Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥΡΝΟΥ: 30 λεπτά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Φαίνεται πως είναι φέτος μια καλή χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο. Κι αυτό όχι γιατί μέτρα ή παρεμβάσεις σε τοπικό ή σε κεντρικό επίπεδο, δημιούργησαν κατάλληλες προϋποθέσεις. Αλλά κύρια γιατί οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το ελληνικό ροδάκινο και έβλαψαν την παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών. Θετικά επέδρασε και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Λειτούργησαν ομαλά οι αγορές της...
...Ανατολικής Ευρώπης, κρατήθηκαν τα ερείσματά μας στην γερμανική αγορά. Μειωμένη όμως εμφανίζεται η εσωτερική κατανάλωση.
Για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, προτείνουμε να επαναληφθεί και φέτος η διαφημιστική καμπάνια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για το ροδάκινο.
Το 2010 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά και για το συμπύρηνο ροδάκινο. Για τους λόγους που ευνόησαν το επιτραπέζιο. Αλλά επιπλέον και γιατί και η δική μας παραγωγή, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, δε θα υπερβαίνει τους 400.000 τόνους. Μια παραγωγή δηλαδή ίσα ίσα για τις ανάγκες κονσερβοποίησης, χυμού και κατάψυξης.
Ευνοούν λοιπόν οι συνθήκες να πάρει ο παραγωγός 30 λεπτά τουλάχιστον, και ας μην επιδιώκουν οι βιομηχανίες πάντα το μέγιστο κέρδος. Ας είναι φέτος μια χρονιά για τον αγρότη. Γιατί αν συνεχιστεί η τάση για εκρίζωση των συμπύρηνων, το πρόβλημα θα γίνει των ίδιων των βιομηχανιών.
Προτείνουμε σήμερα το νομαρχιακό συμβούλιο να διατυπώσει τη βούληση και την απόφασή του να περιφρουρηθεί η τιμή των 30 λεπτών για το συμπύρηνο ροδάκινο. Φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ; ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ; ΠΩΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ; ΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ