Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΕΚΕ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ;

Oυσιαστικά ερωτήματα προς τον υφυπουργό Γεωργίας Κ. Κιλτίδη θέτει η ΕΚΕ σχετικά με την φαραωνική συμφωνία που ανακοίνωσε με τη Ρωσία και μάλιστα παρέστη σε πανηγυρική εκδήλωση προ δεκαπενθημέρου στη Βέροια.
Η ανακοίνωση λέει τα εξής:

«Όλοι όσοι ενδιαφέρονται και εμπλέκονται με την παραγωγή και μεταποίηση των συμπυρήνων ροδακίνων, γνωρίζουν ότι φέτος είναι η δυσχερέστερη χρονιά στην ιστορία του κλάδου για λόγους που επαρκώς έχουν μέχρι τώρα αναλυθεί.
Γνωρίζουν επίσης ότι οι βιομηχανίες του κλάδου και τα στελέχη, με συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών, εργάζονται για το καλύτερο δυνατό στην παγκόσμια αγορά, στην οποία με τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική κομπόστα ροδακίνου κατέχει περίοπτη θέση.
Η Ελληνική Πολιτεία παρακολουθεί τις εξαγωγικές μας προσπάθειες και τις βοηθάει με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως υποστήριξη προγραμμάτων προώθησης κτλ.
Φέτος δια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κιλτίδη, προσπάθησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Ανακοίνωσε ο κ. Υφυπουργός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία (που δεν έχουμε δει το κείμενό της) με την Ρωσική εταιρία ZARUBEZHTSVETMET για την αγορά 10.000 containers κομπόστας ροδακίνου, ποσότητα μεγαλύτερη από δεκαπλάσια απ' αυτήν που μέχρι τώρα εξάγαμε στη Ρωσία.
Λόγω του τεραστίου μεγέθους της «συμφωνίας», τα μέλη της Ε.Κ.Ε. θεώρησαν σωστό να κάνουν συγκεντρωτική προσφορά για 6.500 containers σε τιμές που ήταν γνωστές στον κ. Υφυπουργό κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Ρωσία το τέλος Ιούνη. Ατυχώς η προσφορά αυτή έμεινε αναπάντητη από Ρωσικής πλευράς ακόμη και όταν ζητήσαμε την βοήθεια του κ. Κιλτίδη.
Αντίθετα με την παρουσία του, σε πανηγυρική εκδήλωση που πρόβαλε και η κρατική τηλεόραση, εκφραζόταν ικανοποίηση για το πρώτο συμβόλαιο με την Ρωσική εταιρία σε τιμή που υπολείπεται θεαματικά από το κόστος παραγωγής.
Η Ε,Κ.Ε. προσπάθησε να διασφαλίσει με συντονισμένες ενέργειες τα συμφέροντα του κλάδου που στην συνέχεια διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των παραγωγών. Διαπιστώνεται όμως ότι διάφορα κέντρα πίεσαν και κατάφεραν να ακυρώσουν αυτή τη προσπάθεια.
Θα έρθει ο καιρός που θα καταλογισθούν οι ευθύνες.
Μένει όμως ένα ερώτημα: Όταν διάφοροι πανηγυρίζουν για συμφωνίες με τιμές πώλησης τουλάχιστον 20% κάτω του κόστους παραγωγής, μπορούν να μας πουν γιατί αυτό είναι επιτυχία και κυρίως ποιος θα καλύψει τις ζημίες εκατομμυρίων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις ο Κιλτίδης κατάφερε και εκανε μια συμφωνία καλώς ή κακώς για 10000 κοντεινερ και μάλιστα με τιμή που θα καθοριζε ο καθένας σας με τους Ρωσους. Δήλάδη τι θέλετε λεφτά να σας δώσει. Ακόμη και να μην ήταν συμφέρουσα η τιμή με τους Ρώσους για σας αυτό δεν θα επρεπε να το εκμεταλλευτητε με Διεθνή προβολή με συνέπεια την ασκηση πιέσεων για άνοδο της κόμπόστας στην Ευρώπη και Διεθνώς και γιατι όχι να συμετείχατε και συμβολικά με λίγα χαρτοκιβώτια και σεις να "φανει¨καποια διέξοδος. Λες και δεν πουλάτε τώρα με 9,5 και 10 ευρω. Εμπόριο δεν ξέρετε τι σημαίνει; Άλλα είναι αδύνατον να μην ξέρετε και μάλλον άλλοι είναι οι λόγοι της Ανακοινωσης σας και επίθεσης στον Κιλτίδη. Δεν σας έκανε τα κέφια.