Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Η αβελτηρία των πολιτικών του νομού μας στο κορυφαίο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πασιφανής και αυταπόδεικτη.
Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που άρχισαν οι διαδικασίες και ως σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις παραμέτρους του ζητήματος: Ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία του περιβάλλοντος, ελάχιστο δυνατό κόστος, διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες της διοίκησης.
Το ιστορικό του θέματος είναι γνωστό. Ο Ε.Σ.Δ.Α., που εκπροσωπεί όλους τους ΟΤΑ της Ημαθίας, δρομολόγησε κατ΄ αρχήν την χωροθέτηση σε πείσμα της κοινής λογικής και στο όνομα του πολιτικού κόστους δεν υποχώρησε κι όταν ακόμα διαπιστώθηκε εμπράκτως ότι η λύση που πρότεινε θα προκαλούσε αντιδράσεις τόσο κομμάτων όσο και φορέων.
Οι δήμαρχοι με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του συνδέσμου οχυρώθηκαν πίσω από τις διαβεβαιώσεις και τις μελέτες που εκπονήθηκαν και θέλησαν να πείσουν τους Ημαθιώτες ότι η διαβόητη θέση «12» είναι η καλύτερη δυνατή.
Η τακτική τους ήταν απλή: Θα επιμείνουμε στην θέση αυτή αφού ουδείς εξ ημών πρόκειται να επωμιστεί με το παραμικρό πολιτικό κόστος δεδομένου ότι η εν λόγω θέση δεν κατοικείται, τουτέστιν δεν έχει εκλογικά βιβλιάρια, όπως είπε εύστοχα ο Σ. Γαβριηλίδης.
Η πολιτική κουτοπονηριά στο μεγαλείο της εκ μέρους των δημάρχων και του Νομάρχη που πίστεψαν ότι βρήκαν λύση στο θέμα της χωροθέτησης οριστικά και αμετάκλητα. Εξ άλλου, όλοι είχαν στο νου τους την τύχη του Ανδ. Βλαζάκη που είχε υποστηρίξει την δημιουργία ΧΥΤΑ στην «Ρουντίνα», δεν κατάφερε να εκλεγεί νομάρχης το 1998!

Οι βουλευτές του νομού, όλα αυτά τα χρόνια δεν βγήκαν ποτέ ευθαρσώς να πουν την άποψή τους. Να καθοδηγήσουν τους πολίτες που τους ψηφίζουν ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας και να αντιδράσουν.
Διαχρονικά βλέπουμε τους βουλευτές των δυο κομμάτων να φροντίζουν να μην τοποθετούνται για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός κι αν ερωτηθούν επισταμένως. Και τότε οι απαντήσεις τους θα είναι γενικόλογες και ως εκ τούτου αόριστες και στο τέλος θα παραπέμπουν στους δημάρχους για τις τελικές αποφάσεις. Λες και αυτοί δεν επιβάλλεται να έχουν άποψη και μάλιστα ολοκληρωμένη. Τόσο για την χωροθέτηση όσο και για την σύμβαση.

Τα κόμματα της αριστεράς διαφώνησαν εντόνως και διοργάνωσαν από εκδηλώσεις ενημέρωσης έως και υποβολή ερωτήσεων στην ελληνική βουλή και την ευρωβουλή. Η στάση τους ήταν και παραμένει συνεπής τόσο στο θέμα της χωροθέτησης όσο και της σύμβασης καθευατής.

Σε επίπεδο κομματικών στελεχών και οργανώσεων της Ημαθίας οι συνιστώσες του δικομματισμού δεν άνοιξαν το στόμα τους, δεν είπαν κουβέντα για το κορυφαίο θέμα. Επαναλάμβαναν μονότονα ότι εκφράζονται δια μέσου των βουλευτών και των δημάρχων.
Κάποια στιγμή ακούσαμε το εξής αμίμητο από τον γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Να γίνει το έργο στην θέση 12 και αμέσως μετά να αρχίσουμε να ψάχνουμε για νέα θέση πιο βολική!! Εκτός της απύθμενης ελαφρότητας η δήλωση αυτή δεν περιέχει ουδεμία αναφορά στο κορυφαίο σκέλος της σύμβασης που θα κληθεί να πληρώσουμε όλοι εμείς οι χρήστες του έργου στον ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
Την ίδια τακτική ακολούθησε και το εξ Ημαθίας μέλος του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ που έχει προτάξει στον αγώνα της την θέση 12 και δεν κάνει καμιά αναφορά στην σύμβαση καθεαυτή λες και δεν αφορά ένα κομματικό στέλεχος η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, το νόμιμο της διαδικασίας για την κατάρτιση των όρων της σύμβασης, αν τηρήθηκαν οι κανόνες της διαφάνειας στην όλη υπόθεση.
Από την πλευρά των φορέων και των ενεργών πολιτών παρατηρούμε μια αντίδραση που έχει να κάνει τόσο με την χωροθέτηση όσο και με την σύμβαση.
Το παράρτημα του ΤΕΕ Ημαθίας κατά την άποψή μου έχει την πιο ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος. Αντιδρά τόσο στην θέση 12 με ατράνταχτα επιχειρήματα όσο και στην διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον ΕΣΔΑ για την κατάρτιση τόσο των όρων δημοπράτησης του έργου όσο και μετέπειτα.
Το ΤΕΕ έχει επίσης πρόταση που θα βγάλει από το αδιέξοδο τόσο τους ΟΤΑ όσο και τους κατοίκους του νομού προτείνοντας την κατασκευή ενός ΧΥΤΑ στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου. Μια πρόταση που τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο δεν έχει καμιά σχέση με την προωθούμενη λύση.

Τέλος, από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας αναδεικνύεται το πρόβλημα της χωροθέτησης ως κυρίαρχο και αυτό γίνεται κατανοητό δεδομένης της ενασχόλησης των πολιτών αυτών με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά-κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη κρίνονται ως ανεπαρκή και αυτό το υποστηρίζει κανείς βάσιμα αφού το αποτέλεσμα μετά από 14 χρόνια είναι μηδενικό για να μην πω αρνητικό.
Δήμαρχοι και Νομάρχης θέλησαν να φανούν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους σχετικά με τη θέση του ΧΥΤΥ και αδιαφόρησαν αν πλήττεται μια πανέμορφη περιοχή δίπλα στον Αλιάκμονα.
Όταν όμως διαπίστωσαν το υψηλό κόστος της διαχείρισης άρχισαν να διαμαρτύρονται και να απειλούν ότι θα φύγουν από τον ΕΣΔΑ όπως ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και εμμέσως και η δήμαρχος Βέροιας.

Οι βουλευτές του νομού, νυν και πρώην, κρίνονται κι αυτοί ως ανεπαρκείς αφού ποτέ δεν πήραν την υπόθεση πάνω τους μιας και έβλεπαν ότι τόσο το θέμα της χωροθέτησης όσο και της διαχείρισης θα είναι εις βάρος της Ημαθίας τελικά.
Αυτό που υποστηρίζουν ότι διαφωνούν με τη θέση αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα τώρα είναι φτηνή δικαιολογία. Τέλος, δεν λένε λέξη για το κόστος διαχείρισης ούτε και για τις διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης και αυτό προκαλεί απορίες στους πολίτες.

Επίσης, στελέχη των δυο κομμάτων όπως η κ. Σιδηροπούλου, θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος αν υπερασπιστούν με πάθος την μη κατασκευή της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην θέση 12 και αδιαφορούν για το υπόλοιπο πακέτο της υπόθεσης (σύμβαση, όροι, κόστος) και προσχηματικά δηλώνουν ότι αρμόδιοι να απαντήσουν για το θέμα αυτό είναι οι θεσμικοί φορείς.
Λες και οι δική τους δουλειά είναι να ενδιαφέρονται μόνο για το περιβάλλον ανταγωνιζόμενοι τους οικολόγους ακτιβιστές ή κάποιο πολιτιστικό σωματείο με οικολογικές ανησυχίες.

Η πολιτική δράση για να είναι αποτελεσματική απαγορεύεται να είναι προσχηματική. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται με θόρυβο η κενότητα, το γελοίον του πράγματος και αυτή η ώρα νομίζω ότι έχει φτάσει για πολλούς…

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑΤΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΟΥΜΑΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ....
ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ,KATI MOY ΘΥΜΙΖΕΙ......ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ......

Ανώνυμος είπε...

oloi htan sto xtesino even gia ta skoypidia
oloi oi protagonistes ths symforas

Ανώνυμος είπε...

h lalistath poy einai melos toy ethnikoy symboylioy giati de milhese?
mono sta kafeneia kanei thn eidimona ekei thn pairnei?

Ανώνυμος είπε...

Φύγεται όλοι σας ξερόλες και δώστε στο μέλος του εθνικού συμβουλίου χώρο να σας λύσει το θέμα.
Η κοπέλα λέμε τώρα ξέρει και μπορεί να βάλει το νομό μας σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα πράσινης.
Αν την ακούγατε τι έλεγε στον Αλευρά θα γινότανε οι τρίχες σας σγουρές. Πράσινη ανάπτυξη, ο Γιωργάκης μας και ο πολιτισμός αυτά ξέρει αυτά κοπανάγε όλη την ώρα.
Κάντε πίσω ανίκανοι να φανούν οι αξίες...(χαχαχα).

Ανώνυμος είπε...

OΙ ΥΠΕΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΕ
ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗ ΛΕΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΜΟΧΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΡ ΔΙΑ Ο ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ti thes na pei gia prasinh anaptyksh, h monada tha lysei problhmata kai oxi opos leei h kyria Thoyli oti tha exoyme kai alla problhmata.
as mas pei poy tha ta pame ta skoypidia h kyria poy einai kommatiko stelexos

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΙΝ ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ,ΟΜΩΣ ΕΙΔΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΕΖΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Τ ΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΜΟΧΛΑ ΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Ανώνυμος είπε...

Εκτός των ανεπαρκών δημάρχων υπάρχουν και τα πληρωμένα φερέφωνα που κάνουν τη βρόμικη δουλειά.
Μη το ξεχνάτε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΦΕΥΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΦΥΛΑΚΗ...

Ανώνυμος είπε...

Καλή η κριτιή στους δημάρχους που είναι εν πολλοις ανίκανοι
την κυρία που ουσιαστικά είναι μια άφωνη μια που λεει οτι ειναι κομματικο στέλεχος χωρίς να την ξέρει κανένας τι την ανακατέβεις.
Η κυρία εχει μεσάνυχτα από πολιτική και τα σοβαρά πράγματα την κάνουν να παθαίνει αφωνία.
Μην ασχολουμαστε τώρα με ανυπαρκτα μεγέθη και συγκρίσεις που κατα την αποψη μου είναι ανόμοιες.

Ευχαριστώ
Τακτικός αναγνώστης σου

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω ότι τώρα τελευταία τα έχεις βάλει με την κυριά αυτή και ξέρεις τι πετυχαίνεις;
Να κάνεις συμπαθή ένα κομματικό στέλεχος χωρίς καμιά παρουσία στα κοινά και χωρίς κανένα πολιτικό λόγο και να χάνεις εσύ πόντους από την τακτική αυτή που είσαι ένας πολύ καλός δημοσιογράφος. Σκέψου το ξανά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ των 11:53 συμφωνώ ότι ο κ. Μόχλας τα έχει βάλει εσχάτως με την εν λόγω κυρία. Εάν δεχτούμε ότι και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση, τότε ναι την πολιτικά άφωνη κυρούλα που δεν την ήξεραν οι πολλοί (και γιατί άλλωστε όντας άλαλη) τώρα την ‘έμαθαν. Όμως, φευ, δικαίως ο κ. Μόχλας αναδεικνύει την πολιτική κενότητα και ευθύνη της. Διότι αυτή η πολιτικά ανύπαρκτη δεν είναι η ανώνυμη γειτόνισσα. Είναι το επώνυμο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (αλήθεια, πως το κατάφερε αυτό; Θα΄ χει κρυφά προσόντα, διότι φανερούς αγώνες δεν έχει. Ας αναρωτηθούν οι κ.κ του Ε.Σ για τα μέλη τους).
Αντιλαμβάνεσθε ότι οφείλει να έχει πολιτικό λόγο. Εκτός και αν δεχτούμε ότι τα μέλη του Ε.Σ υπάρχουν και εκλέγονται για διακοσμητικούς λόγους. Εάν όχι, τότε θα χρειαζόταν φαίνεται μια πολιτική γλάστρα να διακοσμεί τις συνεδριάσεις τους και τη βρήκαν.
Επομένως, το γεγονός και μόνο ότι στερείται πολιτικού λόγου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της στο Ε.Σ μιας και τέτοια θέση είναι άκρως πολιτική και απαιτεί πολιτικό λόγο. Είναι υπόλογη στη θέση της.
Ευχαριστώ λοιπόν τον κ. Μόχλα για την ανάδειξη της ρηχότητας των πολιτικών μας απ΄ όποια θέση και αν προέρχονται.
Και τούτο γιατί εάν δεν γνωρίζουμε ως ενεργοί πολίτες και ψηφοφόροι με ποιους πραγματικά έχουμε να κάνουμε, αλίμονο.
Εν κατακλείδι, επειδή ακριβώς ο κ. Μόχλας είναι τόσο πολύ καλός δημοσιογράφος, μόνο χρέος έχει να μας αναλύει σκέψεις οι οποίες δεν αφορούν στο τώρα και στο προφανές αλλά στην ουσία και στις πολυεπίπεδες διαστάσεις του πολιτικού μας βίου.
Καταγραφή γεγονότων κάνουν όλοι, διεισδυτική ματιά διαθέτουν μόνον οι ικανοί και βαθιά πολιτικοποιημένοι πολίτες και δημοσιογράφοι.

Ανώνυμος είπε...

http://syrizaimathias.blogspot.com/2010/03/blog-post_7189.html

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι Δήμαρχοι εμείς δεν μπορούμε απέναντι στην εξουσία σας να υπερασπιστούμε τόσο καλά τις απόψεις μας γιατί ούτε πλήρη ενημέρωση διαθέτουμε ούτε εξειδικευμένες γνώσεις και μερικές φορές είμαστε και προκατειλλημένοι απέναντί σας. Όταν πρόκειται λοιπόν για σοβαρά προβλήματα μπορούμε να προσφύγουμε στην ανεξάρτητη αρχή του Συνήγορου του Πολίτη -τον οποίο, αν θυμάμε καλά, κάλεσε ο κ. Πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο- να μας πει την άποψή του. Για το ΧΥΤΥ και τη θέση 12 έγραψε μεταξύ των άλλων: «…Είναι δε απορίας άξιον, το γεγονός ότι μια θέση τόσο «ευάλωτη» περιβαλλοντικά προτάθηκε, ως η πλέον κατάλληλη για χωροθέτηση του έργου…»
Μπορείτε λοιπόν να μας λύσετε αυτή την απορία που μας βασανίζει το μυαλό από το 2003 μέχρι σήμερα;
Μπορείτε επίσης να μας πείτε γιατί δεν περιμένατε τον Καλλικράτη, που καταργεί τους περισσότερους από εσάς, για να υπογράψετε τη σύμβαση για το ΧΥΤΥ;