυπηρετείται ο σχεδιασμός.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε την δήλωση του Σ. Κούγκα στο ράδιο Αλεξάνδρεια ότι Μπ. Γκιόνογλου έλεγε πως η νίκη του είναι συνάρτηση της στάσης του Χαλκίδη στη ΝΔ. Είναι φανερό ότι ο νυν δήμαρχος της Αλεξάνδρειας υπολογίζει πολύ στην "βοήθεια" του Μ. Χαλκίδη και η οποία κατά πως φαίνεται θα δωθεί με ... προϋποθέσεις.
Όμως αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση και είναι σαφές ότι υπάρχει και ...δεύτερη. Επειδή ο πολίτης δεν άγεται και φέρεται στον βαθμό που ίσως γινόταν τις παλαιότερες δεκαετίες είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσει στην κάλπη τιμωρώντας τέτοιες πρακτικές.
Δε μένει παρά να αποδειχτεί αυτή η προσέγγιση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα καλα δεν καταλαβαινει ο Γκυρινης οτι τον χρησιμοποιει ο Χαλκιδης και στο τελος θα τον καψει κανονικα οπως εκανε με τοσους και τοσους. Ας ρωτησει τον Μιχαλη τον Παντοπουλο τον δικηγορο απο τη Μελικη τι επαθε τελικα και που το φυσαει και δεν κρυωνει ακομα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΙΣΤΑ ΤΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΦΕΛΗΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ