Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

XΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΟΥΤΙΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

-Η μόλυνση του περιβάλλοντος συνεχίζεται
Ανεξέλεγκτη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό παραμένει η διαχείριση των κενών κουτιών των φυτοφαρμάκων στην περιοχή του κάμπου αλλά πιθανολογώ βασίμως ότι το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη χώρα.
Οι αγρότες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γεμίζουν τα βυτία τους για να ραντίσουν σε συγκεκριμένα στέκια που έφτιαξαν οι κατά τόπους δήμοι όπου εκεί βρίσκουν νερό με μεγάλη πίεση και ορισμένους υποτυπώδεις χώρους απόθεσης των κενών κουτιών.
Βέβαια, όποιος επισκεφθεί αυτούς τους χώρους θα διαπιστώσει ότι ο πέριξ χώρος είναι γεμάτος από άδεια κουτιά φυτοφαρμάκων δείγμα κι αυτό της γενικότερης κουλτούρας και της συνείδησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ας έρθουμε όμως σε ένα άλλο θέμα, αυτό της «διαχείρισης» των κενών κουτιών των φυτοφαρμάκων. Έχει επιλεγεί λοιπόν να βάζουν φωτιά στα σιδερένια κουτιά όταν αυτά γεμίζουν με αποτέλεσμα να εκλύονται διοξίνες και άλλες καρκινογόνες ουσίες οι οποίες βέβαια περνάνε στην διατροφική αλυσίδα δεδομένου ότι στον κάμπο καλλιεργούνται σιτηρά, δημητριακά κλπ.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι λοιπόν δεδομένη και περι αυτού λόγος δεν γίνεται από κανέναν και αυτό είναι το ανησυχητικό.
Αν κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει τις οδηγίες του παρασκευαστή των φυτοφαρμάκων θα δει ότι με ευκρινέστατο τρόπο αναγράφεται η προειδοποίηση «αυτή η φιάλη πρέπει να καταστραφεί με ειδικό τρόπο». Ποιος είναι αυτός ο τρόπος δε λέει αλλά γνωρίζουν βέβαια οι γεωπόνοι τον τρόπο.Επειδή δεν υπάρχει πολιτική επι του ζητήματος τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό η μόλυνση θα συνεχίσει να υφίσταται και να επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: