Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ


Με αφορμή την ανησυχία πολλών δενδροκαλλιεργητών του δήμου Πλατέος αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τις εκτεταμένες ζημιές από καρπόπτωση και ακαρπία, που σημειώθηκαν πρόσφατα στους οπωρώνες μηλιάς και αχλαδιάς λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης έστειλε σήμερα έγγραφο, προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών..
..Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κ. Θεόδωρο Σαρρή, με το οποίο ζητά την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς.
Το έγγραφο του Δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές και στο Νομάρχη Ημαθίας, στον προϊστάμενο του ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας και στον Διευθυντή Γεωργίας Ημαθίας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης (υπερβολικές βροχοπτώσεις και αντίξοες συνθήκες) είχαν σαν αποτέλεσμα την κακή καρπόδεση στις καλλιέργειες Μήλων και Αχλαδιών, κυρίως του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όπου καλλιεργούνται τα παραπάνω είδη.
Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, φαινόμενο που παρατηρείται αυτό το διάστημα, λόγω της κακής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα πάρα πολλά κτήματα να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.
Είναι γνωστή σε όλους μας η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον δυσμενής είναι η θέση των αχλαδο-μηλοπαραγωγών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες, αφενός επιβίωσης των οικογενειών τους αφετέρου συνέχισης των αγροτικών δραστηριοτήτων τους, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του Ελληνικού Λαού, που ίσως είναι και οι μοναδικοί που δεν έχουν καμία συμμετοχή στην δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.
Για τους παραπάνω λόγους και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρακαλούμε όπως δώσετε εντολή υποβολής δηλώσεων ζημιάς για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων και κατεστραφέντων παραγωγών.
Συνημμένα, σας υποβάλλουμε και κατάσταση πληγέντων δενδροκαλλιεργητών, που αποτελούν έναν μικρό αριθμό εκ των χιλιάδων ζημιωθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: