Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Η ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ερώτηση για τη μη λειτουργία της μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας της λυματολάσπης από το Βιολογικό Καθαρισμό της Βέροιας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Στο βιολογικό καθαρισμό κατασκευάστηκε από το 1991-92 και μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας της παραγόμενης λυματολάσπης, που όμως δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα είναι η λυματολάσπη να αποθηκεύεται ανεπεξέργαστη σε χώρο γύρω από το Βιολογικό και να καταλήγει στη χωματερή του Δήμου.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ολοκληρωμένη εγκατάσταση της επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου χρηματοδοτήθηκε κατά 90% από την Ε.Ε. και κόστισε 100.000.000 δρχ.
Η επίσημη απάντηση που δίνεται στην εύλογη απορία για τη μη λειτουργία της μονάδας λυματολάσπης, είναι ότι σχεδιάστηκε για μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων απ΄ αυτές που σήμερα -2010- επεξεργάζεται ο Βιολογικός Καθαρισμός.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο η πρακτική αυτή είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και αν έχουν εξεταστεί από κοινού με το κράτος - μέλος εναλλακτικές λύσεις ώστε να τεθεί η μονάδα σε πλήρη λειτουργία.
Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος: "Οι περιβαλλοντικές υποδομές γίνονται για να χρησιμοποιούνται. Ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν με συνέπεια οι νόμοι και η εκφρασμένη ισχυρή προτίμηση της Ε.Ε. για επαναχρησιμοποίηση της ιλύος σε χωματερές καθώς και η επιβαλλόμενη, από την Οδηγία 1999/31/Ε.Ε. "περί υγειονομικής ταφής απορριμμάτων", επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν εναλλακτικοί τρόποι επαναχρησιμοποίησης ή/και διάθεσης της ιλύος. Πολύ περισσότερο, όταν στην υπάρχουσα μονάδα η κατεργασία της λυματολάσπης θα μπορούσε να μας δίνει και ενέργεια, από το μεθάνιο που παράγεται κατά τη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Βέροια θα μπορούσε να αυτοεξυπηρετείται ενεργειακά, καλύπτοντας πιθανά και τα λειτουργικά του έξοδα, ίσως και περισσότερα!"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

UA MPOROYSE NA LEGETAI, ANETA KAI TRIXOPOYLOS.