Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

H K.O ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΝΗΣΕΛΙΟΥ

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης 23/4/2008, στη χωματερή του δήμου Αλεξάνδρειας στο Νησέλι για μια ακόμη φορά πρόσβαλε βάναυσα το περιβάλλον και τους ανθρώπους του τόπου μας. Τελικά, η φωτιά σβήστηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, αφού ο χώρος σκεπάστηκε με πολλά κυβικά χώμα. Το πρόβλημα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας που συνεδρίαζε το βράδυ της 23/4/2008. Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μπάμπης Γκιόνογλου δέχθηκε σκληρή κριτική στο δημοτικό συμβούλιο για μη εφαρμογή των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στην καλοκαιρινή σύσκεψη που είχε γίνει στο Νησέλι παρουσία του Νομάρχη. Ο κ. Γκιόνογλου περιορίσθηκε απλά να δεσμευθεί ότι ο χώρος θα φυλάγεται όλο το 24ωρο.
Μόλις πριν από 2 μήνες οι βουλευτές του ΚΚΕ Ζιώγας Γιάννης και Καλαντίδου Σοφία με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πε..Χω.Δ.Ε., Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας και Μακεδονίας – Θράκης είχαν φέρει στη Βουλή το πρόβλημα ως εξής
Επικίνδυνη xωματερή στην παλιά κοιτη του ποταμου Αλιακμονα δίπλα στο χωριό Νισελι του Δήμου Αλεξάνδρειας, του Νομού Ημαθίας.
Στο Νομό Ημαθίας, δίπλα στο χωριό Νησέλι και μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα ποταμού, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, χωματερή που εξυπηρετεί 9 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Για την ανάπλαση της περιοχής της παλιάς κοίτης του Αλιάκμονα, η Νομαρχία Ημαθίας είχε διαθέσει κονδύλια, χωρίς όμως να απομακρυνθεί η χωματερή.
Αποτελεί κίνδυνο λειτουργώντας ως τοξική βόμβα για τη γύρω κατοικημένη περιοχή και κυρίως για τους κατοίκους του χωριού, αφού:
-Πολλές φορές το χρόνο αναφλέγεται και εκπέμπονται στον αέρια διάφορες εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ουσίες π.χ. φουράνια και διοξίνες.
-Τα ξεπλύματα από τις βροχές μεταφέρουν στο χωριό Κλειδί, μέσω της κοίτης βρώμικα υγρά από την αποσύνθεση, σήψη, των σκουπιδιών και κουφαριών ζώων.
Να σημειώσουμε ότι το Κλειδί αποτελεί υδροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού ποταμού.
-Η σuνεχής παρουσία και λειτουργία της χωματερής μολύνει τα υπόγεια νερά με τα διασταλλάζοντα στραγγίδια που δημιουργούνται. Αυτά περιέχουν οργανικά οξέα και βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων αφού η περιοχή υδροδοτείται από γεωτρήσεις που αντλούν νερά στα οποία υπάρχει παρουσία αυτών των ενώσεων λόγω της διάχυσης των διασταλλαζόντων.
Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πολλές φορές, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι κυβερνήσεις, γιατί δεν έχουν ως άμεση προτεραιότητα έργα που η υλοποίησή τους είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του λαού (ΧΥΤΑ κ.α.).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.. Υπουργοί:
- Πόσο ελέγχεται η μόλυνση του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων του
χωριού;
- Πότε θα σταματήσει να λειτουργεί αυτή η επικίνδυνη χωματερή
-Πότε θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ του Νομού Ημαθίας;.

Δεν υπάρχουν σχόλια: