Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΕΛΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αίτημα δημοτών - κατοίκων του Δήμου Aλεξάνδρειας.
προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Αλεξάνδρειας
κοιν Δ/νση Π.Κ.Μ.
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης, για το σκουπιδότοπο στο Νησέλι, και τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Αλεξάνδρειας
Κύριε πρόεδρε,
Η μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθήθηκε στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αστικών, νοσοκομειακών ,λυματολάσπης και άλλων τοξικών αποβλήτων έχει δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες στη χωματερή που βρίσκεται ανάμεσα στο Νησέλι και το Λουτρό.
Οι κατά καιρούς πυρκαγιές στη χωματερή αναδεικνύουν τόσο την ανευθυνότητα των αρμοδίων, όσο και την εγκληματική αδιαφορία για τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, την γεωργία, την κτηνοτροφία (και κατά συνέπεια και στη διατροφική αλυσίδα), το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια τη δημόσια υγεία.
Κάθε φορά που παίρνει φωτιά η συγκεκριμένη χωματερή κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται για την κατάσβεσή της ,αφού δεν διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή για να εκτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους.
Το τοξικό νέφος σημαίνει έκλυση διοξινών και άλλων χημικών ρύπων που ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό που κατοικεί όχι μόνο κοντά στη περιοχή της χωματερής, στους κατοίκους δηλαδή της Αλεξάνδρειας, του Νησελίου , του Λουτρού της Πρασινάδας κτλ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όλου του Ρουμλουκιού, όπως και για τους εργαζόμενους στη πυροσβεστική αλλά και στη καθαριότητα των ΟΤΑ.
Είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων, ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες εξετάσεις στον πληθυσμό που εκτέθηκε στους ρύπους της πυρκαγιών, δηλαδή στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής, στους εργαζόμενους στη καθαριότητα των ΟΤΑ ,αλλά και σε πληθυσμό που δεν εκτέθηκε, για να υπάρξει σύγκριση.
Οι επιπτώσεις από τη ύπαρξη της χωματερής δεν είναι μόνο αποδεδειγμένα πολλές αλλά είναι και ιδιαίτερα σοβαρές.
• Για τη δημόσια υγεία, αφού τα τρωκτικά και τα άλλα ζώα (σκυλιά, γουρούνια, πρόβατα), που τρέφονται, έστω και σποραδικά, στους χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης, αποτελούν φορείς μετάδοσης διάφορων ασθενειών. Ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος από τα βρώσιμα ζώα που αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας .
• Για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας των εργαζόμενων που εμπλέκονται με τη λειτουργία τους.
• Για τα νερά, επιφανειακά και υπόγεια, που προσβάλλονται από τα εξαιρετικά ρυπασμένα στραγγίσματα.
• Για τον αέρα, λόγω των καπνών, πλούσιων και σε τοξικούς ρύπους (π.χ. διοξίνες) που αναδύονται από τον καιόμενους σκουπιδότοπους και καταλήγουν ξανά στο έδαφος.
• Για τις αγροτικές καλλιέργειες, από τους τοξικούς ρύπους , και τα ρυπασμένα στραγγίσματα.
• Για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής, που πλήττεται καίρια από τις πιο πάνω επιπτώσεις (Γεωργία - Κτηνοτροφία - Φυσικό Κεφάλαιο,κτλ).
Στον επιστημονικο - τεχνικό χώρο της χώρας έχει διαμορφωθεί μια ενιαία αντίληψη για το βέλτιστο συνδυασμό των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που περιλαμβάνει:
• Μείωση της ποσότητας και βλαπτικότητας των παραγόμενων απορριμμάτων, ορθολογική συλλογή και μεταφορά με μηχανική αποκομιδή και Σταθμούς Μεταφόρτωσης.
• Ανάκτηση χρήσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή.
• Μηχανική ανακύκλωση, με ανάκτηση καυσίμου, αλλά και εδαφοβελτιωτικού υλικού.
• Ασφαλή τελική διάθεση.
• Υγειονομική ταφή των υπολοίπων σε σύγχρονους και ασφαλείς, περιβαλλοντικά και υγειονομικά, χώρους.
• Κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Αναγκαία επίσης θεωρείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως και η ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας).
Δεδομένου ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Ημαθίας καρκινοβατεί ηδη πολλά χρόνια ,όχι μόνο λόγω της απόρριψης των προταθέντων 10 θέσεων από τη επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη χωροθέτηση του εργου, και την εκ των υστέρων χωροθέτηση του στη ακατάλληλη θέση 12 ,αλλά και γιατί το έργο είναι ασύμφορο για τους κατοίκους αφού δεν θα κατασκευασθεί με κρατικές δαπάνες αλλά προβλέπεται να κατασκευασθεί με σύμβαση παραχώρησης που ειναι δυσμενεστερη και απο ΣΔΙΤ (ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) (δηλαδή σύμπραξη των κατοίκων και του εργολάβου ),από όπου κερδισμένος θα είναι μόνο ο εργολάβος και χαμένοι όλοι οι κάτοικοι της Ημαθίας.
Ζητάμε
1) να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα και να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της χωματερής.
2) Να αποφασισθει η χωροθέτηση, κατασκευή, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αλεξάνδρειας.
3) να δημιουργηθεί μητρώο του πληθυσμού, των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και των εργαζομένων στη καθαριότητα των ΟΤΑ, που εκτέθηκαν στους επικίνδυνους χημικούς ρύπους που εκλύθηκαν από την χωματερή κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ,
4) να υποδειχθεί ο φορέας που θα αναλάβει τον ετήσιο έλεγχο όσων έχουν εκτεθεί σε βάθος χρόνου, για τη παρακολούθηση της υγείας τους και
5) να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις οικονομικές συνέπειες από την ρύπανση και τη μη διάθεση των προϊόντων τους.
Θεωρούμε ότι η υγεία και η ζωή μας δεν συμβαδίζουν ούτε με την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του προβλήματος των σκουπιδιών, ούτε με την επιβολή αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, που τα κριτήρια επιλογής τους δε είναι κοινωνικά - περιβαλλοντικά, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά συμφέροντά κάποιων μεγαλοεργολάβων, και μαθηματικά οδηγούν σε εξοντωτικά τέλη σε βάρος των δημοτών.
Κύριε πρόεδρε,
το αίτημά μας συνίσταται στο να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δ.Σ., ώστε να ακουστούν ενδελεχώς οι απόψεις των φορέων και των εκπροσώπων μας. Είναι αυτονόητο, ότι το θέμα πρέπει να το εισηγηθούν τόσο οι τεχνικοί όσο και οι νομικοί του Δήμου, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των δημοτών,και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. .
Αλεξάνδρεια
Οι αιτούντες δημότες και κάτοικοι του Δ. Αλεξάνδρειας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άμα ήταν δήμαρχος ο Παράσχος θα έκλεινε η χωματερή;

Ανώνυμος είπε...

Αμα ηταν δημαρχος ο Καβαρδίνας άραγε θα έκλεινε ?
200 μετρα αποσταση απο το σπιτι του ειναι το σκουπιδαριο.
Ζει μεσα στο σκουπιδι ,μεγαλωνει τα παιδια του στις διοξεινες, φιλοδοξει να μεγαλωσει εκει και εγγονια του......
Μπραβο Μπαμπη που ζεις μακρια στο Βρυσακι,ας τους στα σκουπιδια,αυτη η ζωη τους αξιζει.....

Ανώνυμος είπε...

και τι κουφό ηταν εκείνο για τα προβατάκια που βόσκαγαν αμέριμνα στο καταπράσινο λιβάδι των σκουπιδιών.
με ολα αυτα που ειπε ο κος Καβαρδινας ,δεν θα ξαναφάω παιδάκια τα επόμενα δυο χρόνια....
οι δημοτικοί σύμβουλοι ομως που τα ανεχονται ολα αυτα επιβάλετε να τα γεύονται τουλάχιστον δυο φορές τη ημέρα...(ακόμα και στις νηστείες)
μπάς και ξεβρωμίσει ο τόπος....

Ανώνυμος είπε...

ο κος Δ.Παράσχος δεν ήθελε να συζητηθεί το αίτημα των πολιτών για τη απομάκρυνση των σκουπιδιών απο το Νησέλι.
εχει κανένα κοπάδι πρόβατα εκει στο σκουπιδότοπο άραγε.
να ξέρουμε για να ψωνίζουμε τυρί,απο το φαρμακείο, κάργα στις διοξείνες.....

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
ΚΟΨΑΜΕ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ.
ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ.
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙ ΣΚΑΤ.
ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΦΑΜΕ ?