Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

«Καλή σχολική χρονιά»

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ
Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι πάλι μπροστά μας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συνοδεύσουμε με μια νότα αισιοδοξίας το άνοιγμα των σχολείων. Έτσι, στο κατώφλι του νέου σχολικού έτους, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά και τους νέους, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στον αγώνα για μόρφωση, προσωπική ολοκλήρωση και κοινωνική πρόοδο.
Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι με ευχολόγια δεν λύνονται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες την εκπαίδευση. Και δεν κατανοούμε πού βρίσκει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας το λόγο να καμαρώνει ανενδοίαστα για τις «επιτυχίες» της στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ούτε αντιλαμβανόμαστε ποια παιδαγωγική σκοπιμότητα αιτιολογεί το να υποχρεώνονται τα πρωτάκια του Δημοτικού στην πρώτη τους επαφή με το σχολείο να ακούν το «κατεβατό» του Υπουργού Παιδείας με την απαρίθμηση των «επιτυχιών» έργου του.
Δεν είναι σαφές ακόμη σε ποιο βαθμό κατόρθωσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επάρκεια σε σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικού. Ξέρουμε όμως ότι παιδαγωγικό κεκτημένο και αυτονόητο για κάθε σύγχρονο σχολείο είναι η ύπαρξη και η λειτουργία μιας καλά οργανωμένης και στελεχωμένης σχολικής βιβλιοθήκης. Είναι η ύπαρξη επαρκούς, ασφαλούς και αισθητικά άρτιας κτιριακής υποδομής. Είναι, ακόμη, η εξασφάλιση ενός σύγχρονου και πολυδιάστατου προγράμματος σπουδών και αντίστοιχων, άρτιων και καλαίσθητων σχολικών βιβλίων. Είναι η αχρήστευση της ανάγκης των φροντιστηρίων. Είναι η δυνατότητα εγγραφής σε δημόσια νηπιαγωγεία όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας που έχουν τέτοια ανάγκη. Είναι η εξασφάλιση κατάλληλα επιμορφωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Και όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορούν να διασφαλιστούν με τις δαπάνες της χώρας μας για την παιδεία στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.
Μαζί με τις ολόθερμες ευχές μας, με την έναρξη των μαθημάτων, δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε συλλογική προσπάθεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να εξασφαλιστούν όλες προϋποθέσεις για μια εκπαίδευση ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική, που θα παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά και τους νέους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Τμήμα Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: