Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μας υπενθυμίζει την ανάγκη, ολοένα και πιο πιεστική, για τη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου οράματος σχετικά με τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των σημερινών δραστηριοτήτων μας.
Ένα μακροπρόθεσμο όραμα σημαίνει ότι πέρα από τις οικονομικές πτυχές, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους κάθε μορφής δημόσιας και πολιτικής δράσης.
Προφανώς η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την εδραίωση των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επιφέρει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, για την υλοποίηση των διεθνών συνθηκών και των εθνικών στόχων, το βάρος πέφτει στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σημερινή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να αντιμετωπίζει με γνώση, σύνεση και ευαισθησία τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο φυσικός πλούτος μιας περιοχής.
Οπωσδήποτε είναι ένα έργο δύσκολο, αλλά ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε το θεσμό, οφείλουμε να σταθμίζουμε το αποτέλεσμα των δράσεων και πολιτικών παρεμβάσεων μας, τόσο για την περιοχή μας, όσο και ευρύτερα, ενώ παράλληλα έχουμε χρέος να φροντίζουμε για το μέλλον των επόμενων γενεών.
Στην προσπάθεια αυτή 4 βασικές αξίες πρέπει να μας «συντροφεύουν»:
1. Η αξία ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η ζημία από τη ρύπανση είναι μεγάλη και οφείλουν αυτοί που τη προκαλούν να αναλαμβάνουν το κόστος.
2. Η αξία της πρόληψης. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την πρόληψη των προβλημάτων και των καταστροφών που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.
3. Η αξία της ισότητας και της συνευθύνης. Όλοι έχουμε χρέος και είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο θέμα δεν λύνετε μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά χρειάζεται και συμμετοχή των πολιτών
4. Η αξία της γνώσης και της ευαισθητοποίησης. Η πολιτεία οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για τις επιπτώσεις, με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.Στην εποχή των υπευθύνων πολιτών, η υιοθέτηση των παραπάνω αξιών αποτελεί το κλειδί για ένα κόσμο καλύτερο, για ένα περιβάλλον αειφορίας και βιοποικιλότητας.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξάνδρειας
Πρόεδρος Δ.Σ ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: