Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


Η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΛΓΑ στην Βέροια το Σάββατο είχε απόλυτη επιτυχία όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.

"Η ανάγκη στήριξης του ΕΛΓΑ τόσο όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση όσο και τον κοινωνικό του ρόλο, αλλά και η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσής του, ήταν τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από την εκδήλωση – ενημέρωση του Δ.Σ. των εργαζομένων του Οργανισμού και του υποκαταστήματος της Βέροιας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο υποκατάστημα
και την συντόνισε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος κ. Γεωργάκης. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης και Θανάσης Γικόνογλου, ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, οι Δήμαρχοι Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, Μελίκης Κώστας Καρέλης, Πλατέος Φώτης Δημητριάδης, Αποστόλου Παύλου Απ. Νεστορόπουλος, Βεργίνας Νίκος Παπαποστόλου, οι πρώην Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και Πόπη Φουντουκίδου, Ημαθίας Ηλίας Φωτιάδης, αγροτικοί φορείς και αρκετοί αγρότες του Νομού μας.
Το έργο του ΕΛΓΑ
Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Γεωργάκης παρουσίασε συνοπτικά το έργο του υποκαταστήματος της Βέροιας. Τόνισε ότι το 25% των συνολικών αποζημιώσεων σε όλη τη χώρα διακινούνται από το υποκατάστημα της Βέροιας.

Ο κ. Γεωργάκης δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΛΓΑ στηρίζει το εισόδημα των αγροτών και παρουσίασε τον Πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του ΕΛΓΑ κ. Κυριάκο Τσιτουρίδη ο οποίος ανέπτυξε το νέο γεωργοασφαλιστικό σύστημα.
Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή λέγοντας ότι ο ΕΛΓΑ ιδρύθηκε το 1988 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Με τη σειρά του δήλωσε ότι ο Οργανισμός στήριξε την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, ενώ μετά από τα πρώτα χρόνια, ανέλαβε και τα ΠΣΕΑ. Υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να υλοποιήσει 14 προγράμματα κρατικών ενισχύσεων. Δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΛΓΑ χρεώθηκε, διότι οι κατ’ εξαίρεση καλύψεις υπερκάλυπταν τα ποσά των νόμιμων αποζημιώσεων.
Για το νέο γεωργοασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι γίνεται πλέον αντιληπτό πως η αναμόρφωση εξελίσσεται σε ουσιαστικό ξήλωμα του ισχύοντος γεωργοασφαλιστικού συστήματος και σε «κοινωνικό κανιβαλισμό». Είπε ότι η κ. Μπατζελή χρειάζεται να αναλάβει τις ευθύνες της, να καταγράψει το σχεδιασμό της θεσμικά και να αντιληφθεί από τις αντιδράσεις των αγροτών και των εργαζομένων το μέγεθος της εξωπραγματικής εικόνας για τη γεωργική πραγματικότητα της χώρας μας.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν την αξιοπιστία του Οργανισμού, την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και τη συνέχιση ύπαρξης ενός γεωργοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας στη βάση της υποχρεωτικότητας και του κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο κ. Αργύρης Μπόνος, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον του Οργανισμού. Μίλησε για προσπάθεια «ξηλώματος» της υποχρεωτικής ασφάλισης, ενώ όπως είπε απειλείται και η κοινωνικότητα του συστήματος. «Δεν είμαστε ούτε Γαλλία ούτε Γερμανία για να υπάρχει προαιρετική ασφάλιση», είπε χαρακτηριστικά. Για το χρέος του ΕΛΓΑ που είναι 4,2 δις ευρώ, δήλωσε ότι το χρέος αφορά το ελληνικό δημόσιο και είναι «ψίχουλα» στα 300 δις ευρώ που χρωστάει το ελληνικό κράτος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σωτήρης Χήρας και αυτός μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων του ΕΛΓΑ ο οποίος μίλησε για ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στους πολιτικούς που όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποίησαν τον οργανισμό για μικροπολιτικούς σκοπούς.
Τοποθετήσεις
Ο κ. Χρήστος Χατζηγεωργίου εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ είπε ότι στην ομάδα εργασίας για την διαβούλευση του νέου νομικού πλαισίου του οργανισμού, συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων. Είπε επίσης ότι τα 4,2 δις ευρώ δεν είναι ψίχουλα, ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναδιοργανωθεί, ενώ εξέφρασε την άποψη πως ο κοινωνικός ρόλος και η υποχρεωτική ασφάλιση του οργανισμού είναι αδιαπραγμάτευτη. «Όποιος δίνει εισφορά, αυτός πρέπει να παίρνει και αποζημίωση», συμπλήρωσε.
Οι θέσεις των βουλευτών
Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Μιχάλη Χαλκίδη. Δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ δημιουργήθηκε το 1988 επί ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου και όλα αυτά τα χρόνια, επί Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή όλες οι κυβερνήσεις τον στήριξαν. «Αν και εγώ προέρχομαι από τη ΝΔ δεν διστάζω να πω μπράβο στον Ανδρέα Παπανδρέου για το θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί και όχι να αποδομηθεί. Πρότεινε την διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, δήλωσε κάθετα αντίθετος στην ιδιωτικοποίησή του, ενώ υπενθύμισε ότι τα 4,8 δις ευρώ δημιουργήθηκαν από το 1988 και όχι τη φετινή χρονιά. «Τον ΕΛΓΑ πρέπει να τον ενισχύσουμε και να τον βελτιώσουμε όχι να τον ιδιωτικοποιήσουμε» είπε.
Ο κ. Γικόνογλου με τη σειρά του είπε ότι το νέο γεωργοασφαλιστικό σύστημα είναι σε διαβούλευση. «Το ερώτημα είναι τι φορέα επιθυμούμε να έχουμε, θέλουμε να συνεχίσει να είναι αναχρονιστικός και βασισμένος στην γραφειοκρατία; Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, ο οργανισμός θα διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα», είπε.

Κατά της ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού ρόλου του οργανισμού τάχθηκε ο κ. Τζαμτζής, ενώ η κ. Φουντουκίδου είπε ότι ο αγρότης πρέπει να στηριχθεί πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά. «Μην επιτρέψετε σε καμία κυβέρνησηνα «πνίξει» τα δικαιώματα σας», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, την άποψή τους είπαν διάφοροι φορείς και αγρότες, ενώ υπήρξαν ερωτήματα και συζήτηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: