Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μια κοιτίδα πολιτισμού που παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σύγχρονα μέσα, τον αρχαιολογικό πλούτο και τις εκφάνσεις ζωής ολόκληρης της Ημαθίας, αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείου της Βέροιας.
Το μουσείο το οποίο φιλοξενεί ευρήματα- καλλιτεχνήματα της αρχαίας Ελληνιστικής Τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο,
έχει προσφάτως ανακαινιστεί (το 2008)αφού το κτίριο της δεκαετία του 60΄ παρουσίασε τεχνικά προβλήματα και δεν ήταν δυνατόν να καλύψει πλέον την έκθεση πολυπληθών ευρημάτων των τελευταίων κυρίως δεκαετιών.
H ανακατασκευή και η επέκταση του μουσείου όπως δήλωσαν στα «Επίκαιρα» η Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του ΙΖ΄ ΕΠΚΑ Μαρία Ακαμάτη και ο Αρχαιολόγος της ΙΖ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γραικός Γιάννης, με τη βοήθεια του οποίου ξεναγηθήκαμε στον εκθεσιακό χώρο, στόχευε στην δημιουργία νέων δομών και στην φιλοξενία ευρημάτων από αρχαιολογικές θέσεις όλου του Νομού Ημαθίας.
Η μελέτη της επέκτασης εκπονήθηκε από τη ΙΖ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων και αξίζει να σημειωθεί πως για την βελτίωση του χώρου εργάστηκαν εκτός από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, ακόμη και το προσωπικό φύλαξης του μουσείου. Πλέον εκτός από την προσθήκη ημιώροφου, το μουσείο περιλαμβάνει σύγχρονα εποπτικά μέσα καθώς και νέες υποδομές όπως ασανσέρ και ράμπες για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.
Επόμενος στόχος σύμφωνα με την κ.Ακαμάτη, είναι η δημιουργία ενός ακόμη μουσειακού πυρήνα στο άνδηρο κάτω από το κτίριο του μουσείου, με την οργάνωση εργαστηρίων, αποθηκών, χώρων περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες αλλά και οι πολλαπλές δραστηριότητες ενός σύγχρονου μουσείου.
Μουσειακοί χώροι και εκθέματα
Στον προθάλαμο του μουσείου, η προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου καθώς και το παλαιότερο εύρημα των γεωμετρικών χρόνων στη Βέροια-ένα μικροσκοπικό χάλκινο αγαλμάτιο ιππέα, καλωσορίζουν τον επισκέπτη ο οποίος έχει τη δυνατότητα μέσω προβολής υλικού, να ενημερωθεί για την γεωγραφική θέση που καταλαμβάνει ο Νομός Ημαθίας στην αρχαιότητα, για το πολεοδομικό σχέδιο, την ιστορική εξέλιξη και τις αρχαιολογικές έρευνες.
Η αίθουσα που βρίσκεται αριστερά της εισόδου, είναι αφιερωμένη στα νεκροταφεία της Βέροιας τα οποία σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Γραικό έχουν ως πρότυπο τους λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους της Βέροιας.
Η αίθουσα αυτή τόσο με την εξωτερική διαμόρφωση της εισόδου, όσο και με την εσωτερική διαμόρφωση, παραπέμπει στον τύπο του λαξευτού θαλαμωτού τάφου, του κύριου ταφικού μνημείου της Βέροιας στους Ελληνιστικούς χρόνους.
Μεταξύ των εκθεμάτων συγκαταλέγονται κοσμήματα, πήλινα ειδώλια, τεφροδοχεία και άλλα αντικείμενα τα οποία μαρτυρούν την πλούσια παραγωγική δραστηριότητα της πόλης και τον μοναδικό καλλιτεχνικό της χαρακτήρα.
Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Γραικός, τα πήλινα ειδώλια παράγονταν μαζικά και είχαν ως πρότυπα αξιόλογα σπουδαία έργα τέχνης της εποχής και εκτός αυτού, καταμαρτυρούν την δραστηριότητα των εργαστηρίων κεραμικής και κοροπλαστικής στη Βέροια.
Στην αίθουσα δεξιά της εισόδου φιλοξενούνται ευρήματα που αφορούν στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των κατοίκων της Βέροιας των ιστορικών χρόνων.
Έργα γλυπτικής, επιγραφές και δείγματα της κεραμικής και κοροπλαστικής «ζωντανεύουν» εκφάνσεις ζωής, και καταγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις λατρευτικές εκδηλώσεις, τις θρησκευτικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν, τους διοικητικούς και κοινωνικούς θεσμούς μιας άλλης εποχής.
Οι πλούσιες επιγραφές σε λατρευτικές θεότητες αποδεικνύουν την σχέση που είχαν οι κάτοικοι της Βέροιας με τους θεούς. Όπως πληροφορούμαστε από τον κ.Γραικό, ο Ασκληπιός λατρεύτηκε στη Βέροια όσο κανείς άλλος ενώ οι επώνυμοι άρχοντες της πόλης αποτέλεσαν ιερείς του Ασκληπιού και θιασώτες της υγείας.
Χαρακτηριστικό έκθεμα της συγκεκριμένης αίθουσας που προκαλεί δέος στον επισκέπτη και ενώνει κατά κάποιον τρόπο το ισόγειο με τον ημιώροφο, αποτελεί ο κίονας του Ιερού της Μητέρας των Θεών Αυτόχθονος της Λευκόπετρας.
Ιδιαίτερη όμως είναι και η σημασία του Γυμνασιαρχιακού Νόμου, ενός εκτενούς κειμένου του 2ου αιώνα π.χ όπου συμπυκνώνονται οι αρχές που διέπουν την αθλητική και στρατιωτική αγωγή των νέων.
Οι επιγραφές που βρέθηκαν μαρτυρούν στοιχεία για την κοινωνία της πόλης, τα επαγγέλματα και τις δραστηριότητες των κατοίκων της ενώ τα ανάγλυφα γλυπτά από μάρμαρο του Βερμίου, οδηγούν τον επισκέπτη στο να διαμορφώσει την εικόνα για το μεγαλείο της Βέροιας εκείνης της εποχής.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα Ρωμαϊκά χρόνια η Βέροια υπήρξε πρωτεύουσα του κοινού των Μακεδόνων, γνωρίζοντας σταδιακά μεγάλη άνθηση σε όλους τους τομείς.
Ο ημιώροφος, ο οποίος έχει κατασκευαστεί μετά από τις πρόσφατες εργασίες, περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες περιοχές του Νομού Ημαθίας ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί σε νέες ανασκαφές.
Τα ευρήματα των οικισμών της Νέας Νικομήδειας τα οποία αποτελούνται κυρίως από εργαλεία(πέλεκεις, λεπίδες), σφραγίδες και άλλα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, καταμαρτυρούν την ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας και την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την γεωργία.
Επίσης εκτίθεται μια σειρά αντικειμένων που έχουν βρεθεί σε άλλους οικισμούς της Νεολιθικής εποχής όπως για παράδειγμα στο Αγγελοχώρι, στα αρχαϊκά νεκροταφεία των Ασωμάτων, στη Λευκόπετρα, στην Κυψέλη.
Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα του ημιώροφου είναι αφιερωμένη στη Μίεζα με ευρήματα που τοποθετούνται χρονολογικά έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.
Τέλος, στο τμήμα του στον χώρο του ημιώροφο υπάρχει φωτογραφικό υλικό από μνημεία και ανασκαφικούς χώρους του Νομού.
Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: