Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίσθηκε ομόφωνα η μη παραλαβή της τελικής μελέτης για τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νάουσας. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Νόμο είναι τυπική και γνωμοδοτική. Υπογράμμισε ότι το Γ.Π.Σ. είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα της πόλης, λέγοντας ότι η μελέτη πέρασε από σαράντα κύματα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε..
...με το θέμα υπεύθυνα και με διαφάνεια, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις στις οποίες κατέληξε η διαπαραταξιακή επιτροπή τον Ιούνιο του 2009, κυρίως για τις χρήσεις στα παλαιά βιομηχανοστάσια. Επεσήμανε ότι η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στη μελετήτρια κ. Γιαννακού το 2002 από την προηγούμενη Δημ. Αρχή, και ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έγκριση του ΓΠΣ έχει η ΔΙΠΕΧΩ. Είπε ότι στην απόφαση του Δ.Σ. αριθμ. 147/30-3-2009 είχαν εξαιρεθεί τα πρώην βιομηχανοστάσια, για τα οποία είχε συσταθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία όπως είπε έκανε παρά πολύ σωστή και μεθοδική δουλειά και εισηγήθηκε το Μάιο τις προτάσεις της στο Δ.Σ., το Μάιο του 2009. Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου εστάλη στη ΔΙΠΕΧΩ, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009 τις διαδικασίες των επιμέρους εγκρίσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Δασαρχείο κλπ.) και ότι στις 13-4-2010 με έγγραφό της ζητεί από το Δ.Σ.: 1) Να γίνει η παραλαβή της μελέτης του Γ.Π.Σ. από το Δ.Σ, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα το Περιφερειακό ΣΧΟΠ στη συνεδρίασή του στις 18/3/2010, και 2) Επειδή η μελέτη χρηματοδοτείται με 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ 2000-2006, θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή της το ταχύτερο δυνατόν.

Καταλήγοντας, πρότεινε να ληφθεί όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις ομόφωνη απόφαση που να διασφαλίζει το κοινωνικό συμφέρον και την ανάπτυξη της πόλης. Επισήμανε μάλιστα, ότι έγκαιρα με επιστολή του ( αρ. πρωτ. 3987/ 17-6-2009) προς την ΔΙΠΕΧΩ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειες, επεσήμανε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις για τις χρήσεις των παλαιών βιομηχανοστασίων όπως αυτές αποφασίσθηκαν ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο, θα υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη μελέτη του ΓΠΣ. Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι το ίδιο πρέπει να πράξει και τώρα το Δ.Σ., μη παραλαμβάνοντας τη μελέτη.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ομόφωνα η μη παραλαβή της μελέτης του ΓΠΣ για τους εξής λόγους:
Αντιστρατεύεται τις ομόφωνες έως σήμερα αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου, με τις οποίες διατυπώθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές σύνταξής της.
Ανατρέπει πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης όπως επίσης ομόφωνα διατυπώθηκαν στις εν λόγω αποφάσεις
Απομονώνει αναπτυξιακά το Δήμο της Νάουσας καθώς και αποκόπτει ενόψει «Καλλικράτη» αυτόν από την επαρχία Νάουσας.
Καταγγέλλει το γεγονός ότι ερήμην της ομόφωνης βούλησης όλων των παρατάξεων που έδειχναν το σωστό δρόμο ανάπτυξης «κάποιοι» αποφάσισαν χωρίς να αιτιολογούν, με δε τις αποφάσεις αυτές, επιβάλλουν μαρασμό, όχι ανάπτυξη και απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: