Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στην αξέχαστη Ελληνίδα, την καλλιτέχνη και πολιτικό, Μελίνα Μερκούρη είναι αφιερωμένη η έκθεση φωτογραφίας που άνοιξε χθες για το κοινό στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας. Η έκθεση, που θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, έως και την ερχόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου, διοργανώνεται από τον Τομέα Πολιτισμού της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Ημαθίας, σε..
...συνεργασία με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» από το οποίο προέρχεται και το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται. Αφορμή για την έκθεση αποτέλεσε η συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας (6 Μαρτίου 1994) που παραμένει ζωντανή στη μνήμη του λαού μας για τους αγώνες της κατά της δικτατορίας και για τα οράματά της που με θέρμη υπερασπίστηκε και πάλεψε για την υλοποίησή τους.

Ήταν η πολιτικός που σημάδεψε ανεξίτηλα με την παρουσία της τον πολιτισμό της χώρας μας, για τον οποίο πίστευε ότι είναι η βαριά βιομηχανία μας και εξαγώγιμο προϊόν μεγάλης σημασίας και αξίας. Η λάμψη και το πάθος της με ό,τι καταπιανόταν (θέατρο, κινηματογράφο, πολιτική) έκανε κάποιους να την χαρακτηρίσουν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα-φλόγα».

Την έκθεση, που αποτελείται από μια σειρά μεγάλων φωτογραφιών με πορτραίτα της Μελίνας, με στιγμιότυπα από τις διάσημες κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε και από τη δυναμική της παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας μας, αλλά και με λόγια της μεγάλης ηθοποιού και πολιτικού, παρουσίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ στελέχη της Νομαρχιακής: ο γραμματέας κ. Αστ. Παπαστεργίου, η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτιστικού κ. Ιωάννα Βαλδήρ και η υπεύθυνη τύπου κ. Αρίστη Κουκουρίκου.

Ο κ. Παπαστεργίου, ευχαριστώντας την Δήμαρχο και τον Δήμο Βέροιας για την παραχώρηση του χώρου, σημείωσε ότι η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις που εδώ και 1,5 χρόνο διοργανώνει η Ν.Ε. (ανάλογη εκδήλωση είχε διοργανωθεί και για τον Ανδρέα Παπανδρέου). Τόνισε ότι στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί στο κοινό της Ημαθίας η μεγάλη κυρία της Ελλάδας, η Ελληνίδα που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, για να ανεβάσει το επίπεδο της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα. «Δεν είναι η Μελίνα του ΠΑΣΟΚ, είναι η Μελίνα όλης της Ελλάδας, η Μελίνα του ελληνισμού, η Μελίνα όλου του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι αγώνες της αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Και υπενθύμισε ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν η πρώτη που ζήτησε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που οραματίστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, που έβαλε τον πολιτισμό στο κέντρο της πολιτικής ζωής.

«Θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Μελίνα δεν είναι απλά μια ανάμνηση, είναι παρούσα», είπε η κ. Βαλδήρ αναφερόμενη στη μεγάλη Ελληνίδα πολιτικό, καλλιτέχνη και άνθρωπο. Ενώ η κ. Κουκουρίκου υπενθύμισε ότι η Μελίνα οραματίστηκε και δημιούργησε σαν υπουργός Πολιτισμού το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μελίνα», που ξεκίνησε το 1995 με στόχο την επαφή των παιδιών µε την τέχνη μέσα από την εκπαίδευση και που διακόπηκε το 2003 λόγω έλλειψης πόρων, ευχόμενη να συνεχιστεί από τη νέα ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., ώστε «να βάλουμε ξανά τον πολιτισμό στα σχολεία μας».

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, στόχος των διοργανωτών είναι να επισκεφθούν την έκθεση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από τη Βέροια και την Ημαθία γενικότερα, αλλά και πολλοί νέοι και μαθητές για να διδαχθούν από την πορεία της αναντικατάστατης Ελληνίδας. Θα ενημερωθούν σχετικά οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και θα σταλούν προσκλήσεις στα σχολεία. Να σημειώσουμε ότι έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη διοργανώνεται ταυτόχρονα και στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, με φωτογραφίες αλλά και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και προσωπικά της αντικείμενα.
Η έκθεση λειτουργεί όλη την ημέρα, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε δεν αφήνουν τις εκθέσεις (και τη μακαρίτισα την αξέχαστη τη Μελίνα) στην άκρη και να κοιταξουν λιγάκι το χάλι τους, που ο νομός πάει από το κακό στο χειρότερο; Πασόκ στην εξουσία εδω και 6 μήνες και οι άχρηστοι μόνο συσκέψεις, διασκέψεις και επισκέψεις έχουν να παρουσιάσουν! Από έργο ουσίας τίποτε! Από προτάσεις επίσης τίποτε! Στελέχη του .....!

loulas είπε...

ΜΠΡΑΒΟ !!!

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!!
ARISTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΑΡΙΣΤΗ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ.