Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗ: ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΑ!!

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, αναφορικά με το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών στις καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών του Νομού μας, έδωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή.
Η Υπουργός αναφέρει ότι:
« Για τις ζημίες που τυχόν παρατηρούνται σε καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς (ακαρπία – μείωση παραγωγής) του Νομού Ημαθίας, διενεργήθηκαν επισημάνσεις από το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτές οι ζημίες, οφείλονται σε μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια και επομένως δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.
Σημειώνεται ότι, τα θέματα ακαρπίας και γενικά τα προβλήματα από αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α., μπορούν ενδεχομένως, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), υπό την προϋπόθεση ότι, πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τους σχετικούς Κανονισμούς ¨περί κρατικών ενισχύσεων¨».
AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ
Επίσης απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, αναφορικά με το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών από βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες κερασιών του Νομού μας, έδωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή.
Η Υπουργός αναφέρει ότι:
«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου του 2010 σε κερασοκαλλιέργειες του Νομού Ημαθίας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, θα αρχίσει άμεσα και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.
Οι ζημίες από ακαρπία, η οποία δεν οφείλεται σε καλυπτόμενα από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιογόνα αίτια, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.
Σημειώνεται ότι, τα θέματα ακαρπίας και γενικά τα προβλήματα από αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α., μπορούν ενδεχομένως να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τους σχετικούς Κανονισμούς «περί κρατικών ενισχύσεων».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ; Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!