Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΈΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ


Τις θέσεις του για τον «Καλλικράτη» παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας.
Ο βουλευτής Ημαθίας τόνισε οτι η ΝΔ δεν τόλμησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση και υποστήριξε τη δημιουργία των τριών μεγάλων και ισχυρών δήμων στο νομό, δίνοντας βάρος σε όσα ενώνουν τους πολίτες των..
συνενούμενων όμορων δήμων. Με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ημαθίας απάντησε στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών για τις συνενώσεις των δήμων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα νέο πολιτικό στίγμα που απαιτείται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Άγγελος Τόλκας : "Με τον Καλλικράτη στηρίζουμε την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, μακριά από στείρες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, με τα πρόσωπα που συμμερίζονται το κοινό μας όραμα για το καλό και την προκοπή όλων των πολιτών, όλων των δήμων, των χωριών και των κοινοτήτων".

Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του.
¨"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, υπερψηφίζουμε σήμερα το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος μας, αλλά και προεκλογικών δεσμεύσεων με βάση τις οποίες οι συμπολίτες μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν να αλλάξουμε τη χώρα.
Σήμερα η παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για την αλλαγή του κράτους. Κορυφώνει μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει όχι από τον Οκτώβριο, αλλά από την περίοδο της Αντιπολίτευσης όταν διεκδικούσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος, όταν εμείς ανοίγαμε το διάλογο με όλες μας τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα, αλλά η τότε Κυβέρνηση δεν άκουγε.
Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε μέχρι σήμερα τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας η οποία όχι μόνο ποτέ δεν θα τολμούσε μια τέτοια αναγκαία πολιτική επιλογή, αλλά και όταν δειλά-δειλά ξεκίνησε να ακούει τις φωνές των αυτοδιοικητικών το 2008για διοικητική μεταρρύθμιση, ούτε επίσημη κυβερνητική θέση πήρε ούτε άνοιξε το διάλογο στις τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως, δημοσίευσε τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διερευνήσει προθέσεις και αντιδράσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Και σήμερα, όμως, ακόμα δεν ακούσαμε ούτε μια πρόταση ούτε μια ουσιαστική αντιπρόταση από τη Νέα Δημοκρατία παρά μόνο αποδοκιμασίες και προφάσεις αντισυνταγματικότητας, έλλειψης πόρων και επίκληση της ενάρετης απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή να αποσύρει τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Β’ για δήθεν οικονομικούς λόγους.
Δεν άντεξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καμία διοικητική μεταρρύθμιση και την απέσυρε. Λύγισε απέναντι σε μικροκομματικά συμφέροντα. Είναι ακόμα αγκυλωμένη στο κομματικό παρελθόν, ενώ οι αυτοδιοικητικές της παρατάξεις την έχουν ξεπεράσει.
Εμείς, όμως, τολμούμε. Τολμούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος, για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα με εφόδια και δυνατότητες, με εμπιστοσύνη στους πολίτες της, να ενισχύσουμε τον έλεγχο της εξουσίας, να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, να κάνουμε τη νέα γενιά κυρίαρχο διαμορφωτή των εξελίξεων. Και ένα παράδειγμα είναι και η μείωση του ορίου ηλικίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.
Δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως κάνουν οι δυνάμεις της συντήρησης και της απραξίας. Θεωρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να διαμορφώσουν σε τοπικό επίπεδο το δικό τους μέλλον, να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά της.
Μέσα από αυτές τις θεσμικές αλλαγές μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, να δούμε μια νέα ανάπτυξη σε κάθε τόπο μέσα από οικονομίες κλίμακας, μέσα από την κοινωνική ανακατάταξη, αλλά ακόμη και μέσα από την ανανέωση, την ενίσχυση, την ενδυνάμωση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης.
Με αυτές τις στοχεύσεις εφαρμόζεται ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και στον τόπο μου στην Ημαθία. Στην Ημαθία που δεν φοβάται τις αλλαγές γιατί με τη δύναμή της, με τους ανθρώπους της διεκδικεί και πάλι τη θέση της στην ανάπτυξη.
Σήμερα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ βάζουμε το στοίχημα της νέας πόλης και της περιφέρειας που προσφέρει συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας και ποιότητας ζωής. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούσαμε να τα διεκδικούμε με μικρά αδύναμα σχήματα, πολλά από τα οποία δεν διέθεταν ούτε κατάλληλες υπηρεσίες αλλά ούτε διαχειριστική επάρκεια.
Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν πολλές ανησυχίες σε διάφορες περιοχές. Αλλά σε όλες αυτές απαντάει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Απαντάει σε όλους όσους από άγνοια ή από σκοπιμότητα αμφισβητούσαν τις θεσμικές και διοικητικές διευκολύνσεις του πολίτη.
Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο πολίτης θα εξυπηρετείται ακόμη καλύτερα στον τόπο του, στο χωριό του και δεν θα χρειάζεται να μετακινείται δήθεν στην έδρα του νέου δήμου. Ο πολίτης διευκολύνεται μέσα από ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όλες τις συναλλαγές του με τη διοίκηση. Κανένας συμπολίτης μας δεν θα επιβαρυνθεί με χρέη άλλων συνενούμενων δήμων.
Επιπλέον, εξασφαλίζεται το συμφέρον των δημοτών με τον αυστηρότερο έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου. Εξασφαλίζεται το συμφέρον των δημοτών, γιατί διασφαλίζεται η πολιτική εκπροσώπηση και η συμμετοχή όλων των συμπολιτών, όλων των κοινοτήτων των χωριών και των σημερινών μικρών δήμων που συνενώνονται.
Κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας προτείνω, μπορούμε μακροπρόθεσμα αλλά και στην εξειδίκευση του νόμου να μελετήσουμε την εξέταση συγκεκριμένων κριτηρίων και δεικτών για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των κονδυλίων μεταξύ του κράτους, των νέων δήμων και περιφερειών της πολιτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε οι μικροί νομοί ή οι δήμοι να μην αποκλείονται από τους μεγάλους, αλλά και σε απώτερο συνταγματικό επίπεδο την αποδέσμευση ακόμα περισσότερων πόρων και φορολογικής αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ψηφίζουμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και αναλαμβάνουμε όλοι μια μεγάλη υποχρέωση, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια μακριά από στείρες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με τα πρόσωπα που συμμερίζονται το κοινό μας όραμα για το καλό και την προκοπή όλων των πολιτών, όλων των δήμων, των χωριών και των κοινοτήτων.
Σήμερα, όμως, το νομοσχέδιο που υποστηρίζουμε αποτελεί και ένα βασικό ιδεολογικό όριο. Σε μια περίοδο διεργασιών και έντονων συγκρούσεων για τη μετεξέλιξη της δημοκρατίας και της χώρας μας, σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω όλα όσα στέρησαν τη χώρα μας από τις δυνατότητές της, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ διαμορφώνει τις νέες προοδευτικές συμμαχίες όσων θέλουν να προχωρήσουν μπροστά τον τόπο, συμμαχίες με τους πολίτες που αρνούνται τον παλαιοκομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, προοδευτικές συμμαχίες με αυτούς που διεκδικούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, με τους συμπολίτες μας που αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη μιας νέας συλλογικότητας και ενός νέου πολιτικού στίγματος με υπεύθυνες θέσεις και ανάληψη ευθύνης, με τους συμπολίτες μας που απορρίπτουν όλες αυτές τις συμπεριφορές που έφεραν σήμερα πολιτική και πολιτικούς απολογούμενους και τραυματισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: