Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΠΛΑΤΥ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στην «αίθουσα Δέσποινα Χατζηαντωνίου» του δημοτικού θεάτρου Πλατέος, η ενημερωτική εκδήλωση για τις «βασικές πρώτες βοήθειες», που διοργάνωσε ο δήμος Πλατέος σε συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εκδήλωσης, που έγινε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής του δήμου, Σάββα Ανδρονίδη, ήταν η..
..ενημέρωση των κατοίκων για τον ορθό τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή στον καθένα μας.
Την παρουσίαση, η οποία συνοδευόταν με πρακτική επίδειξη πρώτων βοηθών από μέλη της Ο.ΔΙ.Κ., έκανε ο Πρόεδρός της, κ. Κώστας Φεζούδης, ο οποίος ανέπτυξε με λεπτομέρεια όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες περιπτώσεις ατυχημάτων, όπως τραυμάτων, αιμορραγιών, καταγμάτων, εγκαυμάτων, πνιγμονής, σωστής θέσης ασφάλειας για τον παθόντα, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και κλήσης για βοήθεια (166).
Όπως αποδείχθηκε από όσα -υπεύθυνα και τεκμηριωμένα- ακούστηκαν από τον εισηγητή κατά την παρουσίαση, η πλειονότητα των πολιτών έχουμε -δυστυχώς- ελλιπή ή και τελείως εσφαλμένη γνώση για τις ενέργειες πρώτων βοηθών και για τον τρόπο αντιμετώπισης των ατυχημάτων. Και γι' αυτό ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη η ημερίδα σε όσους την παρακολούθησαν. Μετά την παρουσίαση, μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. διένειμαν στους παρισταμένους ενημερωτικά έντυπα και ημερολόγιο, με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές πρώτων βοηθών.
Στην εκδήλωση, στην οποία παραυρέθηκαν 100 περίπου άτομα, απηύθυναν χαιρετισμό, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης και ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Ανδρονίδης. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν, ο αντινομάρχης Ημαθίας κ. Στάθης Γεωργιάδης και αρκετοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Πλατέος.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Πλατέος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο και τα μέλη της Ε.ΔΙ.Κ. Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών, για την ανάληψη κοινών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, αλλά και των μαθητών των σχολικών μονάδων του δήμου, στα ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα δημιουργίας τοπικής ομάδας εθελοντών-διασωστών, την εκπαίδευση των οποίων θα αναλάβει η Ε.ΔΙ.Κ.
Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ασχολείται με τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων (έρευνα και διάσωση), σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διοίκηση του Οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (οδός Κονδυλάκη 13), από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών. Σταθερά και με συνέπεια φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων, ενώ παράλληλα διοργανώνει Σχολή Εκπαίδευσης υποψηφίων εθελοντών διασωστών, την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε χρόνου, που φιλοξενείται σε αίθουσα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η Ο.ΔΙ.Κ. απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εθελοντές που είναι έτοιμοι, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή έχει πληγεί από καταστροφή.

Οι άνθρωποι της Ομάδας δραστηριοποιούνται στην εθελοντική προσφορά βοήθειας καθώς και στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: