Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ 2ης ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Η τελική απόφαση της μετακίνησης της δεύτερης λαϊκής στη Βέροια, όπως γράφει στο ρεπορτάζ του η εφημερίδα ΛΑΟΣ, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, από το ύψος της οδού Μπαδραλέξη έως τη συμβολή της με την οδό Πανόρμου, σε ένα τμήμα που θα περιλαμβάνει την πλατεία Τσερμενίου, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια συζητήσεων, αντιθέσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η Αντινομάρχης Χάιδω Μπουτζιώνα..
...παρουσίασε την εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής και αναφέρθηκε στο ιστορικό λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας χωροθέτησε τη λαϊκή στη συγκεκριμένη θέση στις 23 Νοεμβρίου του 2009. Από τότε και μέχρι τη συζήτησή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προέκυψαν έγγραφα από το Επιμελητήριο, την Πυροσβεστική και την Τροχαία που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χωροθέτηση. Συγκεκριμένα, η Π.Υ. μιλά για κυκλοφοριακό πρόβλημα και επισημαίνει την ανάγκη για τοποθέτηση υδροστομίων τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επισημαίνει επίσης τη δυσκολία στη μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων ή ασθενοφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για την περίπτωση που τα παραπάνω έγγραφα δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, η κ. Μπουτζιώνα είπε ότι θα χρειαστεί νέα απόφαση του Δ.Σ. ή τοποθέτηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου επί του θέματος με τις θέσεις του Δήμου, προκειμένου η ίδια να προτείνει τη συζήτηση του θέματος και να εισηγηθεί θετικά την μετακίνηση της λαϊκής.

Ο κ. Κούτρας πρότεινε να συζητηθεί το θέμα επί της υπάρχουσας εισήγησης της Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία ήταν αρνητική με οριακή πλειοψηφία, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Τσιλογιάννης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή του χώρου θα έπρεπε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας.

Τελικά το θέμα συζητήθηκε, αφού στην συνεδρίαση προσήλθε ο αντιδήμαρχος Βέροιας Γιώργος Μιχαηλίδης ο οποίος μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και απάντησε σε ερωτήσεις των Νομαρχιακών συμβούλων και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης της β΄λαϊκής από το 2007, όταν εγκρίθηκε η χωροθέτησή της στη Λεωφόρο Στρατού και στη συμφωνία για μετακίνησή της αν δεν απέδιδε η λειτουργία της, όπως και έγινε. Είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ο Δήμος δεσμεύεται να λάβει όλα τα μέτρα τα οποία προτείνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δήλωσε δε, ότι τα έγγραφα τα οποία επικαλέσθηκε η αντινομάρχης δεν πήγαν ποτέ στο Δήμο.

Τόνισε ότι για τη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα της χωροθέτησης έγινε δημόσια πρόσκληση όπως ορίζεται από το νόμο, στην οποία δεν εμφανίσθηκε κανένας φορέας και έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη δημόσια διαβούλευση στη Δημαρχιακή Επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχε η παράταξη της μειοψηφίας συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις χωροθέτησης των σωματείων των λαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη. Όπως είπε, η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχθηκε επί τόπου από τους ειδικούς του Δήμου και τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ούτε από τους κατοίκους, ούτε από τους καταστηματάρχες. Όσον αφορά την πρόσβαση σε οχήματα, αυτή είναι ελεύθερη από άλλες οδούς (Πιερίων και περιοχή Παπάκια).

«Το Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησε το συγκεκριμένο σημείο ως τη βέλτιστη λύση, από κει και πέρα υπάρχουν τα αρμόδια όργανα όπως η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών και η Νομαρχιακή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι θεσμοθετημένοι φορείς που θα καταθέσουν τις απόψεις τους» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης επαναλαμβάνοντας ότι η βούληση του Δήμου είναι να γίνουν οι βελτιώσεις ό,που υποδεικνύει η Πυροσβεστική ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας της λαϊκής.


Η Διεύθυνση Εμπορίου
Όπως είπε ο Διευθυντής Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Κουτρούλας τα έγγραφα της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας ήταν απάντηση σε ερωτήματα της υπηρεσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την λήψη απόφασης στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών. Αναφερόμενος στο έγγραφο της Π.Υ. ο κ. Κουτρούλας είπε πως μ΄αυτό ζητείται να μένουν ανοικτοί οι παράπλευροι δρόμοι, καθώς και η οδός Μάρκου Μπότσαρη στο τμήμα της πριν και μετά το κομμάτι όπου θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά, προκειμένου να είναι δυνατή η προσέγγιση στα πυροσβεστικά οχήματα, αν προκύψει πρόβλημα, με το δεδομένο ότι το σημείο θα προσεγγισθεί και από παράπλευρο δρόμο.
Ο ίδιος μετέφερε προφορική απάντηση του Διοικητή της Π.Υ. σε σχετική ερώτηση, ο οποίος είπε πως είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παρέμβει εντός του χώρου όπου λειτουργεί η λαϊκή περνώντας «πάνω από καφάσια».


Ένταση και αντεγκλήσεις
Ένταση δημιουργήθηκε όταν τέθηκε ερώτημα για τον αριθμό των αδειών και πόσο χώρο θα πιάνουν, γεγονός το οποίο οι πωλητές θεώρησαν πρόφαση για να καθυστέρηση και δικαιολογία για να μην εγκριθεί η μετακίνηση. Πολλοί από τους παριστάμενους πωλητές διαμαρτυρήθηκαν για το πλήθος των ερωτήσεων και αντέδρασαν απευθύνοντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των νομαρχιακών συμβούλων. Πυροσβεστικά παρενέβησαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων καθώς και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Πολλοί εξέφρασαν αγανάκτηση για την καθυστέρηση πέντε ετών να λυθεί το θέμα της β΄λαϊκής και άλλοι διαμαρτύρονταν γιατί η ίδια χρονοβόρα και λεπτομερής διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μετακίνησης της λαϊκής της Αλεξάνδρειας.

Από την πλευρά των λαϊκών αγορών ο πρόεδρος του Σωματείου πωλητών Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Σαμαράς είπε ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει το πρόβλημα με τις άδειες σε όμορους νομούς. Αποφασίσθηκε η δημιουργία της δεύτερης λαϊκής η οποία δεν λειτούργησε στη λεωφόρο Στρατού και επανήλθε άλλη πρόταση, όπως είχε συμφωνηθεί. Πρόσθεσε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο, και ζήτησε να εγκριθεί η μετακίνηση όπως έγινε στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας. Όσο για τα έγγραφα των υπηρεσιών είπε ότι ήλθαν εκπρόθεσμα και εξέφρασε αμφιβολίες για τις προθέσεις της αποστολής τους. Πρόσθεσε ότι οι πωλητές των λαϊκών αγορών έχουν φτάσει στα όριά τους, αφού ταλαιπωρούνται με συζητήσεις και αποφάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια χωρίς αποτέλεσμα τη στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Πλατιόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δεύτερης λαϊκής και στο ότι από την αρχή ήταν αντίθετοι με την εγκατάσταση στη Λεωφόρο Στρατού, αφού ήταν σίγουροι ότι η αγορά εκεί δεν θα προχωρήσει. Καταφέρθηκε κατά δημοσιεύματος του Εμπορικού Συλλόγου το οποίο χαρακτήριζε τις λαϊκές αγορές «παραεμπόριο» και ζήτησε άμεσα λύση στο θέμα της μετακίνησης διότι, όπως είπε, τα προϊόντα των παραγωγών δεν μπορούν να συντηρηθούν πάνω από μια μέρα και η παραγωγή τους είναι εργασία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ο δικηγόρος του Εμπορικού Συλλόγου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί η β΄λαϊκή από τη Λεωφόρο Στρατού. Ισχυρίστηκε ότι ήδη κλείνει η μισή πόλη με τη λειτουργία της λαϊκής την Τρίτη στην οδό Μ. Αλεξάνδρου και δεν υπάρχει λόγος να κλείσει και η άλλη μισή, άλλη μια μέρα την εβδομάδα. Πρότεινε να γίνει μια τοπική κυκλοφοριακή μελέτη για να ελεγχθεί αν το σημείο είναι κατάλληλο και τότε να εγκατασταθεί η λαϊκή. Αν αυτό δεν γίνει, να μην μετακινηθεί η λαϊκή από την Λεωφόρο Στρατού.

Ο κ. Κοντογουλίδης είπε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί ότι δεν πρόκειται για μετακίνηση της λαϊκής, αλλά ουσιαστικά για ίδρυση λαϊκής αγοράς. Είπε ότι δεν έχει πρόθεση να αντιδικήσει με τους πωλητές των λαϊκών αγορών, αλλά δεν σκοπεύει να κωφεύσει.
Η τοποθέτηση του κ. Κοντογουλίδη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους παριστάμενους πωλητές και αντεγκλήσεις με το προεδρείο. Την ίδια ώρα κάτοικος της περιοχής κατέθεσε στο Προεδρείο έγγραφο με υπογραφές κατοίκων της περιοχής που επιθυμούν την εγκατάστασης της λαϊκής στην περιοχή.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι όντως η αναλογία μεταξύ βιοτεχνικών και παραγωγών δεν είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος, το ίδιο συμβαίνει και με την λαϊκή αγορά που λειτουργεί μια φορά στην Μ. Αλεξάνδρου, κι αυτό εξαιτίας λαθών που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ο κ. Ζέρβας π. πρόεδρος του Σωματείου Πωλητών είπε ότι η απόφαση για τη μετακίνηση ελήφθη το 2006 και όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με τους τότε ισχύοντες νόμους, ενώ ο κ. Κοντογουλίδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι δεν προτίθεται ο Εμπορικός Σύλλογος να «πληρώσει λάθη του παρελθόντος».

Τοποθετήσεις
Ο κ. Μούρνος υποστήριξε ότι με την εγκατάσταση της λαϊκής αποκλείεται η οδός Μάρκου Μπότσαρη μια κεντρική αρτηρία που συνδέει την πόλη με το Νοσοκομείο και τις συνοικίες που βρίσκονται προς τα πάνω. Πρότεινε την αναζήτηση άλλης λύσης και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της μίας λαϊκής.
Η τοποθέτηση του κ. Μούρνου προκάλεσε έκρηξη στο κλίμα της αίθουσας, με τους πωλητές να καταφέρονται κατά των νομαρχιακών συμβούλων και με αποτέλεσμα την διακοπή της συνεδρίασης από τον πρόεδρο Θανάση Κοπατσάρη.

Ο κ. Γαβριηλίδης τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης λέγοντας ότι η δυσκολία μισής μέρας στην λειτουργία μιας γειτονιάς δεν είναι λόγος να ακυρωθεί ένας κατεξοχήν λαϊκός θεσμός. «Για το ότι χειμάζεται και ο στεγασμένος εμπορικός κόσμος δεν φταίνε οι λαϊκές αγορές. Ας ψάξουν να βρουν τους υπεύθυνους και ας βρουν το κουράγιο να καταγγείλουν τις τρόικες και τα ΔΝΤ αντί να τσαλακώνουν τους πιο φτωχούς και τους πιο ενδεείς» είπε. Υποστήριξε δε, ότι η λειτουργία της λαϊκής στη Μπότσαρη θα δώσει ζωή στην περιοχή της πάνω πόλης, η οποία τώρα είναι αποκλεισμένη.

Ο κ. Τρεμπελής υποστήριξε την μετακίνηση της β΄λαϊκής, επέρριψε την ευθύνη στις πολιτικές των κυβερνήσεων που οδήγησαν στην ύφεση της οποίας αποτελέσματα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται και είπε ότι πρέπει όλες οι κοινωνικές τάξεις μαζί να τα αντιμετωπίσουν αντιδρώντας.

Ο κ. Τσιλογιάννης και ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής επανέλαβε την αντίθεσή του στην μετακίνηση. Ερμηνεύοντας τα έγγραφα και τα πρακτικά της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, είπε ότι η Π.Υ. είναι αρνητική, το ίδιο και η Αρχαιολογία, επικαλέσθηκε την απουσία του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου (ο οποίος κατέθεσε γραπτά την θέση του) υποστήριξε ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση της λαϊκής διότι: Θα αποκλειστεί η περιοχή, θα δυσκολευτεί η λειτουργία των καταστημάτων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κυκλοφοριακό, και θα δυσκολευτεί η κίνηση των μαθητών στα δύο δημοτικά σχολεία της περιοχής. Πρότεινε την αναπομπή του ζητήματος στο Δήμο Βέροιας προκειμένου να ληφθεί άλλη απόφαση.
Το ίδιο αρνητικός ήταν και ο κ. Κούτρας ο οποίος επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να μείνει ανοικτή η Μπότσαρη ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της λαϊκής, αλλά σε μόνιμη βάση σε χώρο ο οποίος θα επιλεγεί μετά από κυκλοφοριακή μελέτη.
Υπέρ της μετακίνησης τοποθετήθηκαν ο κ. Χατζόπουλος και η κ. Ιακωβίδου.
Ο κ. Γαβρίδης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της μετακίνησης λαμβάνοντας υπόψη την άποψη της υπηρεσίας και το ότι, όπως είπε, θα δοθεί ζωή στην περιοχή όπως και ο ίδιος έχει αντιληφθεί από τη στάση των κατοίκων. Παρατήρησε δε, ότι όπου και να μετακινούνταν η λαϊκή θα υπήρχαν αντιδράσεις.
Ο κ. Ισαακίδης, κατηγόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για ανεπάρκεια διότι, όπως είπε δεν έλαβε υπόψη τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών σε ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την εγκατάσταση της λαϊκής σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Νοσοκομείο και πρότεινε την αναπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με την διαδικασία του κατεπείγοντος θα λάβει νέα απόφαση και θα επαναφέρει το θέμα στο Νομαρχιακό. Προηγουμένως πρότεινε κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών.
Ο Νομάρχης, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όπως είπε να θέλει να επιρρίψει ευθύνες για σκοπιμότητες. Καταρχάς πρότεινε την αναβολή του θέματος προκειμένου να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για τα έγγραφα που προέκυψαν, μετά όμως την εκ νέου παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Γ. Μιχαηλίδη και τη δέσμευση του ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, εισηγήθηκε την ψήφισή του.
Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: