Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν σέβονται τίποτα αρκεί να βγάλουν κέρδος είναι γνωστό και δεν χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Όμως, όταν στο βωμό του κέρδους μολύνεις μια ολόκληρη περιοχή με άκρως τοξικά βαρέα μέταλλα τότε πρέπει να επιβληθεί η αυστηρότεροι ποινή που προβλέπει ο νόμος.
Στο Μακροχώρι οι υπηρεσίες της νομαρχίας έπιασαν εν ώρα δράσης τους υπεύθυνους μια μονάδας εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων να τεμαχίζουν μπαταρίες χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφάλειας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μολύνεται η περιοχή από το άκρως τοξικό μέταλλο, τον Μόλυβδο (Μb).
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας ανακοινώθηκε ότι το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος ανακάλυψε και διέκοψε μια μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Μαυροδέντρι Βέροιας, προέβαινε χωρίς άδεια σε κοπή μπαταριών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάθεση των τοξικών υγρών (θειικού οξέος) που περιέχουν αυτές στο έδαφος και τη χωρίς καμία προστασία διαχείριση του τοξικού μετάλλου (μολύβδου).
Ακολουθήθηκε άμεσα η διαδικασία επιβολής προστίμου και το θέμα παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Βεροίας.
Επίσης η μικτή ομάδα επιθεώρησης (Διευθύνσεις Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και Υγείας & Πρόνοιας) ανακάλυψε αρτοποιείο σε χωραφοοικόπεδο στο δρόμο προς το Ταγαροχώρι, όπου οι λαμαρίνες άρτου βρισκόταν τοποθετημένες μέσα σε λιμνάζοντα ύδατα, οι μηχανές άρτου και το ζυμωτήριο ήταν ρυπαρά, οι λαμαρίνες εψήσεως ήταν σκουριασμένες, ρυπαρές και φθαρμένες, οι τοίχοι στις αποθήκες πρώτων υλών ήταν γεμάτοι μούχλα και οι εκεί εργαζόμενοι αλλοδαποί στερούνταν βιβλιαρίων υγείας.
Η όλη κατάσταση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για

τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό με εντολή του Νομάρχη διακόπτεται η λειτουργία του εργαστηρίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβολής των σχετικών προστίμων, ενώ παράλληλα η υπόθεση παραπέμφθηκε και στην Εισαγγελία Βέροιας.
Με στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των αρμόδιων Αντινομαρχών και των εμπλεκομένων Διευθύνσεων, παρουσία του Νομικού Συμβούλου της Ν.Α. Ημαθίας.
Με εντολή του Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αυστηρότητα σε όλους τους τομείς ευθύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, θα πρέπει οι έλεγχοι να ενταθούν και διευρυνθούν σε όλο το νομό και κυρίως γύρω από επιχειρήσεις που είναι βέβαιο ότι μολύνουν το περιβάλλον όπως συνεργεία αυτοκινήτων, κλπ. Και βέβαια οι πολίτες θέλουν ονόματα κύριοι της διοίκησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: