Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Γ. ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ: Καλλιεργείτε βαμβάκι και μετά το 2013

Στη διεκδίκηση του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων για την παραγωγή βάμβακος, η οποία και ανέρχεται στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ , ακόμη και στην περίπτωση που μειωθεί η έκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών στο μέλλον, αποσκοπεί η προσπάθεια του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ Ιωάννη Γκλαβάκη, ο όποιος είναι ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο κ. Γκλαβάκης θεωρεί σημαντική επιτυχία το ότι Έλληνας Ευρωβουλευτής έχει την έκθεση αυτή γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν θέσεις της χώρας μας που είναι συμφέρουσες για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς.
Για το σκοπό αυτό έθεσε την έκθεση υπόψη των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων της Ελλάδος, (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων που έχουν σχέση με το βαμβάκι όπως πχ οι εκκοκκιστές), ώστε να εκφράσουν τις θέσεις τους και να γίνει πιο αιτιολογημένη η έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαμβάκι είναι η καλλιέργεια που παίρνει το ένα τρίτο των αγροτικών επιδοτήσεων στη χώρα μας .
Ο κ Γκλαβάκης δήλωσε ότι η έκθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας της αλλά ήδη έχει θέσει υπόψη της Kομισιόν και άλλων ευρωπαϊκών φορέων ότι για τη χώρα μας απαράβατος όρος είναι τα χρήματα που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί σήμερα θα τα λαμβάνουν και στο μέλλον. Γεγονός που σημαίνει ότι κι αν ακόμη μειωθεί η καλλιεργούμενη έκταση για το βαμβάκι τα χρήματα θα είναι ίδια με αύξηση της στρεμματικής επιδότησης .
Ο κ Γκλαβάκης μιλώντας σε βαμβακοπαραγωγούς στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της AGROTICA, τους έθεσε προ των ευθυνών τους επισημαίνοντας ότι το βαμβάκι έχει μέλλον και μετά το 2013 μόνο αν συνεχίσουν να καλλιεργούν αυτό το προϊόν.
Σημείωσε ότι κατόπιν αιτήματος των τριών κορυφαίων οργανώσεων της χώρας μας η μη συνδεδεμένη η επιδότηση με την καλλιέργεια είναι 65%,δηλαδή είτε καλλιεργείς βαμβάκι είτε όχι θα παίρνεις το 65% της επιδότησης.
Το υπόλοιπο 35%, συν την εμπορική αξία αν θέλει να το πάρει ο βαμβακοπαραγωγός θα πρέπει να καλλιεργήσει και να παράγει βαμβάκι.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε βαμβάκι και όχι να επαναπαυτούμε στις επιδοτήσεις ώστε να έχουμε διαπραγματευτικά όπλα και μετά το 2013 είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής που αναφέρθηκε στην συνέχεια στους Ισπανούς παραγωγούς που έχουν αγωνία για το μέλλον κι όχι μόνο για το παρόν . Έτσι οι Ισπανοί παραγωγοί που είχαν συνάντηση με τον Έλληνα ευρωβουλευτή ζήτησαν να μείνει συνδεδεμένη η τιμή με την καλλιέργεια του βαμβακιού και μάλιστα σε ποσοστό που φθάνει το 80%
Τέλος το κ Γκλαβάκης θύμισε ότι το 1981 είχαμε παραγωγή καλού βαμβακιού ενώ στην συνεχεία η ποιότητα έπεσε και ανέβηκε η ποσότητα για να ληφθούν μεγάλες επιδοτήσεις. Τώρα ζήτησε από τους αγρότες να στραφούν στην καλή ποιότητα έτσι ώστε να πετύχουν και καλύτερη διεθνή τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: