Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ


Συνάντηση εργασίας για την επεξεργασία της πρότασης «Low tech Inherited from the old European city as a key for performance and Sustainability (LINKS)» - (Κληροδοτήματα παραδοσιακής (χαμηλής) τεχνολογίας στα Ευρωπαϊκά ιστορικά κέντρα (παλιά ευρωπαϊκή πόλη) ως βασικές συνισταμένες (κλειδί) επίδοσης και βιωσιμότητας), προκειμένου να κατατεθεί τον Ιούνιο

στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για ένταξη και περαιτέρω χρηματοδότηση, ξεκινά την Τρίτη (26/1) στον δήμο Βέροιας παρουσία της Δημάρχου κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζογλου – Γεωργιάδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων κκ. Δ. Δάσκαλου, Ν. Μαυροκεφαλίδη και Π. Παυλίδη.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετέχουν από το συντονιστή εταίρο η κ. Frédérique Calvanus, γενική συντονίστρια της πρότασης και ο ειδικός του Προγράμματος κ. Raphael Souchier, και από το Δήμο Βέροιας αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το συντονισμό της συμμετοχής του Δήμου Βέροιας έχει η κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ακόμα ο Δήμος της Almeria (Ισπανία), του Formigino (Ιταλία) και του Delft (Κάτω Χώρες).
Η πρόταση πέρασε την πρώτη φάση ελέγχου και βρίσκεται στο στάδιο συνεργασίας των εταίρων για την περαιτέρω επεξεργασία και υποβολή της για ένταξη και χρηματοδότηση, τον Ιούνιο του 2010. Στόχος της πρότασης είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης από κάθε εταίρο για το ιστορικό κέντρο της πόλης του, το οποίο σε συνεργασία με φορείς, κατοίκους και ειδικούς, θα διερευνήσει και θα προτείνει μεθόδους για τη φιλική προς το περιβάλλον αποκατάσταση (eco-restoration) διατηρητέων κτηρίων σε ιστορικά κέντρα, θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του και λύσεις για την αντιμετώπιση διοικητικών αγκυλώσεων.
Έμφαση θα δοθεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και προσαρμογής των διατηρητέων κτηρίων στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: