Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού της Νέας Νικομήδειας, μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο εκτίθενται στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.
Χτισμένο τη δεακετία του '60, το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει την έκθεση των πολυπληθών ευρημάτων των τελευταίων 40 χρόνων. Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, όπως και η αύξηση των εκθεσιακών του χώρων με την προσθήκη ενός ημιορόφου.
Η υλοποίηση του έργου εντάχθηκε στο Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και υλοποιήθηκε την περίοδο 2006-2008, ενώ σύντομα αναμένονται τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλέον μνημείου από το νέο Υπουργό Πολιτισμού.
Πρόσφατα η Δ/ντρια της ΙΖ' Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Ακαμάτη δέχθηκε να ξεναγήσει στο χώρο τους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και τους δημοσιογράφους του τοπικού τύπου.Ήταν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, μία περιήγηση στην ιστορία της Βέροιας και άλλων περιοχών της Ημαθίας, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα, απομεινάρια της ιστορίας αυτού του τόπου.Η μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού Ολγάνου, υποδέχεται τον επισκέπτεη μόλις περάσει στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, όπως και το πρώτο αγαλμάτιο γεωμετρικών χρόνων που βρέθηκε στη Βέροια.
Όλος ο ισόγειος χώρος είναι αφιερωμένος στην πόλη της Βέροιας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντε καιστη Βεργίνα, στο Ανάκτορο να σας ξεναγίσει η Κωτταρίδη και απ΄εκεί στην ΘΕΣΗ 12 και στον Αλιάκμονα,...μερικοί-μερικοί.