Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Α.Σ.Ν ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ

''Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας Ημαθίας, Κώστας Ταμπακιάρης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του με αφορμή τη ποιότητα των ροδάκινων.
Τα έβαλε με τα μέλη του Συνεταιρισμού και τα «κόλπα» που σκαρφίζονται για να δίνουν ροδάκινα υποβαθμισμένης ποιότητας.
Ο κ. Ταμπακιάρης ξεκαθάρισε πως ο Συνεταιρισμός θα εντείνει τους ελέγχους στη ράμπα, ειδικά μετά τη ζημιά των 400.000 ευρώ που υπέστη πέρυσι εξαιτίας της κακής ποιότητας ροδάκινων. «Τα ψέματα τελείωσαν. Θα κρατάμε...
...ένα τελάρο από τον καθένα ως δείγμα. Αν ανακαλύψουμε πάνω από τρία προβληματικά ροδάκινα θα καλείται ο παραγωγός να δώσει εξηγήσεις. Και τα κλουβάκια είναι εμπορεύσιμα, δεν προορίζονται για απόσυρση. Δεν θα έχουμε μέσα ούτε σάπια, ούτε μαλακά, ούτε σκασμένα. Επίσης, δεν θα παραληφθούν ροδάκινα που δεν είναι στο νούμερό τους. Οι πονηριές τέλος. Πρέπει να συσκευάζονται στη θήκη τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος παραδέχθηκε μία… χαλάρωση των ελέγχων τα τελευταία δύο χρόνια και έκανε σαφές πως όσα ροδάκινα δεν είναι σωστά και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα επιστρέφονται. «Δεν θα υπάρξει ανοχή ούτε για ένα σάπιο ροδάκινο», είπε και συνέστησε στους παραγωγούς να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη βαμβακάδα, η οποία θεωρείται αρρώστια στη Ρωσία. «Δε μαζεύουμε βρεγμένα ροδάκινα. Αν δούμε ότι βρέχει, περιμένουμε να στεγνώσουν και μετά θα τα μαζέψουμε. Τέρμα και οι δικαιολογίες ότι βρέχτηκαν στο δρόμο. Όλοι να κουβαλάτε στα αγροτικά σας νάιλον», είπε.
Ξεκαθάρισε πως και φέτος ο Α.Σ.Ν. και οι παραγωγοί του δίνουν εξετάσεις σχετικά με την ποιότητα του ροδάκινου και πληροφόρησε τα μέλη ότι τα πρόστιμα είναι βαριά για υπολειμματικότητα και κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000 ευρώ.

Τέλος, συμβούλεψε τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι σε κάθε φορτίο στέλνονται δείγματα για ανάλυση και αν βρεθούν υπολείμματα επιστρέφεται το φορτίο και επιβάλλονται τα πρόστιμα, τα οποία δεν θα πληρώσει –όπως πέρυσι- ο Συνεταιρισμός αλλά οι παραγωγοί.
www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: