Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΦΟΒΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"


Η κυβέρνηση οραματίζεται να αναδιοργανώσει μέσω του «Καλλικράτη» το κράτος, συμβαίνει μια τραγική αντίφαση. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή τα μνημεία, δηλαδή, η μόνη πηγή ιστορίας και εσόδων, έχει να πολεμήσει τον χρόνιο παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης.
Το αποτέλεσμα είναι η υποτίμηση των μνημείων, των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτά, μεγάλες ανισότητες και οικονομικά προβλήματα.
Για παράδειγμα όσοι έπαιρναν με καθυστέρηση μηνών τα οδοιπορικά τους για εργασίες εκτός έδρας, τώρα προειδοποιούν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν εφόσον έχει περικοπεί ο μισθός τους. Τι σημαίνει αυτό;
Στοπ στις αυτοψίες, τις υποθέσεις των Συμβουλίων αλλά και των εφοριών αρχαιοτήτων.
Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι παίρνουν 35% του μισθού τους επιπλέον, γιατί εργάζονται στην Ακρόπολη.
Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΤ έχουν πολλά παράπονα. Ακόμη και για τις μελέτες που δεν πληρώνονται, όταν συνάδελφοί τους εκτός υπηρεσίας, αμείβονται με το παραπάνω. Οπως συμβαίνει με τις αναστηλώσεις που αναλαμβάνουν εργολάβοι.
Σαν να μην τους έφταναν οι ανισότητες έχουν να αντιμετωπίσουν και τοπικούς παράγοντες που τους προπηλακίζουν όταν θίγονται τα συμφέροντά τους. Συνέβη στην Πιερία, τα Ιωάννινα και δεν είναι οι μοναδικές περιοχές.
Στο μεταξύ η Ελλάδα όλη βρίσκεται υπό την κρίση του «Καλλικράτη».
Η Βέροια, ιστορική μακεδονική πόλη, έλεγε η Αγγελική Κοτταρίδη στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, χάνει το όνομά της για να γίνει ο δήμος της Βεργίνας. Όμως η λέξη Βεργίνα είναι λατινικό όνομα, το έδωσε στην περιοχή ένας δεσπότης, και δεν έχει καμία σχέση με το αρχαίο όνομα Αιγές το οποίο αποσιωπάται.

Το ίδιο, κατά τους ισχυρισμούς της αρχαιολόγου, κινδυνεύει να συμβεί και με την Πέλλα η οποία σχεδιάζεται να ονομαστεί δήμος Μ. Αλεξάνδρου. «Σε κάποια μέρη ανασύρονται απίθανα αρχαία ονόματα και αλλού βγάζουν από τη μέση ονόματα με παράδοση, όπως η Σιάτιστα».
Ο σύλλογος δεν ανησυχεί τόσο γι’ αυτές τις λεπτομέρειες, όσο για οργανικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσει ο «Καλλικράτης». Παρότι οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ είναι καθησυχαστικές, ότι δεν θα επηρεαστεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το άρθρο 30 που αναφέρεται στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις όπου μεταφέρεται ο πολιτισμός, τουρισμός κ.α., θα έπρεπε μάλλον να προκαλεί ανησυχία.
Στο μεταξύ τα μουσεία της χώρας ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την ερχόμενη Τρίτη. Οταν στα μεγαλύτερα απ’ αυτά, ο επισκέπτης αντικρίζει πωλητήρια με βασικές ελλείψεις στα προϊόντα και τις εκδόσεις. Για το γεγονός ότι το ΤΑΠΑ δεν παράγει εκμαγεία ή δεν εκδίδει εγκεκριμένους οδηγούς, όπως ότι ο ΟΠΕΠ παρότι πλήρωσε μια σειρά DVD για αρχαιολογικούς χώρους, ποτέ δεν εκδόθηκαν, «κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει» υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΑ Δημήτρης Αθανασούλης. Οσο για τα μουσεία που εξακολουθούν να ανοίγουν στις 8 το πρωί, έχουν γίνει ανέκδοτο, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Γιωτα Συκκα - kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: