Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, ΤΗΝ ΘΕΣΗ 12 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Εκ νέου παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα της κατασευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην Ημαθία κάνει ο ΣΥΝ Ημαθίας με εκτενή ανακοίνωσή του και στην οποία αναδεικνύει για ακόμα μια φορά και με ολοκληρωμένο τρόπο τις τρεις πτυχές του ζητήματος και προτείνει πολιτικές λύσεις.
“Στην ανακοίνωσή μας για την οργάνωση της σύσκεψης στο «Χώρο Τεχνών» για το ΧΥΤΥ επισημαίναμε τις ευθύνες των Δημοτικών αρχόντων απέναντι σε αποφάσεις που αφορούν τις παρούσες και μέλλουσες γενιές και την ιστορία του τόπου. Τους καλέσαμε να μην αντιληφθούν την εκδήλωση ως εφαλτήριο «νομιμοποίησης» των επιλογών τους,αλλά ως χώρο ενημέρωσης σε βάθος και κατάθεσης απόψεων για να γνωρίζουν οι πολίτες τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζουν οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία.
Η εκδήλωση βέβαια που οργανώθηκε δεν είχε τη «λάμψη» που θα επιθυμούσαν οι τρεις κ.κ. Δήμαρχοι -όπως οι ίδιοι ομολόγησαν- αφού την αγνόησαν οι παράγοντες της περιοχής και ως προς το περιεχόμενο άφησε περισσότερα ερωτηματικά και ασάφειες περί το κόστος και τα περιβαλλοντικά από αυτές που ήδη υπήρχαν. Οι ίδιοι μίλησαν περιφραστικά και με υπονοούμενα. Κυρίως δεν φάνηκε να συγκινούνται καθόλου από την οικονομική κρίση -τη χαρακτήρισαν «σύνθετη κατάσταση»- που από μόνη της αλλάζει τα δεδομένα, πρώτον σε ότι αφορά τις δυνατότητες των πολιτών να δεχθούν νέα αυξημένα οικονομικά βάρη και δεύτερον σε επιλογές, λογικές και μοντέλα ανάπτυξης που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ο σύμβουλος του ΕΣΔΑ παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε - σημειωτέον ότι πληρώνεται για να κάνει αυτή τη δουλειά -δεν φάνηκε να πείθει κανέναν επί της ουσίας του πράγματος που είναι η κατασκευή του ΧΥΤΥ στη θέση 12, τη «λεόντειο συμφωνία» και το οικονομικό κόστος για το λαό της Ημαθίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η θέση 12 δίπλα στη Βεργίνα, στις όχθες του Αλιάκμονα, των ταμιευτήρων νερού και τις πλαγιές των Πιερίων είναι η πιο ακατάλληλη για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Είναι από τις πιο αξιόλογες, όμορφες και ευαίσθητες περιοχές του Νομού. Δεν το λέμε μόνον εμείς, το είπαν με διάφορους τρόπους άνθρωποι που δεν ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο. Το διατύπωσαν περισσότεροι ρητά και κατηγορηματικά, άλλοι με εύσχημο τρόπο (Η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων να πραγματοποιείται μετά τη δύση του ηλίου) και άλλοι με αυστηρό ύφος («Σύγχρονη Αιδώς στις αρχαίες Αιγές», «Το άλας δεν έχει μωρανθεί…Ντροπή Γραικύλοι!» κλπ).

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή (καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να τη μελετήσουν πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση) αναφέρονται οι απόψεις αρμόδιων υπηρεσιών. Αναφέρονται εννέα (9) υπηρεσίες με αρνητικές εισηγήσεις και αποφάσεις. Η έκθεση καταλήγει εντυπωσιακά:

«Ο ΣτΠ λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και συνεκτιμώντας τα ανωτέρω χαρακτηριστικά της περιοχής, θεωρεί ότι η θέση 12 δεν πληροί ικανοποιητικά τα κριτήρια καταλληλότητας χώρου, (Η έντονη γραφή του Συνηγόρου) όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Είναι δε απορίας άξιον(!!!) (η έντονη γραφή και τα θαυμαστικά δικά μας), το γεγονός ότι μια θέση τόσο «ευάλωτη» περιβαλλοντικά προτάθηκε, ως η πλέον κατάλληλη για χωροθέτηση του έργου…»

Τα εκ των υστέρων τεκταινόμενα, οι αλλαγές αποφάσεων κλπ -τις οίδε με τι είδους παρεμβάσεις- έχουν να κάνουν με την πολιτική εκείνη περίοδο που εξέθρεψε πλήθος σκανδάλων και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Είναι γνωστό πλέον ότι η επιλογή έγινε πρόχειρα, με σκοπιμότητα, από τη μια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και προσωπικών φιλοδοξιών που συνοδεύτηκαν από αλαζονικές και μονομερείς αποφάσεις (π.χ. παράλειψη πρότασης, όπως προβλέπεται, για δεύτερη εναλλακτική θέση) και από την άλλη με την υιοθέτησή της από τους απομεμακρυσμένους Δήμους, για ευκαιριακή αντιμετώπιση του προβλήματος των χωματερών χωρίς το πνεύμα κοινής ανάληψης των ευθυνών και ευαισθησίας για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι λοιπόν απορίας άξιον τώρα για μας: Γιατί τόση φροντίδα από το προεδρείο να μην συζητηθεί η θέση 12;

Σε ότι αφορά τη σύμβαση του έργου θεωρούμε πως είναι αντίστοιχη με την επιλογή της θέσης.
Το πρώτο σχέδιο της σύμβασης απορρίφτηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμο!!!
Οι υποχρεώσεις απέναντι στον Ανάδοχο που μάλλον ο ίδιος τις υπαγόρευσε είναι τεράστιες και επίσης δυσβάστακτο το συνολικό τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Αρκετά όμως χρέη δεν έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες του λαού μας;

Όπως είναι ήδη γνωστό μετά το άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς (!) που προέκυψε από τον διαγωνισμό του ΕΣΔΑ, το οικονομικό αντάλλαγμα προς τον ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των «87,00 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος», πλέον (νέο) Φ.Π.Α., πάνω από 95 € / ton.( Κατά τον τεχνικό σύμβουλο του ΕΣΔΑ μπορεί να φτάσει και τα 120 € / ton) ( Σε έγγραφο του ίδιου του ΕΣΔΑ της 26-2-2010 με την υπογραφή του κ. Παπαποστόλου αναφέρεται ότι:
Αντίστοιχη μονάδα δεν έχει κατασκευασθεί από κανένα φορέα στη χώρα. (Εμείς ρωτάμε γιατί άραγε;) Επίσης ότι η ετήσια επιβάρυνση ανά κάτοικο του Νομού Ημαθίας θα είναι της τάξης των 34,62 €.

Ενώ για κάθε κάτοικο της Κρήτης η ετήσια επιβάρυνση είναι 20 € δηλαδή περίπου η μισή και για κάθε κάτοικο της γειτονικής Κοζάνης και όλης της Δ. Μακεδονίας 9,85 € δηλαδή περίπου τέσσερις φορές μικρότερη.) Πρέπει να μας εξηγήσουν τι εννοούν όταν λένε ότι «σε καμία περίπτωση το κόστος δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλό». Μήπως δεν μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα;
Ακόμα είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την Διακήρυξη του έργου ο Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση 12 δεν μπορεί να δεχτεί τα επεξεργασμένα απορρίμματα για όλη την διάρκεια παραχώρησης του έργου (25 έτη), και προβλέπεται νέα χωροθέτηση και κατασκευή νέου ΧΥΤΥ σε άλλη θέση χωρητικότητας τουλάχιστον για 10 έτη λειτουργίας, ώστε να μεταφέρονται τα υπολείμματα από τη (θέση 12) στη νέα θέση του ΧΥΤΥ για υγειονομική ταφή. Που θα κατασκευασθεί ο νέος Χ.Υ.Τ.Υ. και ποιο θα είναι το επιπλέον κόστος;

Ενώ στην απόφαση που εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου προβλέπεται ότι στη Μονάδα θα επεξεργάζονται μόνον οι 55.000ton Αστικά Απορρίμματα του Ν. Ημαθίας, στην διακήρυξη αυθαίρετα γίνεται λόγος για δυνατότητα επεξεργασίας επί πλέον 45.000ton, (δηλαδή συνολικά 100.000ton απορριμμάτων) από όμορους νομούς. Τα υπολείμματα από την επεξεργασία των επί πλέον αυτών απορριμμάτων που θα καταλήγουν;

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ που δημιουργεί επιπλέον κόστος προβλέπεται εκτός των άλλων:

Βαθύτερη εκσκαφή για να μην είναι ορατές οι εγκαταστάσεις από την Εγνατία οδό. Συμπληρωματική έρευνα προστασίας και ανάδειξης των παρακείμενων αρχαιοτήτων, με δαπάνη του έργου. Η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων να πραγματοποιείται μετά τη δύση του ηλίου. Να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης χλόης επικάλυψης μικρού πάχους στην οροφή των μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ

Γνωρίζει ο κάτοικος της Ημαθίας και ο δημότης της Βέροιας, για την «ελάχιστη εγγυημένη» ποσότητα απορριμμάτων; Γνωρίζει αν κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος, με δική του υπαιτιότητα, ότι αποζημιώνεται στο ακέραιο και μάλιστα τυγχάνει αποζημίωσης και για τεκμαιρόμενο όφελος; κλπ, κλπ.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού όσο το δυνατόν πιο σύντομα λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφωνίες των πολιτών που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους , να θέσουν τέρμα στη θλιβερή αυτή υπόθεση που ταλανίζει χρόνια την Ημαθία και καθυστερεί τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να δημιουργήσουμε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν. Έχουν προταθεί θέσεις που πληρούν «πολύ ικανοποιητικά» τα περιβαλλοντικά κριτήρια εντός του Νομού. Μπορούν επίσης να διερευνηθούν λύσεις με βάση τις εξελίξεις περί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε συνεργασία με τους όμορους Νομούς, όπως γίνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας (Βλέπε π.χ. στη γειτονική Δυτική Μακεδονία). Λύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον οβολό των πολιτών”.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πλέον εμπεριστατωμένο κείμενο πολιτικής παράταξης.

Ανώνυμος είπε...

Τι ψάχνετε τώρα ρε παιδιά; Λογική ή αξιοπρέπεια;

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο το μάθατε; Ο Βουλευτής Θανάσης, μίλησε για "Ανασυγκρότηση των Πόλεων – Πράσινη Δόμηση" σε επιτροπή της Βουλής. Αυτό είναι πολιτική. Ο κόσμος καίγεται εδώ κι αυτός το χαβά του. Μας προέκυψε τελευταία και οικολογικά ευαίσθητος. Ακόμη μια απόδειξη ότι δεν υπάρει φως στο τούνελ και ότι για συγκεκριμένους λόγους πιάσαμε πάτο.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΕΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνει καιτο ΤΕΕ, μέσα σε όλη αυτή την παρακμή κάθε ανθρώπινης και πολιτικής αξίας; Αφήνουμε άλλους να βγάλουν την οχιά απο την τρύπα. Μας βολεύει και δεν ιδρώνουμε. Όλοι βοηθήσαμε να επιβιώσουν οι ανέντιμοι. Βλέπαμε τους βαρβάρους να εγκαθίστανται στο σβέρκο μας και μας απασχολούσε αν ο φραπέ θα είναι με γάλα ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

O ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ,ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΝΗΣΣΑ...
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ 14000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ?

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΤΟ,
ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ....ΞΕΠΑΤΩΣΟΥΜΕ.
ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΧΥΤΥ,ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΣΔΑ.
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΦΕΥΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΦΥΛΑΚΗ.........