Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΤΣΙΑΡΑΣ: ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ- ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ

Απολογισμό της τριετούς θητείας του στη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Βέροιας έκανε σήμερα το μεσημέρι ο Αντ. Τσιάρας που ως γνωστό παραιτήθηκε προ δεκαημέρου.
«Την τριετία που πέρασε ασκούσα τα καθήκοντα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Β. Τοποθετήθηκα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας μετά από πρόταση της δημάρχου την οποία ευχαρίστησα για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί έναν τόσο μεγάλο οργανισμό.
Στα τρία αυτά χρόνια προσπαθήσαμε στην Δ.Ε.Υ.Α.Β. να προχωρήσουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνονταν. Βρήκαμε μια επιχείρηση που χρωστούσε μεγάλα ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία αλλά και σε προμηθευτές και ουσιαστικά ασφυκτιούσαμε οικονομικά. Επίσης σε πολλά θέματα υπήρχε μια εικόνα εγκατάλειψης στην επιχείρηση. Η προηγούμενη διοίκηση αύξησε κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα (έκτακτο προσωπικό, επιδόματα, υπερωρίες) ενώ δεν φρόντισε καθόλου για τα έσοδα της επιχείρησης, τα οποία επί τέσσερα χρόνια παρέμειναν σταθερά και οριακά μειούμενα. Παράλληλα τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο, μελέτη, προγραμματισμός για το Ε.Σ.Π.Α.

Άμεσα πήραμε μέτρα για το νοικοκύρεμα μας με αλλαγή τιμολογίου και κλιμάκωση της χρέωσης στις μεγάλες καταναλώσεις. Το 2009 κάναμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο τιμολόγιο κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την χρέωση των υπερκαταναλώσεων και μειώνοντας τη χρέωση του παγίου με αποτέλεσμα οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας να ευεργετηθούν. Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί. Σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου μας καθιερώσαμε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων για απαλλαγές από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης διαφόρων κατηγοριών συμπολιτών μας με αποτέλεσμα τετρακόσιες οικογένειες να ευεργετηθούν από τις ρυθμίσεις αυτές. Οι απαλλαγές αυτές, που κοστολογήθηκαν πάνω από 100.000 € ετησίως, έγιναν με αντικειμενικό τρόπο, τα κριτήρια τέθηκαν από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου η οποία πολύ συχνά έκανε και επιτόπου κοινωνική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη οικονομικών προβλημάτων. Δεν έγινε το παραμικρό ρουσφετάκι στις απαλλαγές αυτές.
Παράλληλα μειώσαμε λειτουργικά έξοδα (μείωση προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, υπερωριών, καυσίμων, λογαριασμών ΔΕΗ) προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για όλα αυτά υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την επιχείρηση που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Τα τρία αυτά χρόνια είχαμε και κάποιες έκτακτες καταστάσεις τις οποίες διαχειριστήκαμε. Οι εκσκαφές για την κατασκευή των δικτύων υποδομών στην οδό Σεφέρη, έφεραν στο φως ένα αρχαίο νεκροταφείο και το έργο προχώρησε με αργούς ρυθμούς και με μεγάλα έξοδα για τις εκσκαφές. Η λειψυδρία του 2008 δημιούργησε προβλήματα σε δημοτικά διαμερίσματα αλλά ακόμα και στην πόλη. Οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν ήταν ανέξοδες. Στην Αγία Βαρβάρα κάναμε ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο με τροφοδοσία από την πόλη που ενίσχυσε τη διαθέσιμη ποσότητα νερού στο χωριό και στα Ασώματα επαναλειτουργήσαμε μια παλιά γεώτρηση, φτιάχνοντας την σαν καινούργια, (αλλαγή κινητήρα, σωληνώσεις, καθαρισμός) η οποία ενισχύει το διαθέσιμο νερό. Το 2009 οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου δημιούργησαν έκτακτα προβλήματα στην πόλη με ζημιές σε δίκτυα όπου έγιναν παρεμβάσεις με σημαντικότερη την οδό Πανόρμου η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως στο ύψος της Μ. Μπότσαρη.
Ξεχωριστή μνεία θα κάνω για τα έργα που εκτελέσαμε στα χρόνια αυτά, τις μελέτες που εκπονήσαμε και αυτά που εντάξαμε ή εντάσσουμε τις προσεχείς μέρες:

Επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων σε όλες τις γειτονιές της πόλης και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτών και τις δυνατότητες της υπηρεσίας. (οδοί Ομήρου, Ηρακλέους, Πανόρμου, Σεφέρη, Μακαρίου, Λάρνακας, Φιλιππουπόλεως, Πλουτάρχου, Ισοκράτη με τις κάθετες τους και άλλες). Συνδέσεις παροχών νερού στο Ξηρολίβαδο με τοποθέτηση υδρομέτρων και τοποθέτηση υδρομέτρων στα δημοτικά διαμερίσματα που γίνονται δίκτυα ύδρευσης από το Θησέα.
Εκπονήθηκαν όλες οι μελέτες τους για τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης του Θησέα που δημοπράτησε ή θα δημοπρατήσει ο Δήμος Βέροιας και έγινε συνεπίβλεψη (ύδρευση Τριποτάμου, Ραχιάς, Γεωργιανών, Αγιά Βαρβάρα, Σέλι, αποχέτευση Ασωμάτων, εξωτερικός αγωγός αποχέτευσης Λαζοχώρι – Ταγαροχώρι η μελέτη του βιολογικού καθαρισμού του Σελίου), και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας (ύδρευση Ξηρολιβάδου α’ και β’ φάση, εξωτερικός αγωγός αποχέτευσης στο Σέλι).
Ολοκληρώθηκε, με τη γ’ φάση, ο τηλεέλεγχος τηλεχειρισμός και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων της πόλης μας.
Έγιναν εργασίες συντήρησης στον βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να λειτουργεί άριστα, πράγμα που πιστοποιήθηκε και με το έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας ενώ αντικαταστάθηκε το σύστημα scada διαχείρισης του βιολογικού καθαρισμού.
Το 2008 ολοκληρώθηκε το ISO 9001 & ISO 14001 και το 2009 λάβαμε τη διαχειριστική επάρκεια της επιχείρησης (τεχνική και οικονομική υπηρεσία) για την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Με τη δυνατότητα αυτή μπορούμε πλέον και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για τα έργα μας από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους.
Αναθέσαμε τη μελέτη, την οικονομική και τεχνική τεκμηρίωση και τελικώς λάβαμε την άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα στα δίκτυα ύδρευσης πόλης και προχωρούν κανονικά οι αδειοδοτήσεις με στόχο να δημοπρατηθεί η κατασκευή τους το 2010.

Μέσα στο 2009 έγιναν οι πρώτες προσκλήσεις του Ε.Σ.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και υποβάλαμε προτάσεις για τα εξής έργα:

Εξωτερικός αγωγός ύδρευσης από συμβολή πηγών Αγκάθι και Λιοντάρια έως τον οικισμό του Σελίου.
Εξωτερικός αγωγός ύδρευσης από πηγή Μαυρονερίου έως οικισμούς Ασωμάτων και Αγίας Βαρβάρας
Αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης από δεξαμενή Πανοράματος έως δεξαμενή Προφήτη Ηλία
Ύδρευση περιοχής Καλίγκας
Εξωτερικός αγωγός αποχέτευσης από Δ.Δ. Γεωργιανών, Τριποτάμου, Κομνηνίου, και Πανοράματος μέχρι συλλεκτήριο αγωγό πόλης καθώς και ολοκλήρωση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης Δ.Δ. Γεωργιανών, Τριποτάμου.
Εξωτερικός αγωγός αποχέτευσης από Δ.Δ. Ράχης, Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας, Άμμου, Μέσης έως την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Βέροιας καθώς και ολοκλήρωση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης Δ.Δ. Ράχης, Ασωμάτων.
Αντικατάσταση και επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στο Σέλι και το χιονοδρομικό κέντρο.
Μέχρι σήμερα υπάρχει επίσημη απάντηση για ένταξη του «Εξωτερικού αγωγού ύδρευσης από πηγή Μαυρονερίου έως οικισμούς Ασωμάτων και Αγίας Βαρβάρας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν αποφάσεις ένταξης για «Εξωτερικό αγωγό αποχέτευσης από Δ.Δ. Γεωργιανών, Τριποτάμου, Κομνηνίου, και Πανοράματος μέχρι συλλεκτήριο αγωγό πόλης και ολοκλήρωση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης Δ.Δ. Γεωργιανών, Τριποτάμου», «Εξωτερικό αγωγό αποχέτευσης από Δ.Δ. Ράχης, Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας, Άμμου, Μέσης έως την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Βέροιας καθώς και ολοκλήρωση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης Δ.Δ. Ράχης, Ασωμάτων» με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης πάνω από 6.200.000 €.

Επίσης, λόγω της διαχειριστικής επάρκειας που αποκτήσαμε, μας ζητήθηκε από γειτονικούς δήμους να διαχειριστούμε για λογαριασμό τους έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι βοηθήσαμε για τη μελέτη του Δήμου Αποστόλου Παύλου για τον τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης (δεξαμενές, γεωτρήσεις) των δημοτικών διαμερισμάτων του και με το Δήμο Μακεδονίδος για τον τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων του, τα οποία επίσης εντάχθηκαν για χρηματοδότηση.

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα σε διαδικασία αντικατάστασης όλων των προγραμμάτων, λογαριασμών, ενδείξεων, υπολογιστών της οικονομικής υπηρεσίας με τελικό στόχο την σύγχρονη μηχανογράφηση και την έκδοση νέας μορφής λογαριασμών το επόμενο δίμηνο.
Τέλος και επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, να θυμίσω ότι ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Β., με αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ., κατόπιν εισηγήσεων μου και που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν εισέπραξα αποζημιώσεις για τα έτη 2007 και 2008. Συγχρόνως, για δεκαεννέα μήνες και μέχρι να πληρωθεί η θέση του μηχανολόγου μηχανικού, εκτελούσα και τα χρέη του επιβλέποντα του βιολογικού καθαρισμού. Υπολογίζω ότι το ποσό που ουσιαστικά έμεινε στο ταμείο της Δ.Ε.Υ.Α.Β. είναι περίπου 80.000 €.
Αν αδίκησα κάποιους, τους ζητώ συγνώμη και δηλώνω ότι προσπάθησα να είμαι σε όλες τις αποφάσεις προπάντων δίκαιος και όχι ευχάριστος. Έτσι βρέθηκα πολλές φορές εναγόμενος σε δικαστικές αίθουσες για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αλλά μέχρι τώρα σε πείσμα όσων με κατηγόρησαν, με λοιδόρησαν και με έσυραν στα δικαστήρια δεν έχασα καμιά υπόθεση.
Ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία, τη βοήθεια και την καλόβουλη κριτική σας αυτήν την τριετία. Θα βοηθάω και θα εργάζομαι για το κοινό καλό και τα συμφέροντα του Δήμου μας όπως οφείλω".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Πρόεδρε! Μακάρι και άλλοι να σκέπτονται και πολύ περισσότερο να ενεργούν σαν και εσένα. Είσε μακράν ο καλύτερος πρόεδρος που πέρασε από την ΔΕΥΑΒ τα τελευταία χρόνια. Κρίμα διότι ότι καλύτερο διέθετε η δημοτική ομάδα της κ. Ουσουλτζόγλου δεν προστατεύτηκε όσο έπρεπε και οδηγήθηκε σε παραίτηση.