Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΝΗΣΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΖΙΩΓΑΣ

Υλοποιώντας την δέσμευσή τους κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την χωματερή που λειτουργεί στο Νησέλι. Ως γνωστόν, προ δεκαπενθημέρου ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Ζιώγας είχε επισκεφθεί με τοπικά στελέχη το χώρο στο Νησέλι και διαπίστωσε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Στη συνέχεια, στην επαφή που είχε κατοίκους του χωριού είπε ότι θα καταθέσει ερώτηση στη βουλή. Η ερώτηση που κατέθεσε λέει τα εξής:
«Στο Νομό Ημαθίας, δίπλα στο χωριό Νησέλι και μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα ποταμού, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, χωματερή που εξυπηρετεί 9 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αλεξάνδρειας. Για την ανάπλαση της περιοχής της παλιάς κοίτης του Αλιάκμονα, η Νομαρχία Ημαθίας είχε διαθέσει κονδύλια, χωρίς όμως να απομακρυνθεί η χωματερή. Αποτελεί κίνδυνο λειτουργώντας ως τοξική βόμβα για τη γύρω κατοικημένη περιοχή και κυρίως για τους κατοίκους του χωριού, αφού:
Πολλές φορές το χρόνο αναφλέγεται και εκπέμπονται στον αέρια διάφορες εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ουσίες π.χ. φουράνια και διοξίνες.
Τα ξεπλύματα από τις βροχές μεταφέρουν στο χωριό Κλειδί, μέσω της κοίτης, βρώμικα υγρά από την αποσύνθεση, σήψη, των σκουπιδιών και κουφαριών ζώων. Να σημειώσουμε ότι το Κλειδί αποτελεί υδροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού ποταμού.
Η συνεχής παρουσία και λειτουργία της χωματερής μολύνει τα υπόγεια νερά με τα διασταλλάζοντα στραγγίδια που δημιουργούνται. Αυτά περιέχουν οργανικά οξέα και βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων, αφού η περιοχή υδροδοτείται από γεωτρήσεις που αντλούν νερά στα οποία υπάρχει παρουσία αυτών των ενώσεων λόγω της διάχυσης ων διασταλλαζόντων.
Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πολλές φορές, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται. Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι κυβερνήσεις, γιατί δεν έχουν ως άμεση προτεραιότητα έργα που η υλοποίησή τους είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του λαού (ΧΥΤΑ κ.α.).
Πόσο ελέγχεται η μόλυνση του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων του χωριού;
Πότε θα σταματήσει να λειτουργεί αυτή η επικίνδυνη χωματερή;
Πότε θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ του Νομού Ημαθίας;"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε έπρεπε να αναφερθεί κάποιος γιαυτο το τόσο σοβαρό πρόβλημα που για 10ετιες υφίσταται στη περιοχή μας.
Τα ποσά διοξίνης που τόσα χρόνια έχουμε δεχθεί αναπνέοντας και προσλαμβάνοντας από τις τροφές που καλλιεργούμαι στους κήπους μας ,το αρσενικό και άλλα δηλητηριώδη χημικά που έχουμε πάρει από το νερό των γεωτρήσεων που πίναμε, κανείς πιστεύω δεν είναι σε θέσει να τα υπολογίσει.
Ο μόνος δείκτης είναι αυτός των θανάτων από καρκίνο που θερίζει τον τόπο μας.