Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ένα σοβαρό θέμα συζητήθηκε χτες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας και αυτό αφορά την διαχείριση των υπολειμμάτων κρέατος και ψαριών από τα καταστήματα πώλησής τους (κρεοπωλεία και ψαράδικα).
Πολλές ήταν οι αναφορές και καταγγελίες που είχαν γίνει από πολίτες προς τη διοίκηση του δήμου σχετικά αφού η κατάσταση ήταν ανυπόφορη εξ αιτίας των δυσάρεστων οσμών που αναδύονται από τους κάδους στους οποίους οι κρεοπώλες και ψαράδες πετάνε τα υπολείμματα χύμα!
Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και ουσίας αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τις υψηλές θερμοκρασίες να αναπτυχθούν διάφοροι βλαβεροί μικροοργανισμοί και να απειληθεί η δημόσια υγεία, όπως επισήμανε και η Διεύθυνση Υγειινής Ημαθίας σε σχετική επικοινωνία που είχε μαζί της η αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Μ. Βουλγαροπούλου.
Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι επαγγελματίες οφείλουν να συλλέγουν τα υπολείμματα και να τα τοποθετούν σε σακούλες και να τα μεταφέρουν σε χώρους όπου γίνεται η επεξεργασία τους.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τσαρτσάνη, η μονάδα της Κρύας Βρύσης έχει καλύψει την ποσόστωση και η άλλη μονάδα βρίσκεται στη Λάρισα. Όμως, τα έξοδα μεταφοράς αυτών είναι δυσβάστακτα και ουσιαστικά δε γίνεται τίποτα.
Πρότεινε δε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο που ήδη υλοποιείται στα Γιαννιτσά όπου ο δήμος έχει εφοδιάσει με ειδικούς κάδους τους επαγγελματίες του είδους όπου σε καθημερινή βάση συλλέγουν τα υπολείμματα εντός των καταστημάτων τους και δυο φορές την εβδομάδα συσκευασμένα τα παραδίδουν στα απορριμματοφόρα του δήμου.
Βέβαια, και πάλι δε γίνεται αυτό που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή επεξεργασία αλλά σαφώς βελτιώνει την υφιστάμενη κατάσταση.
Αναμένονται πρωτοβουλίες από τη διοίκηση του δήμου προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: