Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΕΓΙΝΕ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ Κ.Α.Σ. ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ "12"

Σε μια βδομάδα από σήμερα, κάπου στα τέλη του μήνα, θα αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συνέδριο αν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση του σχετικά με την περίφημη «Θέση 12», όπου προορίζεται να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ή θα οδηγηθεί, για λόγους που μόνο αυτό θα ξέρει, να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, εν όψει της εκδίκασης του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ΚΑΣ σε πλήρη σύνθεση επισκέφτηκε την Δευτέρα την «Θέση 12» για επιτόπου αυτοψία και ταυτόχρονη επιτόπου συζήτηση με τις πλευρές που είναι υπέρ και κατά της συγκεκριμένης επιλογής.
Η «Θέση 12» είναι ένα πανέμορφο φυσικό μπαλκόνι, στην είσοδο των στενών του Αλιάκμονα, 300 μόλις μέτρα από το μεγαλύτερο ελληνικό ποτάμι που στο σημείο εκείνο σχηματίζει δυο μεγάλες τεχνητές λίμνες. Αυτή του «Φράγματος» όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται εδώ και χρόνια και τη λίμνη του «Αναρυθμιστικού» που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο. Όλη η περιοχή «εκείθεν του Αλιάκμονος» προς την πλευρά των Πιερίων, σύμφωνα με Υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένη ως «Περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Στα 1500 μέτρα βρίσκεται η αρχαιολογική ζώνη της Βεργίνας, στα 2000 μέτρα ο τάφος του Φιλίππου. Σε ένα τέτοιο σημείο επιμένουν να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Το ΚΑΣ και κατά επακολουθία, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι το τελευταίο ανάχωμα, πριν την τελική επιλογή η οποία προϋποθέτει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Διότι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, συναρμόδια υπουργεία έσπευσαν να βάλουν την υπογραφή τους και να συναινέσουν ότι 2 χιλιόμετρα από τον τάφο του Φιλίππου, σε μια περιοχή με εμφανέστατα τα ίχνη ύπαρξης και άλλων, πιθανόν σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, το εκείνο που αρμόζει είναι να ξεφορτώνονται, να επεξεργάζονται και να θάβονται αστικά και άλλα απορρίμματα και απόβλητα....
Μια σειρά επιστημονικοί φορείς, Οικολογικές και άλλες οργανώσεις τοποθετήθηκαν αρνητικά στην Ολομέλεια του ΚΑΣ που πραγματοποιήθηκε, μετά την αυτοψία, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Αιγές».
Το δια ταύτα της μακράς διάρκειας διαδικασίας ήταν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στην Αθήνα και λήψη τελικής απόφασης η οποία θα υποβληθεί, δίκης γνωμοδότησης, στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι θιασώτες και υπέρμαχοι της χωροθέτησης της Μονάδας στο συγκεκριμένο σημείο, προβάλλουν την κοινωνική συναίνεση και την αποδοχή της επιλογής από το σύνολο των Δημάρχων, πλην της Βέροιας. Εκεί συμβαίνει το μοναδικό και απίστευτο: Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρνητικό, αλλά η Δήμαρχος το έχει γραμμένο στα παλιά της τα παπούτσια και εκφράζοντας προσωπική της άποψη, έχει μπει στην πρώτη γραμμή της πλευράς που θέλει να γίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων απέναντι από το Δημαρχείο της πρωτεύουσας της Ημαθίας.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μελέτη πρότεινε και τεκμηρίωσε επιστημονικά άλλο σημείο για τη δημιουργία και λειτουργία εγκατάστασης της Μονάδας.
Αι βέβαια κατά τη σημερινή αυτοψία προέκυψε και ιδιοκτησιακό ζήτημα, καθώς την συγκεκριμένη και την ευρύτερη περιοχή τη διεκδικεί η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (πιθανόν με κάποια «χρυσόβουλα») της οποίας ο Ηγούμενος είναι κάθετος ως προς τις προβαλλόμενες διεκδικήσεις...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαρούλη αγόρι μου, γιατί παίρνεις ληγμένα;