Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"


Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας συμμετείχε και φέτος στην έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Ο.Λ.Π του Πειραιά στις 16–17–18 Απριλίου. Πρόκειται..
...για μία διοργάνωση, θεσμό στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα και κάθε χρόνο την παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι εκθέτες είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τον αυθεντικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις , αναπαραστάσεις εθίμων , συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και άλλα πολλά . Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς συλλόγους , λαογραφικά μουσεία , πολιτιστικούς οργανισμούς , καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες , βιοτέχνες , ερευνητές της παράδοσης , συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος και να αποτελέσει έτσι εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.
Το Π.Π.Κ.Α για φέτος επέλεξε το θέμα του περιπτέρου να είναι ο «σύγχρονος Δήμος» παρουσιάζοντας μέσα από φωτογραφίες το Δήμο όπως είναι σήμερα. Σε μοντέρνα διάταξη υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Αλεξάνδρεια και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, υπήρχαν φωτογραφίες από τις φυσικές ομορφιές, τα ξωκλήσια μέχρι και τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζουν οι αγρότες στην εύφορη γη μας. Στην έκθεση άλλωστε παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το DVD του Δήμου με τις πανέμορφες αεροφωτογραφίες του και όχι μόνο!
Αυτό βέβαια που στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση ήτανε ο «μπερντές» του θεάτρου σκιών του τοπικού μας καλλιτέχνη Νεκτάριου Μισιρόπουλου. Όταν η παράσταση του Καραγκιόζη ξεκίναγε μικροί μεγάλοι συνωστίζονταν μπροστά στο περίπτερο της Αλεξάνδρειας .Κανένας δεν έφευγε παραπονεμένος από εκεί αφού υπήρχανε κεράσματα για όλο τον κόσμο , τοπικό τσίπουρο με μεζεδάκια αλλά και τοπικά παραδοσιακά λουκούμια και μαντζούνια από το «Μελένιο».
Και για να ολοκληρωθεί το «δέσιμο» του χθες με το σήμερα, ήτανε εκεί οι παραδοσιακές φορεσιές από το εργαστήριο του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου, δείχνοντας σε όλους τους επισκέπτες την Μακεδονική μεγαλοπρέπεια μέσα από την μοναδικότητα της φορεσιά του «Γιδά».
Η χοροδιδάσκαλος κα. Αλεστά Χαρά ήτανε κι αυτή εκεί έχοντας αναλάβει την παρουσίαση χορών από το Ρουμλούκι. Η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε ασφυκτικά και το χειροκρότημα δεν έλειψε από τη στιγμή που ανέβηκαν τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Νησίου παρουσιάζοντας χορούς με πραγματικά μοναδικό τρόπο κάτω από τον ήχο του ζουρνά από τον δεξιοτέχνη Διονύση Πάτμο. Δεν ήτανε άλλωστε τυχαίο ότι η όλη παρουσία της Αλεξάνδρειας απέσπασε μία από τις δέκα τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν ανάμεσα σε 200 περίπου συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Αφιέρωμα στη Μάνα
Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νεοχωρίου του Σχοινά και της Καψόχωρας θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 9 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο «ΑΝΕΣΙΣ», παράσταση αφιέρωμα στην πιο γλυκιά μορφή στη ζωή του κάθε ανθρώπου, την ΜΑΝΑ. Μέσα από την ελληνική παράδοση θα ξεπηδήσουν μνήμες του παρελθόντος που μοναδικό σκοπό έχουν να καταθέσουν με ευλάβεια ένα τρυφερό φιλί στις ΜΑΝΕΣ όλου του κόσμου. Συμμετέχουν επίσης: ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, το Κέντρο Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας και Παράδοσης Αγκαθιάς ο Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Θες/νίκης «οι ρίζες μας» , και ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «η Αράπιτσα». Ώρα έναρξης 7μμ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oraia tripleta na tous xeretai o pasokos dimarxos alexandrias

Ανώνυμος είπε...

Να γίνει και μια έκθεση για τον ΛαΪκό πολιτικό πολιτισμό.
Εκεί να δείς κλάμα.
Και γέλιο μαζί.

Ανώνυμος είπε...

μονο ο καραγκιοζοπαικτης μας αξιζε να παει .εχουμε και κατι αξιολογο στην πολη.περιμενουμε να τον ξαναδουμε το καλοκαιρι για να γελασουμε παλι με την καρδια μας....μονο το γελιο μας εμεινε.να εισαι καλα φιλε νεκταριε.