Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ "ΚΟΝΟΜΑΣ". ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ;

Προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης έθεσε ένα κορυφαίο θέμα υπόψιν των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο, τον κώδικα ηθικής συμπεριφοράς τους που πρέπει να διέπει τον δημόσιο βίο τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Είπε μεταξύ άλλων ότι: «η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρα από τη νομιμότητα πρέπει να ισχύσουν και κριτήρια πολιτικής και αισθητικής που αφορούν τους σοσιαλιστές».
Ο Παπανδρέου φοβάται ότι κάποιοι που έχουν θέσεις εξουσίας ή στελέχη που αποτελούν τον στενό κύκλο τους θα επιχειρήσουν έφοδο στο δημόσιο χρήμα είτε με νομότυπο τρόπο είτε δια της πλαγίας οδού.
Θα ήθελα να επισημάνω..
..το γεγονός ότι τίθεται ένα τέτοιο θέμα εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απασχολεί όλους τους ενεργούς πολίτες και είναι σαφές πως τους απασχολεί αφού είναι κοινός τόπος ότι αρκετοί εκ των διαχειριστών της εξουσίας δουλεύουν και για ίδιον όφελος.
Για παράδειγμα είναι αρκετές οι φορές που διαβάσαμε στον τύπο σκάνδαλα στις χρηματοδοτήσεις με κρατικό χρήμα διαφόρων ανύπαρκτων ή αδρανών συλλόγων που δήθεν ασχολούνται με τον τομέα του πολιτισμού.
Χρηματοδοτήσεις αθλητικών και άλλων συλλόγων σφραγίδων από τα ταμεία του κράτους ή του ΟΠΑΠ έχουν γίνει καθημερινό, κατά το παρελθόν, αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας ή και ερωτήσεων στην Βουλή.
Η βιομηχανία αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι κοινός τόπος ότι έχει εκμαυλίσει το σύστημα, τους πολίτες και έχει ενισχύσει την κουλτούρα και τη λογική ότι όλοι βολεύονται, όλοι "κονομάνε" όταν μπορούν αδιαφορώντας γενικώς. Απλά, θέλουν να τα οικονομήσουν όπως λέγεται στην καθομιλούμενη ή αλλιώς: ήρθε η ώρα να κάνουμε δουλειές.
Και στην Ημαθία είναι γνωστό ότι αρκετοί είναι οι σύλλογοι, πολιτιστικοί ή άλλοι, που έχουν εμπλακεί στο σύστημα αυτό. Ωστόσο, είναι σαφές πως υπάρχουν και άλλοι τόσοι που είτε θεωρούν "εαυτούς" ριγμένους είτε έχουν προκύψει πρόσφατα ώστε να πέσουν στην πίτα του δημόσιου χρήματος που γίνεται υπό την μορφή των επιχορηγήσεων.
Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη που έγινε προ καιρού που έλεγε ότι είχε χρηματοδοτηθεί μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) κάπου στην Ελλάδα που πήρε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να παρακολουθεί και καταγράψει το ..πέταγμα της πεταλούδας στην Πίνδο!
Η αίσθηση που έχω είναι ότι και στην Ημαθία υπάρχουν ορισμένοι που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και έχουν δρομολογήσει την ένταξή τους στον κατάλογο των υπό χρηματοδότηση συλλόγων ή σωματείων που ως τα τώρα δεν έχουν παρουσιάσει απολύτως τίποτα ως έργο τους.
Από την πλευρά μου λέω ότι αν υποπέσει στην αντίληψή μου οποιαδήποτε κίνηση θα προβώ στην αποκάλυψη της ιστορίας ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες το παιχνίδι που κάποιοι στήνουν πίσω από τις πλάτες τους κινούμενοι στους διαδρόμους της εξουσίας...
Έπεται συνέχεια.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την κονόμα πολοί ζήλεψαν
και σχεδόν όλοι τους θέλουν να τα κονομήσουν. ΟΙ αδιάφθοροι στα λόγια αλλά στις δουλειές πρώτοι.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ Η ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ;

Ανώνυμος είπε...

Α! Και γω ξέρω κάποια πρόεδρο συλλόγου-φάντασμα. Λέτε να ενδιαφέρεται τώρα που είναι "στα πράγματα" και είναι υψηλό στέλεχος να θέλει χρηματοδότηση για το σύλλογό της; Μήπως είναι αυτή και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κάνει και ρουσφέτια με το αζημίωτο; Μπράβο κονόμες η κυρία!