Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ: Ο ΧΡ. ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 23 εκ ΕΥΡΩ!

Σκληρή κριτική στην συζήτηση του επενδυτικού σχεδίου του δήμου Βέροιας, άσκησε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Σκουμπόπουλος, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχη για...
...λήψη υπέρογκου δανείου (23 εκατομμύρια ευρώ) για κατασκευή έργων. Στην τοποθέτησή του τόνισε: "Σε 7 μήνες θα διεξαχθούν Δημοτικές Εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών του νέου Δήμου, που θα δημιουργηθεί από συνένωση του σημερινού Δήμου Βέροιας με άλλους όμορους ΟΤΑ. Σ’ αυτό το σημείο-τομή της δημοτικής μας ιστορίας, η κυρία Ουσουλτζόγλου εισηγείται τη λήψη ενός υπέρογκου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την εκτέλεση, όπως φιλοδοξεί, 12 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα ρωτήσουμε καν ποια θα ήταν άραγε η θέση της κυρίας Ουσουλτζόγλου και των συμβούλων της, αν πριν από τέσσερα χρόνια φέρναμε εμείς προς έγκριση παρόμοια εισήγηση.
Θα ρωτήσουμε όμως τι έκανε, έστω γι’ αυτά τα προτεινόμενα 12 έργα, η παράταξη της πλειοψηφίας αυτά τα χρόνια που έχει την ευθύνη της δημοτικής διοίκησης; Και επειδή απάντηση, όπως συνήθως, δεν πρόκειται να πάρουμε, περνάμε σε ελάχιστες, ενδεικτικές παρατηρήσεις. Και πρώτα-πρώτα σημειώνουμε πως τόσο η τετρασέλιδα εισήγηση της κυρίας Ουσουλτζόγλου, που υπογράφεται αντ’ αυτής από τον κύριο Παυλίδη, όσο και το 25σέλιδο τευχίδιο που επιγράφεται «Επενδυτικό Σχέδιο», δεν περιέχουν πουθενά, ούτε καν σε υποσημείωση, την παραμικρή μνεία ή αναφορά ή ένδειξη για τις διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα, βάσει των οποίων είναι επιτρεπτή η λήψη αυτού του τεράστιου δανείου από την συγκεκριμένη Τράπεζα.
Δεν περιέχουν επίσης ούτε την παραμικρή, έστω ενδεικτικά, αναφορά σε ένα αρχικό, πρόχειρο χρονοδιάγραμμα της δανειακής ροής, της υλοποίησης των έργων και κυρίως της εξυπηρέτησης του δανείου, η οποία προφανώς και θα εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Μήπως αγνοεί η Δημοτική Αρχή ότι τα δάνεια στους Δήμους δεν δίνονται μόνον σύμφωνα με τις τραπεζικές προδιαγραφές, αλλά χορηγούνται κυρίως και πρωτίστως βάσει της εκάστοτε ισχύουσας δημοτικής νομοθεσίας;

Μια σοβαρή εισήγηση, μια υπεύθυνη πρόταση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα πρέπει να τοποθετεί τις δράσεις του και τα έργα και την χρηματοδότησή του μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή είναι η πρώτη, η θεμελιώδης έλλειψη και αδυναμία της εισήγησης, που χωρίς επίγνωση των δημοτικών δεδομένων μας καλεί να συμφωνήσουμε στη λήψη ενός δανείου, του οποίου οι όροι είναι παντελώς άγνωστοι.
Η δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική αδυναμία, είναι ότι αυτό το δανειακό μακροβούτι προτείνεται τώρα για έργα που αναφέρονται στο σημερινό Δήμο, θα επιβαρύνει όμως στο μέλλον και για πολλά χρόνια το σύνολο του αυριανού συνενωμένου Δήμου, χωρίς τα άλλα συστατικά του μέρη, δηλαδή οι σημερινοί όμοροι μικρότεροι Δήμοι, να έχουν κάποια, στοιχειώδη έστω, συμμετοχή στο προϊόν αυτού του δανείου.

Δηλαδή, στις παραμονές μιας ευρύτατης συνένωσης, ο μεγαλύτερος Δήμος απ’ αυτούς που συνενώνονται, αντί να έχει μια συνθετική, υπερδημοτική λειτουργία, εμφανίζεται χωρίς ευρύτερους στόχους και προγραμματισμό, δρα μονομερώς, και φορτώνει στις πλάτες του αυριανού ενιαίου συνόλου ένα ακόμη τεράστιο δάνειο.
Αυτό συνιστά υστερόβουλη αντιαυτοδιοικητική συμπεριφορά.
Αυτό υπονομεύει εξ αρχής την ενωτική διάθεση και την κοινή αναπτυξιακή πορεία των υπό συνένωση Δήμων.
Αυτό αιφνιδιάζει τους συναδέλφους αιρετούς των γειτονικών Δήμων και προϊδεάζει αρνητικά τους κατοίκους τους έναντι της συνένωσής τους με την Βέροια.
Αυτό προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των συστατικών μερών του αυριανού διευρυμένου Δήμου.
Αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του «Καλλικράτη», και μάλιστα βόμβα που θα εκραγεί όταν η σημερινή πλειοψηφία δεν θα είναι εδώ για να εισπράξει η ίδια τα θραύσματα και τις ζημίες της έκρηξης.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Εσωτερικών κύριος Ντόλιος αποδοκίμασε απερίφραστα τις πρακτικές Δημάρχων, που προσπαθούν τώρα, τους τελευταίους μήνες της θητείας τους, στις παραμονές του «Καλλικράτη», να πάρουν δάνεια, την αποπληρωμή των οποίων φορτώνουν στους μελλοντικούς συνενωμένους Δήμους. Ο ίδιος Υφυπουργός, ο κύριος Ντόλιος, αποκάλυψε πως ήδη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να παγώσει τις αιτήσεις για λήψη δημοτικών δανείων, αλλά φαίνεται δεν μπορούσε να προβλέψει και τις εμπνεύσεις της κυρίας Ουσουλτζόγλου που τόσο όψιμα ανακάλυψε τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, για τις οποίες κάποτε τόσα πολλά έλεγε, τόσο πολύ ταξίδεψε και τόσα ελάχιστα εκόμισε.
Πέραν αυτών, και χωρίς να μπούμε στην ουσία των προτεινομένων έργων,
χωρίς να εξετάσουμε την συμβατότητά τους με τα υποτιθέμενα Δημοτικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, τα τετραετή και τα μονοετή, που θα έπρεπε να έχει έτοιμα η Δημοτική Αρχή, χωρίς να αναζητήσουμε την επίσης υποτιθέμενη συνέργεια και αλληλοϋποστήριξη των προτεινομένων έργων, χωρίς να προσπαθήσουμε να βρούμε την συμπληρωματικότητά τους με άλλα έργα που εκτελούνται ή προετοιμάζονται μέσα από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό, χωρίς να επιχειρήσουμε οτιδήποτε άλλο που θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την Δημοτική Αρχή, που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης σύγχυσης,θα περιοριστούμε στην επισήμανση ότι στον πίνακα τωνπροτεινόμενων έργων έχουν παρεισφρήσει, είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα, και αναφορές σε ανύπαρκτες ή ατελείς πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι, π.χ., το Πρόγραμμα «Θησέας», που ήδη έχει λήξη, ή το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, που απαιτούν πληθώρα χρονικών, διοικητικών και τεχνικών προϋποθέσεων, δύσκολα συμβατών ή τελείως ασύμβατων με την αναμενόμενη δανειακή ροή.

Άρα, ένα κατάλογο ασύνδετων ευχών και αόριστων επιθυμιών ή ευσεβών πόθων μας παρουσιάζει σήμερα η Δημοτική Αρχή. Και μας τον παρουσιάζει στην πιο ακατάλληλη και ανεπίκαιρη στιγμή, ίσως γιατί πιστεύει ότι έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις, ικανές να σκεπάσουν την ανυπαρξία τριών και μισό ετών.
Δεν ξεγελούν πια κανέναν, και πολύ περισσότερο δεν ξεγελούν ούτε τους υπευθύνους μιας σοβαρής ευρωπαϊκής τράπεζας, ούτε τους συναδέλφους αιρετούς και τους κατοίκους των ομόρων Δήμων, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τώρα πια συγκρίνουν και κρίνουν. Συγκρίνουν ποιος έχει δημοτικό πρόγραμμα, ποιος κατέχει τη γνώση, ποιος διαθέτει εμπειρία, ποιος διακρίνεται για την συνέπεια λόγων και έργων, ποιος έχει όρεξη για πραγματική δουλειά. Συγκρίνουν και περιμένουν να δώσουν την απάντησή τους".

ΠΗΓΗ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο άνθρωπος ψήφισε αρνητικά την συνεργασία μεταξύ Δήμου και Επιμελητηρίου, χωρίς αιτιολογία!!! για να κάνει αντιπολίτευση και μόνο!!!
δέν θέλουμε πάρκινγκ και υποδομές ρε...θέλουμε σουβλάκια...
άλλωστε αυτα δεν φέρνουν κόσμο και λεφτά;;;