Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008


Στη διάσταση απόψεων μεταξύ των αρμοδίων Επιτρόπων για τα βιοκαύσιμα, εστίασε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής κ. Γ. Παπαστάμκος.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι: "Υφίσταται ο διακηρυγμένος στόχος να καλύπτει η χρήση των βιοκαυσίμων το 10% του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχω την αίσθηση ότι παρατηρούνται αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Επιτρόπων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Γεωργίας. Τέσσερις αρμόδιοι Επίτροποι, τέσσερεις αποκλίνουσες απόψεις; Ποιο μήνυμα μπορώ να μεταφέρω στους Έλληνες αγρότες οι οποίοι έστρεψαν ή θέλουν να στρέψουν τις καλλιέργειές τους στην παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς ιδίως μετά την αναδιάρθρωση της κοινής οργάνωσής ζάχαρης;". Εν συνέχεια παρατίθενται κατά καιρούς δηλώσεις μελών του Κολεγίου της Επιτροπής, που καταδεικνύουν το εύρος της απόκλισης των απόψεων που παρατηρείται: Andris Piebalgs, Επίτροπος για την Ενέργεια: "...τα βιοκαύσιμα πρέπει να υποστηριχθούν εξίσου, καθώς αποτελούν το περισσότερο άμεσα εφικτό τρόπο για να υπάρξει αξιόλογος περιορισμός της ανησυχητικής αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές".

Σταύρος Δήμας, Επίτροπος για το Περιβάλλον: "Έχουμε δει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα από όσο νομίζαμε. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε πολύ προσεκτικά".

Günter Verheugen, Επίτροπος για Επιχειρήσεις και την Βιομηχανία: "Τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να μειώσουν της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για όλο το στόλο αντί για μερικά μοντέλα (βλ. αυτοκίνητα). Τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς...δεν προσφέρουν βιώσιμη λύση. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς".

Mariann Fischer Boel, Επίτροπος για την Γεωργία και την Ανάπτυξη της υπαίθρου:"...Και καθώς βελτιώνουμε την τεχνολογία κατά τη διαδικασία παραγωγής, μπορούμε να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις ήδη από τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς. Αυτή τη στιγμή, τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς είναι η μόνη επιλογή προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές και η εξάρτηση από το πετρέλαιο στον τομέα των μεταφορών. Αλλά φυσικά ευχόμαστε να δούμε τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς να αυξάνονται το συντομότερο δυνατό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: