Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ε.Σ.Π.Α. ΚΑΙ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η επίσκεψη διαμαρτυρίας, με την επίδοση ψηφίσματος, εκπροσώπων της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, για ανεπίλυτα σχολικά προβλήματα -στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα- και η συζήτηση για τις εξελίξεις επί του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς και η απορροφησιμότητα έργων του Νομού από το ΕΣΠΑ - στα ημερησίας διάταξης - ήταν τα κυριότερα ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας.
Πιο συγκεκριμένα τα προ ημερησίας θέματα που τέθηκαν προς ψήφιση για συζήτηση και εγκρίθηκαν ομόφωνα ήταν η ανανέωση θητείας των εκπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, η χορήγηση επαγγελματικών αδειών πλανόδιου – υπαίθριου εμπορίου και η επιχορήγηση
του Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Νησίου για συμμετοχή στην Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού.

ΠΡΟΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α’ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΕμβόλιμα στη συζήτηση των προημερησίας θεμάτων, τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου επισκέφθηκε επιτροπή μελών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, με επικεφαλής την Παναγιώτα Βλαχοπούλου, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα προς το Σώμα για γραφειοκρατικά κωλύματα και χρόνιες καθυστερήσεις στην επίλυση των σχολικών προβλημάτων της πόλης, με πρώτο αυτό της σχολικής στέγης.
«…Ξεκινάμε από εδώ μια σειρά διαμαρτυριών και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε πλέον εδώ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης που είχαμε χθες. Έχουμε κάνει τόσες πολλές συναντήσεις, που κουραστήκαμε πλέον. Έχετε πάρει τόσα πολλά έγγραφα με τα προβλήματά μας. Για 19 και πλέον χρόνια δεν έχει γίνει καινούργιο σχολείο Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας. Τα παιδιά μας κάνουνε μάθημα σε υπόγεια, δίπλα σε καυστήρες, και είναι εύλογο το ερώτημα – από τη στιγμή που και εσείς έχετε παιδιά και ξέρετε – πως είναι δυνατόν να μην έχει επαναστατήσει αυτός ο τόπος για όλες αυτές τις συνθήκες, που κάνουν μάθημα και περνάνε πάνω από έξι ώρες της ημέρας τους σε αυτά τα κτίρια…», ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά λόγια της κ. Βλαχοπούλου. Ο Νομάρχης απαντώντας, δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα «σχολική στέγη» στην επόμενη συνεδρίαση με προσκεκλημένους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των μαθητών αλλά και όλων των Δήμων, οι οποίοι εμπλέκονται – όπως είπε – από κοινού στα προβλήματα των σχολικών υποδομών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
Ένταση υψηλών τόνων, στα όρια του διαπληκτισμού, προκλήθηκε σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Κώστα Τσιλογιάννη και του Προέδρου του Σώματος Θανάση Κοπατσάρη, κατά την έναρξη της συζήτησης των ημερησίας διάταξης θεμάτων, για ζητήματα τήρησης του κανονισμού και των διαδικασιών, όταν ο πρώτος αποπειράθηκε να πάρει το λόγο, χωρίς τη σχετική άδεια από τον Πρόεδρο.
Ο κ. Τσιλογιάννης κατηγόρησε τον κ. Κοπατσάρη για μεροληπτική συμπεριφορά και εμπάθεια εις βάρος της παράταξής του και για γενικότερη ανικανότητα άσκησης των καθηκόντων του Προέδρου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Το πρώτο θέμα, από τα 23, που συζητήθηκε αφορούσε την ενημέρωση του Σώματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου από την πλευρά του Νομάρχη, του Δημήτρη Μούρνου, του Πρόδρομου Ισαακίδη και του Αντώνης Χατζόπουλου, που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΑΕ, σε σχέση με τις εξελίξει του Σχεδίου «Καλλικράτης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Στη συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», με αφορμή το Συνέδριο της ΕΝΑΕ, παρενέβη και ο Δήμαρχος Βεργίνας, Νίκος Παπαποστόλου, με σκοπό να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να παραμείνει η Βεργίνα και στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα, ανεξάρτητος Δήμος.

Κώστας Καραπαναγιωτίδης
«…Αυτά που ακούστηκαν σε γενικές γραμμές ήταν ότι κατά γενική ομολογία κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλά αυτό που όλοι ζητάμε είναι να ξέρουμε εκ των προτέρων αρμοδιότητες και πόρους. Με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετήματα. Τι αρμοδιότητες δηλαδή θα έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί από ό,τι φαίνεται πολλές από τις αρμοδιότητες αυτές πηγαίνουνε στους διευρυμένους Δήμους. Παίρνει λίγα από την Ν.Α. η Περιφέρεια και πάνω από αυτήν μπαίνουνε επτά γενικοί διευθυντές και μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα πρέπει να παραμείνουν αυτές οι θέσεις. Ακούστηκε αφενός ότι οι εκλογές θα γίνουνε κανονικά στις 14 Νοεμβρίου, αλλά αφετέρου και από πολλούς συναδέλφους η επιφύλαξη αν θαείναι έτοιμη η Πολιτεία μέχρι τότε για την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ακούστηκε και η ιδέα της αναβολής ή ακόμα και της ματαίωσης ελλείψει χρημάτων.
Γνώμη μου είναι ότι το κλίμα γενικά δεν ήταν υπεραισιόδοξο. Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που ισχυρίζονταν ότι όλα είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Όπως και να έχει είμαστε αυτοί που θα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος, για να έρθει ο Αιρετός Περιφερειάρχης…», τόνισε ο Νομάρχης μεταξύ άλλων.

Δημήτρης Μούρνος
«…Σε ένα γενικό πολιτικό επίπεδο, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι ευρύτερα αποδεκτός, αν εξαιρέσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ.
Η συζήτηση ήταν πάνω σε μια πρόταση ουσιαστικά – γιατί ούτε σχέδιο νόμου είναι ο «Καλλικράτης» αυτή τη στιγμή – και υπήρξε μια απόφαση αποδοχής αυτής. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση γιατί η επιτυχία του μπορεί να εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες. Είμαστε στη φάση που συζητούνται τα επιμέρους και χρειάζεται πολιτικό θάρρος και γενναιοδωρία από την πλευρά της Κεντρικής Εξουσίας, με εμπιστοσύνη στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και αποφάσεις που να αντέχουν στο χρόνο και όχι να υπηρετούν την πολιτική συγκυρία και τους προσωπικούς σχεδιασμούς. Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, πρέπει να διατυπωθεί η απαίτηση να έχει ο θεσμός ουσιαστικό περιεχόμενο. Να είναι μια συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Περιφερειακή Διοίκηση.
Οι πληροφορίες είναι ότι σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ και κατατίθεται η πρότασή της σε ό,τι αφορά τους πόρους και τις αρμοδιότητες. Η πεποίθηση όλων είναι ότι στις 14 Νοεμβρίου, οι τοπικές εκλογές, θα γίνουν με το νέο νόμο…», σημείωσε ο Δημήτρης Μούρνος.
Οι Αντώνης Χατζόπουλος και Πρόδρομος Ισαακίδης επεσήμαναν ότι δεν είδαν ούτε άκουσαν κάτι περισσότερο ή κάτι καινούργιο στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, καθώς αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ αυτή τη στιγμή, πέρα από τον προσδιορισμό των πόρων και των αρμοδιοτήτων που θα εκχωρηθούν από την Κεντρική Διοίκηση στην Περιφέρεια, είναι το χωροταξικό σχήμα.
«…Εγώ προσωπικά όπως πήγα, έτσι γύρισα. Ουδείς μίλησε για κάτι συγκεκριμένο ή κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Πόροι και αρμοδιότητες…», δήλωσε ο Αντώνης Χατζόπουλος, ενώ ο κ. Ισαακίδης χαρακτήρισε την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών στο Συνέδριο, ως μια άλλη περίληψη του 45σέλιδου της έκθεσης – παρουσίασης του Σχεδίου «Καλλικράτης» που έδωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Τον έντονο προβληματισμό του κατέθεσε και ο Σάββας Γαβριηλίδης, που έκανε λόγο για επιτακτική αναγκαιότητα ουσιαστικής λειτουργίας της Νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με γενναιόδωρη εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προχειρότητες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η απορροφισημότητα ή μη από το ΕΣΠΑ έργων για την Ημαθία, που αφορούν ζητήματα παιδείας, αναπτυξιακές υποδομές, περιβάλλον και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σύμφωνα και με τον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή με τις αρχές και φορείς του Νομού.
Η συζήτηση μονοπωλήθηκε σχεδόν μεταξύ του Νομάρχη και του Δημήτρη Μούρνου, κατά την οποία ο πρώτος υποστήριξε ότι η μη ένταξη προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ, οφείλεται σε μη προβλεπόμενες δαπάνες από το Πρόγραμμα, λόγω και τεχνικών ελλείψεων από πλευράς σχεδιασμών της τοπικής μας αυτοδιοίκησης αλλά και του γεγονότος ότι το ίδιο το Πρόγραμμα δεν παρέχει λεφτά, όχι ειδικά για την Ημαθία αλλά και για άλλους νομούς. Πιο συγκεκριμένα ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης εστίασε στις ενέργειες της Ν.Α. στην προσπάθεια ολοκλήρωσης σχολικών υποδομών,ενώ για το ότι δεν έχουμε καινούργια σχολεία, τόνισε πως ευθύνεται η έλλειψη παροχής οικοπέδων, λόγω προβλημάτων νομικής ή ιδιοκτησιακής φύσης. Για τα έργα οδοποιίας που δεν προχώρησαν στο νομό ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις. «…Τρία οικόπεδα, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να ξεκαθαριστεί για να προχωρήσουμε, για τα εντάξουμε εγκαίρως στο ΕΣΠΑ. Αλλάζουν τα δεδομένα των κτιριακών εγκαταστάσεων οπότε όλες οι μελέτες είναι στον αέρα. Ό,τι τελείωσε και εντάχθηκε, εντάχθηκε. Όποιος έχει ετοιμότητα και ωριμότητα μπαίνει στο ΕΣΠΑ…», τόνισε ο Νομάρχης.
Ο κ. Μούρνος υποστήριξε ότι λεφτά από το ΕΣΠΑ υπάρχουν αλλά εμείς δεν ήμαστε σε θέση να ενταχθούμε στο Πρόγραμμα, λόγω βασικών ελλείψεων μελετών ωριμότητας και ετοιμότητας έργων, που όπως είπε είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο. «…Πόσες μελέτες και για ποια έργα που προτάθηκαν και αποφασίσαμε είναι έτοιμες; Αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά ότι η Ημαθία θα παραμείνει ουραγός στις εξελίξεις και η ευθύνη ανήκει σε εσάς και τη Διοίκηση. Προτεραιότητα για μας είναι ο Κάθετος Άξονας Βέροιας Έδεσσας, ο δρόμος Εγνατία Βεργίνα, η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών Πλατύ – Κλειδί και ο δρόμος Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αιγίνιο.
Το πρώτο έργο είναι βαλτωμένο και φαίνεται μετά τη διαπίστωση της Περιφερειάρχη ότι το κόστος των αποζημιώσεων είναι μεγαλύτερο από το κατασκευαστικό κόστος του δρόμου. Για το δρόμο Εγνατίας Βεργίνας δεν υπάρχει μελέτη. Και δεν υπάρχουν λεφτά για μας – εκπρόθεσμοι στην ωριμότητα και την ετοιμότητα του έργου. Θα μπορούσατε να μεταφέρετε χρήματα από άλλες δράσεις και να ρίξετε το βάρος εκεί…», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μούρνος.
Κωστής Χαλάτσης

ΠΗΓΗ:ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: